IMG 2880

Catch and Release Hysteri på Havørreder og Laks

Der er i de senere år kommet flere og flere lystfiskere der dyrker C & R af deres fangster af både store og små fisk og det er en dejlig udvikling og efter min mening et skridt i den helt rigtige retning.

Personligt så har jeg selv genudsat 99 % af mine fisk i år , men andre år har jeg da hjemtaget flere fisk til fryseren, men aldrig mere end  vi selv kan spise i huset. Det kunne f.eks ikke falde mig ind at hjemtage et par ekstra fisk, som så kunne komme ind til naboen eller til resten af familien.

Det er blevet min holdning og den måde som jeg fisker på og jeg overvejer altid inden fiskeriet påbegyndes om jeg vil hjemtage en eventuel fangst. Det har nemlig stor betydning for min måde at håndtere en eventuelt fangst på.

Når du på forhånd har taget den ene eller anden beslutning , så kan du lynhurtigt genudsætte fangsten, som vil give fisken bedre chancer for at overleve en eventuel genudsætning ,eller hvis du hjemtage din fisk så kan du med en hurtig og human aflivning sendes fisken direkte til køkkenet i hjemmet.

P3250023 2
Stor fisk genudsættes på Æbelø

Catch and Release Hysteri på Havørreder og Laks

Desværre så er der kommet en lidt sørgelig udvikling i denne Catch and Release udvikling hos mange lystfiskere. Flere er blevet så fokuseret på at fisk skal genudsættes og at det nærmest er forbud og helt forkasteligt at hjemtage en havørred til sit køkken.

På nettet herunder Facebook er det blevet så let at skrive en negativ kommentar til en lykkelig fanger, der overholder alle regler på området, bare fordi man ikke selv hjemtager fisk.

Til dagligt hører jeg næsten folk undskylde over at de er kommet til at hjemtage en fisk , eller de fortæller en løgn om at den var kroget for dybt så de blev nød til at slå den ihjel, for man tager jo ikke sine fisk med hjem og spiser !

Det er så sørgelig en udvikling, at vi ikke kan tillade folk at hjemtage en fisk til eget forbrug, så længe man overholder de regler og love der er i vores fiskeri.

Når snakken falder på farvet fisk og nedgængere , så er tonen til tider meget hård og det er selvom fiskeren intet ulovligt foretager sig , men denne debat er blevet så hård at mange slet ikke tør vise deres fangster på nettet.

Toben Meldgaard ejer af Seatrouting.com har skrevet en del omkring de farvede havørreder, der altid kommer frem i denne snak – Læs mere ved at klikke på billedet Skærmbillede 2017 10 30 kl. 16.34.02

Den største glæde for mig

DSC 5336
Det er ok at spise sin fisk- Det smager tilmed helt fantastisk !

Den største glæde for mig i mit fiskeri er når jeg fisker og jeg glædes over alle mine fangster små som store og når jeg endelig hjemtager en havørred, så skal den præsenteres på smukkeste vis for familien.

Størrelse for fisken er ikke så afgørende , men oplevelsen ved at fange den og hjemtage den og vise ungerne hvad den har i maven m.m , gør fangsten til en fælles familieoplevelse.

Når fisken tilberedes og spise fortælles der historier til ungerne , der glædeligt spørger ind med en masse spørgsmål og derfor er det så vigtigt at vi også tager fisk med hjem engang imellem.

IMG 2880
En stor dag for ungerne , da far endelig hjembragte en af sine fisk

Købefisk i supermarkedet

Du følger sikker selv med på internettet eller i de trykte medier ,hvor vi hører om alle de tilsætningsstoffer der findes i opdrætsfisk og hvor vigtigt det er ikke at spise disse produkter. Ja det kan jo være direkte farligt for dit helbred og ikke mindst for naturen at spise og støtte disse havbrug med opdræt af fisk.

Men nu når det er  så sundt at få fisk et par gange om ugen , hvorfor skal vi så ikke have lov til at tage lidt fisk med hjem til gryden, uden at der skal være alt det ballade  ?

Du må naturligvis selv bestemme hvad du mener er det rigtige i dit fiskeri, med lad nu værd med at skælde folk ud på nettet , der tager en fisk med hjem de har fanget helt lovligt.

-Jeg har selv prøvet at tage en nedgænger med hjem

-Jeg har også taget en farvet fisk med hjem fyldt med rogn

-Jeg har også taget en flot overspringer med hjem

I dag har jeg tilpasset mig ( måske blevet klogere )  og fundet hvilke fisk som jeg vælger at hjemtage til vores køkken , men jeg skælder aldrig andre ud for deres valg.Jeg glædes tværtimod når andre stolt fremviser en fangst og jeg ved at de ser frem til den kommende middag.

Uanset vores valg så er fangsten den største glæde vi alle har til fælles med hinanden.

Knæk og Bræk til jer alle 

Niklas Albrechtsen 

Seatrout Guide Fyn

 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.