Sådan lokker du de smukke efterårs havørreder,havørreder,havørred,fiskeplads,havørred efterår,havørredfiskeri efterår,Fiskeplads havørred

Sådan lokker du de smukke efterårs havørreder

Havørreden skal være knald blank og med løse skæld…. Eller skal den?

Jeg elsker havørreden i alle dens naturlige variationer.. Havørreden tilpasser sig årstiden og de områder den lever og jager dens bytte i. Og for mig er det netop det, at kunne overliste havørreden i sig givne topform der gør udslaget.. Om det så er en tyk overspringer, der i kortere tid er kystnært i sin søgen på føde. Eller en gudesmuk fjordørred som ofte kræsent vælger sine føde emner. Eller en veltrinnet grønlænder som bryder ud af flokken, knalder til fluen og efterfølgende levere den ene saltomortale efter den anden..

Eller er der noget bedre end at kunne overliste havørreden når den er absolut sværest at lokke til bid? Få succes og levere fangster når dine fiskekammerater trækker den ene nulbon efter den anden. Lidt ligesom at gå efter den smukkeste pige i baren.. Det er jo ikke altid det lykkedes, men når det så gør! – Ja så er det  al umagen værd, og noget man kan leve længe på, ikke?

billede 8

– Specielt i efteråret når havørreden er på træk mod åerne kan den være alt andet end let at fange. Den har stillet radaren mod en eneste ting, nemlig at videregive sine gener. Føde er der nok af, både i vandet i form af et overspækket og let tilgængeligt spisekammer, med alt fra små til store føde emner. Det er nemlig lige nu der er gang i det hele derude under overfladen. Men også i maven på fisken er der fyldt op. Havørreden er netop nu er i sin absolutte bedste form, alle dens depoter er fyldt op og den er klar til kun at tænke på at komme op i åen og gøre sit for den fremtidige bestand.

En fisk der ikke er specielt sulten er ikke altid let at overliste. Ofte ser man disse lidt større fisk der trækker mod åerne, springe helt fri og uhæmmet ud af vandet. Straks kaster man til fiskene uden der sker det mindste. Ikke et enkelt stående tilfælde, men noget der ofte kan opleves her i efteråret hvis man besøger pladser som er oplagte trækruter for havørreden færden mod vores åer. Jeg har ofte været yderst frustreret over at se disse fisk, men ikke kunne få dem til det mindste. Okay, det er da altid lækkert at se en fisk vise sig i overfladen. Men normalt når jeg ser fisk vise sig i overfladen året igennem, resultere et velplaceret kast til fisken, ofte med velfortjent stram line… Men ikke i efteråret! – Her falder alle ens erfaringer og selvtillid som man har opbygget gennem sæsonen, totalt igennem. – alt hvad der plejer at lykkedes, syntes nu bare at være så meget svære.

Fortvivl dog ikke, det er ikke helt umuligt at overliste de smukke efterårsørreder. Jeg syntes til tider at have knækket koden til disse svære fisk. Der med er det også her sagt, at disse fisk aldrig bliver lette at fange! – Og hver en farvet havørred der tager dig agn er en flidspræmie. Du får her mine erfaringer som helt sikkert vil give det succes i efteråret.

Valget af dine pladser i efteråret er altafgørende. – Har du før fisket på pladser hvor du kan huske at have set springende havørreder som intet ville, så er det måske tid til igen at opsøge disse pladser med lidt ny tilgang til disse. De pladser jeg selv fisker her i efteråret er ofte pynter og rev ind mod fjorde og vige. Altså oplagte steder at fiskene skal trække forbi på deres vej mod åerne. Har vi et regnfuldt efterår trækker fiskene den direkte vej mod åen. Og du vil kunne fiske til friske fiske, som ofte bliver kort tid på pladsen, for igen at trække videre. Disse fisk er ofte lidt nemmere at få til at tage din agn, og dit agn valg skal med fordel falde på de naturlige blink og fluer.

DSC 5541.banner

Har vi derimod et tørt efterår med længere imellem regnen, er der ikke det samme vand i vores vandløb og fiskene samler sig mere i mindre flokke. For at trækker rundt i fjordene eller kystnært og venter på vand nok i åerne til at trække op. Her bliver fiskene ofte noget svære at overliste, og du kan med succes fiske mere provokations fluer og blink. – Fisker du pladser som disse, altså i inderfjordene eller badekarret tættere på åerne. Kan du ofte opleve at møde disse, til tider store flokke af fisk trække rundt. Og et visuelt fiskeri hvor du kan få pulsen op, når du ser fiskene i overfladen. Eller endnu bedre reelt kan se dem trække lige forbi dig. Det er der ikke noget der slå, et syn der vil sidde på nethinden i meget lang tid. I disse efterårsflokke af fisk, der skal mod åen. Gemmer sig nemlig ofte fisk i den helt rigtige størrelse, dem som vi alle drømmer om.

Havørred kursus -Et kursus der gør en forskel

Vælg den rette flue eller blink i æsken, så er du et skridt tættere på stram line. – Her er der efter min mening to typer agn du kan bruge. Min erfaring siger, at enten så skal der fiskes med noget meget småt og naturtro agn. Eller også så skal der virkelig provokeres, for at fremme et hug fra de svære fisk. Om du vælger det ene eller andet så snakker vi småt. Gå ned i størrelsen på dine agn i forhold til dit normale. Og så skal du være opmærksom på at disse fisk kan være utrolig forsigtige når de hugger. Ofte tager de blinket eller fluen, for i det samme at slippe den igen. Så sørg derfor altid at have max skarpe kroge.

