Børsteormen - De sværmer snart derude

Børsteorms “ Nereis virens  ” sværmning

Marts måned er i den grad den periode hvor du oftest oplever de massive sværmninger af børsteorm og her går havørrederne totalt amok i et rent ædegilde.

Børsteormen går også under navet  Nereis virens 

Vidste du at det er månefasen og vandtemperaturen der styre hvornår det sker..? 

Det hele sker i et såkaldt temperatur vindue på omkring 4-6 graders og at det er ved nymåne eller fuldmåne at du har absolut største chance for at opleve dette naturfænomen rundt langs vores kyster og fjorde.Måske det var en god ide at tjekke kalenderen og planlægge en kommende fisketur efter dette…

Det kan godt være ,at du ikke var klar over det , men jeg kan godt garantere dig at havørreder ved det før dig …

De kan i flere dage foræde sig i sådan en grad at den kaster det hele op igen , hvorpå de starter forfra med at æde…Mange lystfiskere har selv oplevet at fange en havørred på blink eller flue  imens den fightes, så vælter det ud af munden med friske børsteorme..

 

Børsteormen findes året rund , men det er specielt i foråret man oftes ser den. Børsteormen ligger begravet i havbunden og gerne i områder hvor bunden er blød og sumpet , så den nemt kan komme op når den skal sværme / formere sig . Dette syn giver tusindvis af fugle masser af mad og energi på kort tid.

Netop fuglene er et godt tegn for os lystfiskere – de afsløre børsteormens sværmning ved gentagende gange at dykke ned med fuld fart og efterfølgende stiger de til vejrs med munden fuld af friske proteiner.

Det kan til tider give dig flere fisk at bevæge dig hen i netop det område hvor mågerne eller ternerne dykker ned. Der vil du ofte støde på jagende havørreder der ikke kan stå for en bøsteorms imitation fisket på flue eller efter et bombardaflåd.

Børsteormen sværmer

 

Havørreden får vel det vi i dag vil kalde den ultimative protein drink og den elsker denne menu over alt på jorden. Det er specielt de første par dage at fiskeriet er bedst og efterfølgende falder havørredens lyst til at hugge på fluer der ellers efterligner børsteormen helt perfekt.

De får nok af orme

Min egen teori er at vi også bliver trætte af f.eks jordbærtærter efter en hele uge med disse på kaffebordet og derfor vil vi så gerne have lidt variation i form af et andet udbud. Heldigvis for havørreden  så er foråret det ultimative forrådskammer fyldt med både fjorrejer -tobiser og tanglopper , så den kan i løbet af ingen tid ændre sit daglige ædemønster.

Det er dette skift der er vigtigt at notere sig , for det giver jo ingen mening at fiske med noget som havørreden ikke gider indtage fordi den måske har indtaget orme de sidste 5 dage..

Børsteormen sværmer
Som lystfisker kan det godt betale sig at kikke ned i vandet, imens man holder øje med havørredens byttedyr…

Børsteormen sværmer
2 ud af mange fisk taget på børsteormsfluen en dag det gik amok

De døde Børsteorm “Nereis virens  “

Børsteormens måde at formere sig på foregår nærmest på samme tid overalt og det er et lidt mærkeligt syn at opleve… Pludselig bliver alle ormene totalt inaktive og driver nærmest livløse rundt , hvorpå de ganske enkelt opløses og deres “sekreter ” spredes som mælkehvide skyer i vandet . Efterfølgende falde de døde orm til bunden og der kan til tider drive mange hundrede døde og halvdøde orme rund i strandkanten.

Fakta om børsteormen “Nereis virens  “

Var du klar over følgende fakta om børsteormen…? 

  1. Var du klar over at børsteormen lever i havbunden i ca 40 cm dybde..?
  2. At den kan opholde sig fra vandkanten og til hele 150 meters dybde…?
  3. At der kan være op til 3000 børsteorme pr, m2 ..?
  4. At børsteormen kan være begravet i havbunden i mere end 2 år..?
  5. At hunnernes æg er ca. 0,2 mm store …?

Du kan læse meget mere her 

 

Børsteormen - De sværmer snart derude
® Jesper Andersen Go Fishing

 

Det er sådanne billeder der kendetegner at der er børsteorme i vandet …!

Vil du have en børsteormsflue – der virker bedere end alle de andre børsteormsfluer, så læs her 

Tak fordi at du besøger min hjemeside og jeg håber at lige præcist du rammer årets første rigtige “sværmning” af børsteorme lige i røven..!

Hilsen

Niklas Albrechtsen

Tilmeld dig mit nyhedsbrev så går du aldrig glip af noget

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.