Avernakø er en af de smukkeste øer i det sydfynske øhav
Øen var indtil 1937 delt i to øer, Korshavn og Avernakø. Dæmningen blev indviet i december 1937, hvor Avernakø blev samlet som man kender den i dag. Forinden var mange liv gået tabt i deres forsøg på at komme frem og tilbage mellem de to Øer. Avernakø er ca. 6 kvadrat km og med en samlet kyststrækning på ca.18 km. Der er på Avernakø alle typer af bundforhold, der er store sten, ålegræs, lerbund , muslingerev og masser af sandrevler og endnu vigtigere …..DER ER MANGE HAVØRREDER….!Fiskeriet efter havørred er bedst forår- sommer samt efterår…..
Som så mange andre steder skal man huske at opfører sig, som man selv vil have folk opfører sig på sin grund. Det vil sige man tager hensyn og kører pænt, parkere pænt i siden og samler sit affald op efter sig.
Men nu til selve fiskeriet som det hele drejer sig om . Min baggrundsviden for denne artikel er over 20 års fiskeri, og nogle af de bedste fiskeoplevelser jeg har kommer netop her fra Øen.Pladsbeskrivelser:Plads 1. Når man kommer i havn, ser man som det første Øens største rev øst for færgehavnen, inden den nye lystbådehavn blev bygget var revet en stor musling banke, men nye strømforhold har fjernet de fleste muslinger. I dag er der stadig muslinger, men ikke i samme mængde som i de gamle dage, fiskeriet er dog stadig godt og til tider er fiskeriet efter torsk helt vildt.
Plads 2. Galaver hedder denne plads, den er kendetegnet med tre små høfter.
Fiskeriet forgår 50 meter fra hver side af høfterne og ind imod midten. Der er dybt vand og masser af strøm på denne plads, det er måske derfor at denne plads er en af de bedste sommerpladser. Under overfladen findes en del sten og længere ude en del små muslinge banker, disse kan dog ikke nås ved vadning.
Og når vi snakker om vadning skal dette helst ikke foregå, da havørrederne har tendens til at komme meget tæt på land. De fleste hug kommer mellem 5 og 15 meter ude…
Plads 4-5. Disse pladser er et stort havørred paradis, der er ikke mange steder på strækket hvor man ikke kan fange havørreden. Der er høje klinter der giver læ for vinden og under havets overflade er der fyldt med store sten og masser af dybt vand. De er specielt gode i foråret hvor havørreden jager tobis og sild. Fisk gerne i pålandsvind da kommer de store fisk tæt under land.Plads 6. Denne plads er en chance plads, den er meget overset, men ikke dårlig. Her er en del sand men også godt med ålegræs bælter.Man kan i foråret være heldig at ramme stimer af små fisk der smasker børsteorm i sig.Plads 7. Efter dæmningen kan man parkere i svinget og gå ca. 500 meter ud til en lille pynt mod sydøst, som ikke syner af meget.Tag ikke fejl af pladsen for der ligger et rev der altid holder en fisk eller to, hvis man da ikke møder et garn først. Denne plads er en rigtig forårs og sommerplads. Det er specielt ude ved de store sten at chancen for fisk er stor, men som sagt så ofte før, så fisk altid det hele af, det er så træls at se en ørred flygte lige under ens støvler.Plads 8.Pladsen er omgivet af meget sand og ålegræs foruden nogle store sten, som ofte holder en fisk, specielt de dage hvor der er gang i vandet.
Plads9. Revtrille / krogen er en rigtig god plads, man kan fra bunden af krogen fiske hele vejen ud mod pynten og rundt. Pladsen byder på ålegræs og små revler der især om foråret holder fisk. Det kan godt betale sig at vade langsomt her, da man let skrammer fiskene, der jæger på lavt vand.Plads 10. Flaskemuren hedder stykket her, der blev i sin tid bygget et dige med indmuret flasker.Der er efterhånden kun rester tilbage, men de ses stadigt. Fiskeriet foregår hen over et kæmpe ålegræs område.
Fiskeriet er lidt maskine præget man kaster går nogle skridt og kaster igen. Det er et langt stykke der rækker helt ud til plads 11 men der kan fanges fisk hele vejen… Så kom bare fremad…!
Plads 11. Pladsen her kaldes ved det lille fyr, man kan cykle helt ned til fyret. Man skal fiske bugten af på begge sider af det lille rev, da det ikke kun er revet der fisker godt. Det er nok denne plads, der har størst chance for at møde større fisk, når vi snakker om østsiden af øen. Pladsen kan give bonus en sommernat, men det er mest en forårsplads.Plads 12.Kort efter dæmningen ligger der en lille pynt med et rev, denne plads skal prøves af hvis man lige har et kvarter i overskud. Det er et typisk lille muslingerev der til tider kan holde en enkelt eller to fisk.Plads 13. Lige før dæmningen er der nogle høje skranter, der giver læ i hård blæst, denne plads er blandet med sten og ålegræs og de fisk man møder her er typisk mindre fisk. Men det sker at der er store fisk imellem, (en lokal lystfisker fik en havørred på 7 kg her)Plads 14. Det sidste stykke fisker jeg kun hvis vinden er kraftig og resten er prøvet af. Det er en lidt kedelig plads, der er nemlig meget sand, men hvis man møder fisk her så hugger de. Nogle år kan der være en del ålegræs på stykket ,det plejer at gøre fiskeriet bedre.. Jeg håber i kan bruge beskrivelserne til ,at finde og fange havørrederne på Avernakø. Nogle af pladserne er ikke beskrevet fuldt ud, da der stadigt skal være en lille mulighed for, at i selv kan finde nogle gode steder.Alle pladserne som er beskrevet har jeg igennem tiderne fået fisk på. Der er dog stadig nogle små smutvej til pladserne og da jeg efter hånden har slidt flere cykler op på opsøgende arbejde,så mener jeg også i skal prøve at cykle lidt rundt og få varmen og nyde den smukke natur. Tight Lines Niklas AlbrechtsenCertificeret Fiskeguide Bestil plads på færgen Her:Overnatning kan bestilles Her:
En Kommentar
Mogens Duelund
Hej.
Findes der et kort med de pladser I beskriver ?