Bændelorm i havørreden,Bændelorm,Orm i havørreden,Orm i fisk,indvoldsorm,Havørred,

Bændelorm i havørreden

Har du også oplevet dette i dine fangster ? 

Bændelormen ( Eubothrrium crassus) er den mest kendte orm der kommer til syne når man renser sin fangst efter man er kommet hjem fra fisketuren.

Det er en masse lange og hvide/ gullige orme der findes i mavesækken og de opdages oftes kun når man vil se maveindholdet på sin fangst og pludselig så er der levende orme der livligt bevæger sig rundt i vasken.

Se filmen her

Det er ikke noget lækkert syn – det kan vi godt blive enige om

De fleste af de hjemtagende havørreder jeg har hjemtaget igennem tiderne har i det tidelige forår og i de områder der minder meget om fjorde og mudderbunde ofte haft bændelorme i mavesækken. Mange gange har jeg på forhånd kunne se på fiskens ydre om den var fyldt med bændelorm og en rensning af fisken gav hurtigt samme diagnose.

Hvordan kan man så se dette ?

Fisk der er fyldt med bændelorm er oftere lidt mere til den den tynde side og så er området på undersiden af fisken ofte meget kraftigt hævet omkring den forreste del hen imod gælderne. Det afhænger naturligvis af hvor mange bændelorm der findes i den enkelte havørred , men jeg har aldrig selv oplevet at de kun har et par stykker i mavesækken.

Til gengæld så oplevede jeg, at de fisk der i en periode blev fanget i Faaborg fjord var totalt proppet med bændelorm og mavesækken var helt udspilet uden chance for at indeholde andet. Det betyder naturligvis at havørreden har svært ved at opholde sin optimale vægt , når den er så inficeret med bændelorm.

Bændelorm i havørreden

Bændelorm i havørreden,Bændelorm,Orm i havørreden,Orm i fisk,indvoldsorm,Havørred,
Foto ©Simon Skov-Langfeldt

Bændelorm findes ofte i laksefisk og de er helt harmløse og du roligt spise din hjemtaget fisk , hvis du da ikke har mistet lysten til fisk efter du har set alle de levende bændelorme.

I en årerække troede jeg at havørreden fik disse bændelorm fordi at den opholdt sig i fjordområder med masser af kloak udledninger fra private husstande , men det forholdt sig ikke helt sådan fandt jeg ud af nogle år senere.

Faktisk så har jeg fanget havørreder med bændelorm på alle mulige fiskepladser, men det er næsten altid kun i de kolde måneder af året fra november til  april, at jeg har oplevet dette bændelorm cirkus.

Undersøgelser

“Undersøgelser har vist, at havbrugslaks med bændelorm har nedsat vækst. Bændelorm kan udgøre 0,7 % af fiskens vægt (25 gram i en 3,5 kg stor laks), og en så stærkt inficeret laks kan veje op til 15 % mindre end sine artsfæller

Der er tvivl om, hvorvidt ørrederne slipper af med deres bændelorm, når de trækker op i ferskvand. Jeg har dog aldrig set havørreder i ferskvand med store mængder bændelorm, så selv om ormene evt. kan overleve i ferskvand, så må den lange periode uden føde være hårdt for dem”

Mvh Kaare/DSF

Fiske biolog 

 

Seerne advarede kok i ‘Go’ morgen Danmark’ om orm i fisken

Der findes lang mere “farlige ” orme i fisk som dette indslag i Go´morgen Danmark viste på åben skærm. Og det medførte også mange opringninger fra vågne tv seere til TV2.

Læs selv videre omkring denne orm, der kan være farlig men der findes også en måde at uskadeliggøre den , så du kan spise din fisk uden bekymringer.

Alle fisk har nok orm i sig i et eller andet omfang

Jens Peder Jeppesen, akvariechef og marinbiolog på Øresundsakvariet ved biologisk institut, Københavns Universitet

Levende orm i fisk

 

https://seatroutguidefyn.dk/kursus-i-aflaesning-af-kysten/

En Kommentar

  1. Robin

    mistede fandeligeme lysten til at spise fisk, godt jeg aldrig har spist sushi, nu vil jeg kun spise konserve tun i olie og engang imellem makrel i tomat…. farvel og nej tak til det andre fisk, sælger også nok min fiskeudstyr meget snart.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.