Natfiskeri når det er bedst

De bedste Fluer til Natfiskeri efter Havørred

Efter mange års fiskeri i døgnets mørkeste timer i månederne juni – juli og august, så har jeg i den en grad mærket på egen krop hvilke fluer der har virket.

Når du vil jage havørreden i de varme perioder , så har vi i mange år droppet fiskeriet i dagtimerne og byttet sollyset ud med pandelamper og varme bål på stranden. Jeg har igennem åerne fået en del fisk om natten og der tegner sig et mønster over hvilke fluer ,jeg finder mest effektive til natfiskeri efter havørred i saltvand.

Jeg vil fortælle om de enkelte fluer og fortælle dig under hvilke forhold jeg har haft mest succes med mit eget natfiskeri på kysten. Der findes et hav af forskellige kystfluer og natfluer , der alle kan fange fisk når det bliver mørkt og jeg har sågar fanget havørreder under mit natfiskeri på en pink glimmer reje.

Sådan en flue er bestem ikke det bedste valg , men dermed er det også bevist at alle fluer kan fange havørreder selv under natfiskeri.

Uden nogen former for tvivl , så er fluer der giver en tydelig silhuet mod nattenhimlen mange gange bedre end alminde naturlige fluer eller blink for den sags skyld.

Sorte eller generelt mørke farver i bindematerialerne som du bruger til dine natfluer er til enhver tid at foretrække. De virker lidt kedelige i forhold til de naturlige og flotte farver som vi benytter til vores fiskeri i dagtimerne, men de mørke kystfluer er 100 % mere effektive når mørket falder på.

Fisk fluen højt i vandet.
Havørreden orienterer sig opad når den jager om natten. Derfor er det nødvendigt at fluerne fiskes højt når mørket falder på..

Hold gerne fluerne så tæt på eller lige under overfladen.

Stribende flue er rigtige gode hvor den trækker tydelige spor på overfladen , som hjælper havørreden med at se fluen i mørket under dit natfiskeri.

Det kan til tider være en fordel at have en selvlysende perle monteret foran dine natfluer- Måske er disse selvlysende perler så effektive fordi at havørreden husker hvordan den jager, når der er Morild i vandet ?

Morild i vandet – Havørreden jager og byttet bliver meget synligt

Under sommerfiskeriet sidst i juli og august når vandet bliver rigtigt varmt, så oplever vi at der kommer Morild i vandet som gør det helt selvlysende , når der tilføres en bevægelse. Det kan være ,at du har vadet rundt i sommernatten i ført dine waders og når du går i vandet , så bliver det helt oplyst af Morild.

Det samme gælder når dine fluer eller blink bevæger sig i vandet og det udnytter havørreden maksimalt. Alle byttedyr bliver pludseligt totalt synlige og ekstremt sårbare selv på de mørkeste nætter.

Havørreden jager ofte ret voldsomt i disse perioder og alle byttedyr er udsat for voldsomme angreb , som til tider kan ses i vandet uden at overfladen brudes.

Prøv at placere dig højt oppe på en skrænt eller oppe på en sten og så hold en pause imens du observerer ud over vandet. Så vil du helt sikkert se havørreden jagte sit bytte  eller flytte sig igennem vandet.

Varmt sommervand betyder Morild og hug villige havørreder, men de kan sagens være svære at fange i denne periode , da alle byttedyr er synlige i vandet og derfor kan man opleve nætter, hvor du kan se de jæger og æder, men dine agn drukner i de mange udbud som havørreden kan vælge imellem.

Morild hvad er det ?