Et par oplagte valg af fluer til fluefiskeren, er en lille Kobberbasse. Enten belastet eller ubelastet, her har du mulighed for at fiske den ubelastede Kobberbasse, meget langsomt over det lave vand. Eller med den belastede Kobberbasse at få en mere jiggende og lokkende effekt til fluen. Et andet godt fluevalg er en lille naturtro rejeflue som eks. Regnbuesvinet. – og meget gerne i en variation med fluorescerende øjne, en flue jeg virkelig har haft succes med. – Et sikkert førstevalg for mit vedkommende. Skal der derimod provokeres max når det naturlige svigter. Ja så er det oplagt med en lille Pattegris eller en lille Polar Magnus.

Spinnefiskeren vil med succes, kunne præsentere de samme fluer som fluefiskeren. Fisk dem med et lille bombardaflåd i 10 – 15 gram. Og gerne i let intermediated eller flydende. Falder valget på blink i stedet, vil små lette blink i 8 – 12 gram i kobber nuancer og højtfiskende woblere som Salty eller Horny Herring fra Savage Gear. Begge oplagte woblere som helt sikkert vil kunne gøre udslaget på de svære dage. – Skal der provokeres skal valget naturligvis over i de mere kradse farver som orange og lignende.

billede 1

Jeg har haft størst succes, med at fiske ultra langsomt til disse svære efterårsfisk. Det giver mig flere kontakter, og større opmærksomhed på den lange bane. Specielt når jeg fisker ind over det lave vand, fisker jeg ganske roligt og langsomt. Gerne varieret hvor jeg holder lange pauser i indtagningen. Inden jeg igen fisker min agn langsomt videre ind. Eneste ulempe her, er dog at når der fiskes med lav fart på fluen eller blinket. Kan det være utroligt svært at sætte krogen når fisken hugger. Ofte kan jeg mærke en fisk være interesseret flere gange på vej ind, inden det lykkes mig at kroge fisken, og fighten kan begynde. Selvsagt er det naturligvis lettere at sætte krogen i fiskens mund. Når der fiskes med høj fart og fisken tager agnen aggressivt.

Så det langsomme fiskeri, kan for mange være noget man lige skal vænne sig lidt til. Men værner du dig med en smule tålmodighed og ikke er alt for aggeressiv i dine tilslag.. Lad fiske bestemme farten, om den lige skal bruge lidt ekstra tilløb end den plejer, og hugge fejl et par gange. Fisken skal ofte nok komme igen, og du vil blive belønnet i længden.

Hvis jeg lige slutligt skal give dig et par at mine sikre efterårs pladser, så får du dem her.

Sådan lokker du de smukke efterårs havørreder

Knudshoved – Det oplagte valg i efteråret

Strækket mellem fyret ved Knudshoved og ud til Marinestationen Slipshavn tæt på Nyborg på den fynske østkyst er et helt fantastisk sted med oplagte muligheder i efteråret. En plads hvor der virkelig trækker mange fisk forbi i efteråret, og i størrelser som kun de færreste taler om. Her har du hovedtrækket af fisk som skal ind til Vindinge å, en af Fyns mest produktive havørredåer. En lille å som hvert år levere mange fisk over de 5 kilo.

Du har på dette forholdsvis meget lange fiskestræk, meget varierede bundforhold. Både de to bugte imellem pynterne, med lavere områder med sand og tangplanter. Her er der mulighed for det visuelle fiskeri, og fiskene kan her samle sig i mindre flokke. Inden de igen trækker videre mod bunden af fjorden. Samt det mere stenede dybe vand på de tre spændende pynter. Alle tre pynter er oplagte pladser for mere stationært fiskeri, hvor nye fiske kontinuerlig kommer ind ude fra det dybere vand. Her kan der virkelig være gode chancer for grove trofæfisk.

Fogense pynt – En lille joker plads, som enten kan hitte eller nitte.

Et mere lavvandet parti, hvor der vades ud over store områder sandbund, brudt af mindre dybepartier og det lille muslingerev. Fisk der til de mørke tangbælter eller ud over den dybere kant længere ude. Her kan til tider efteråret igennem, samle sig rigtig mange fisk i kortere perioder. Inden de igen trækker videre mod  åerne i området. De mange små åer og bække både Øst og Vest for den lille hage skal bestemt ikke undervurderes, de trækker nemlig rigtig mange fisk til området i denne periode. Denne lille hage der her går markant ud fra kysten, og nærmest danner en lille stopklods for de mange trækkende havørred i området, gør pladsen værd at besøge. Specielt trækkende fisk fra Æbelø området, samler sig her. Inden de får orienteret sig, om de skal den ene eller anden vej rundt. En plads hvor du vil kunne opleve at spotte trækkende fisk over det lave vand. En oplagt plads til fluefiskeren, fisk pladsen fra pynten og ind mod Bogense havn.

 

Hilsen 

Jesper Andersen 

Seatrout Guide Fyn

STGF Compass

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.