“Morild er et lysfænomen, der opstår i saltvand med særlige algetyper. I Norden er det algen Noctiluca, der laver det sære lys i vandet. Noctiluca er en lille encellet og kugleformet alge, der reagerer ved at udsende et lysglimt, når den bliver forstyrret, fx når et skib bryder havoverfladen, eller hvis man tager et svømmetag i vandet. Jo varmere vandet er, jo hurtigere formerer algerne sig. En vandtemperatur på 18-20° giver de bedste betingelser for algerne, og de bliver hurtigt så mange, at deres lysglimt virker som et glimtende lyshav. I Norden er morild derfor mest almindelig sent på varme somre, når havvandet er blevet varmet godt op. Den enkelte alge udsender et lysglimt, der varer ca. 0,1 sekund. Bugten Bioluminiscent Bay på øen Vieques i Puerto Rico indeholder ikke mindre end 150.000 lysende alger for hver liter af det varme vand.” Læs mere her 

Du kan også se denne lille film der viser fænomenet , hvor der smides sten og grus i vandet 

De bedste Fluer til Natfiskeri efter Havørred

Her kommer mine de bedste natfluer til natfiskeri om sommeren 

De-bedste-Fluer-til-Natfiskeri-efter-Havørred

Fynsk havørred taget i de mørkeste timer på revet

De bedste Fluer til Natfiskeri efter Havørred

Sort Pattegris med Skum

Den sorte pattegris er en af mine favoritter til natfiskeri og jeg bruger den specielt når der vandet er helt blankt eller når der er krusninger på overfladen.Løber der lidt kraftigere strøm på pladsen så er dette også en af fluerne jeg vælger. Er der kraftig strøm så virker skumfluer der ligger fast på vandet ikke specielt godt men netop denne pattegris med skum , trækkes oftes ned under vandet af den kraftigere strøm. Derved fisker den helt perfekt og de lange sorte fiber får fluen til at være enormt synlige mod nattehimlen..

Prøv også fluen hvis der er lidt gang i vandet med bølger , så har den vist sig særdeles effektiv.

Bindeopskrift på Sort Pattegris 

Krog :Ahrex 122 Light Stinger size 2-6

Hale : Lille bundt Sort Dubbing 

Følehorn: Sort Supreme Hair eller selvlysende flash 

Hale Hackel: Sort Hane Spey Hackel 

Krop : Sort SLF dubbing

Rygskjold: Sort skum 

Rib:0,20 mm mono 

Øjne: Fluo Gule eller selvlysende Easy Eyes

De bedste Fluer til Natfiskeri efter Havørred

Fyggi Night

Er en lille skumflue med gummiben som ligner sin bror der fiskes i dagtimerne og som kaldes for Fyggi.

Denne flue er til fiskeri i blankt vand og rolige forhold, hvor du skal gå så stille som muligt for ikke at afsløre din tilstedeværelse for havørrederne , der trækker ind på kysten når mørket falder på.

Fluen kan med fordel bruges i overgangen fra skumringen til det bliver helt mørkt eller på dage , hvor månen lyser sommernatten helt op på det rolige vand. Under disse forhold elsker havørreden at pille små fluer på overfladen.

Gummibenene trækker tydelige spor på overfladen sammen med skummet på fluen, så den syner af meget mere trods sin lille størrelse.

Fluen kan også med fordel bruges under skumfluefiskeri i dagtimerne.

Bindeopskrift på Fyggi Night

Krog: Ahrex 122 Light Stinger size 2-6

Krop: Lightnin Dub Midnight 

Følehorn: Spættede grizzly gummiben, som ser godt ud til fluen- Farven har igen betydning

Rygskjold: Sort skum 

De bedste Fluer til Natfiskeri efter Havørred

Sort Sølvræv 

Du kan købe den lige her 

Er en flue som i den grad virker når der er meget uro i vandet i form af bølger og hård strøm. Fluen fisker langt bedre end skumfluerne gør når strømmen løber kraftigt på revet eller på den strømfyldte kyst. Under sådanne forhold er den sorte sølvræv i en liga helt for sig selv.

Læs bare her hvordan Chris Halling dyrket sit fiskeri med denne effektive natflue under sit natfiskeri.

I mange år fiskede jeg med skumfluer når strømmen var hård og jeg fik da også en fisk i ny og næ, men det var først senere at jeg ved en tilfældighed oplevede hvor effektiv denne flue var. Det var en sommernat på Torø rev hvor strømmen hammerede afsted og fluen gav mig ikke mindre end 6 sortprikkede havørreder på den rigtige side af 50 cm. Sådanne natter glemmes ikke og når strømmen løber hårdt så er dette min absolutte favoritflue – man bliver naturligvis også præget af den succes som Chris Halling har med denne flue.

Bindeopskrift på Sort Sølvræv

KrogAhrex Nordic Salt Streamer NS110 2-4

Hale: Sort Polar ræv 

Krop : Sort uld eller dubbing

Vinge :Delt op i 2 vinger. 1 stk  på midten og 1 stk foran Sort Polar Ræv

Undervinge: Sort polar Ræv

skumbille

Skumfluen-Skumfidusen

En klassisk natflue som er en meget nem flue at binde og så er den tilmed uhyggelig effektiv til natfiskeri og en af mine mest succesrige natfluer.

Fluen fisker bedst i roligt vand og eventuelt på vandoverflade med krusninger eller meget få mindre bølger. Den trækker tydelige striber på overfladen hele natten igennem og kun når fluen har været placeret i et par fisk er en udskiftning nødvendig ( den skal blot tørre  for fiskeslim ) så kan fluen bruges igen. Mine skumfluer har altid mærker i skummet fra havørredens skarpe tænder.

Skumfluen har ligeledes en størrelse der gør at den kan kastes på selv de letteste fluestænger og derved bliver dit fiskeri i sommernatten pludseligt lige lidt mere spændende.

Netop fikseriet med skumflue i sommernatten er den fedeste oplevelse du kan få i dit fluefiskeri i jagten på den fede sommer havørred. Når det er mørkt og du ikke kan se hvordan fluen trækker striber i overfladen, så hører du ofte en kæmpe smask fra mørket og efter 2-3 sekunder kommer trækket fra fisken.

Fra smasket til du mærker fisken er en ulidelig ventetid , men ventetiden er vigtig for løfter du stangen inden du mærker fisken, så hiver du fluen ud af munden på fisken og din chance er forspildt ….

Vente- Vente -Vente – Det betaler sig og gør fiskeriet helt fantastisk når du mærker fisken.

Bindeopskrift Skumflue

Krog: AHREX NORDIC SALT GAMMARUS NS172 size 4-8 

Hale : Sort Polar ræv 

Krop: Sort Cactus chenille 15 mm.

Rygskjold: Sort skum  eller Skum Cylinder 

 

De bedste Fluer til Natfiskeri efter Havørred

The Real Børsteorm

Er faktisk en forårs flue som er særdeles effektiv når havørreden jager børsteorm , men denne version har fået et lille smart hoved på der giver fluen ekstra opmærksomhed i mørket.

Dette hoved tilfører fluen en dansende bevægelse og giver modstand når den trækkes igennem vandet. Det betyder at fluen ikke bare fylder godt , men at den er meget mere synlig i sin bevægelse når det er mørkt. Denne natflue fisker bedst når det er helt mørkt og gerne på nætter , hvor der er oprørt vand eller ekstra strøm.

Under disse forhold vil havørreden ikke kunne modstå denne dansende børsteorm , som for øvrigt står højt på deres menukort om sommeren.

Claus Eriksen gav mig for mange år siden dette tip og siden min første tur til Stavre Hoved med denne flue, så har den været en fast inventar i min natflueboks.

Bindeopskrift på The Real Børsteorm -Sommer version 

Krog: AHREX NORDIC SALT GAMMARUS NS172 size 6-8 

Hale : Sort Wolly Bugger Marabou

Krop: Sort Cactus chenille 15 mm.

Front Hackel: Sort Hane saddelfjer 

Hoved: Soft Disk eller Magic Head 

Tandem opskrift : Krogene bindes sammen som tandem med et stykke ca. 0,20 mm fletline. Der skal være 3-4 cm  mellem krogene.

Den færdige flue bliver 7- 8 cm lang og den er en giftig sag når det er mørk og vandet er oprørt!

De bedste Natpladser på Fyn får du lige her 

Knæk & Bræk i  sommernatten 

Hilsen Niklas Albrechsten 

Seatrout Guide Fyn 

P7100014

2 kommentarer

  1. Michael boesen

    Super fedt at læse om hvordan dem som ved noget deler det med os andre.

    • Seatrout Guide Fyn

      Tak fordi at du læser med på siden Michael 😉 og tak fordi at du skriver – det holder humøret og gejsten oppe hos os …
      Hilsen Niklas

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.