De frysende Grønlændere

Når kystvandet er rigtig koldt (Dvs. under 3 grader) så oplever vi danske havørredfiskere et frustrerende men samtidig fascinerende fænomen.

Den vinterblanke overflade der pludselig bliver levende af fisk. Jeg kalder det: Grønlænder der fryser (med grønlændere mener jeg den mindre blanke kystørreder, og ikke ægte Grønlændere – der vist sjældent fryser i Danmark).

De frysende grønlændere…!

De frysende Grønlændere

Flokke af havørreder der samler sig på ganske lavt vand. De afslører sig selv når de skræmmes og hele flokken flytter sig på en gang og danner en anseelig mængde uro i overfladen.

Og skræmmes, det gør de let. Enten ved at man vade for tæt på dem, eller blot ved at flueline lander i nærheden. De er ekstremt pirrelige, og skræmmer man en, så skræmmer man dem alle.

Se fx dette lille filmklip af fænomenet som Daniel Holm filmede sidste år. Flokken skræmmes i starten af fluelinen der rammer vandet – ganske typisk.

Det opleves kun om vinteren, når vandet er koldt, og kun på den åbne kyst. Forklaringen fik jeg år tilbage.

Dennis Thomsen – Fynske havørredfisker og på daværende tidspunkt biologistuderende udførte forsøg med havørreder i kælderen på Odense Universitet. Havørrederne var små vilde grønlændere fanget ved elfiskeri, vist nok i Ribe Vesterå. Dennis skulle studere flere ting ved ørrederne. Salttolerance og vandtemperatur var noget af det.

I store akvarier fordelte han fiskene og udførte derefter en lang serie eksperimenter som jeg har fået forklaret resultaterne af. Det meste har jeg glemt igen. Dennis fortalte dog en ting jeg stadig husker: I to ens akvarier havde han nogle fisk gående. Det ene rummede brakvand med lav saltholdighed (fjordvand) det andet regulært saltvand med en saltholdighed der minder om den vi har langs den åbne Fynske kyst.

De frysende Grønlændere

Var vandtemperaturen over 5 grader i begge akvarier så opførte fiskene stort set ens. Dvs de var rolige og tog føde til sig uanset hvilket akvarie de befandt sig i. Høj eller lav saltholdighed var ligegyldigt.

Når Dennis sænkede vandtemperaturen så skete der derimod noget forunderligt. Fiskene i brakvandet (altså det der minder om vores inderfjorde) blev sløve og langsomme, men de kunne stadig lokkes til at gumle en kogt reje i sig hvis de fik chancen. Det var noget helt andet med fiskene i saltvandsakvariet. De nægtede at tage føde til sig, og blev ydermere ekstremt følsomme og bange overfor alle ydre påvirkninger. Blot Dennis bevægede sig de mindste i lokalet så piskede de rundt i akvariet. Svømmede i panik direkte ind i glasset, og forsøgte at springe ud på gulvet. Hævede han vandtemperaturen så faldt det hele til ro igen.

Fiskene i saltvandsakvariet blev altså stressede, følsomme og pirrelige. Det skyldes at kombinationen af koldt vand og salt, ikke huer havørrederne. En havørred drikker vand ligesom os andre. Men hvor saltvand er farligt for os, så kan en havørred udskille saltet. Det kræver dog en del energi, og netop i koldt vand har havørreden ikke meget energi. Den modsætning stresser fisken så meget at den stort set holder op med at tage føde til sig, og samtidig bliver den meget nervøs og følsom overfor alt omkring den.

Det Dennis oplevede i kælder på universitetet er det samme vi oplever ude på den åbne kyst lige nu. Vandet er koldt og salt og det reagere fisken negativt på. Havørrederne stiller sig inaktivt på meget lavt vand. Her er nemlig en chance for at vandet er en smule varmere. Her hænger den blot dagen lang og bruger alt sit krudt på blot at få sin saltudskillelse til at køre. Hvorfor den proces skal foregå i flok sammen med mange andre kan man kun gætte sig til. Men som mange andre dyr (og mennesker)så søger havørreder åbenbart også tæt sammen når de er nervøse og usikre.

En flok opdager eventuelle fare bedre end enkeltindivider, og det er netop derfor at disse flokke af frysende grønlændere er så svære at komme i nærheden af. Der er simpelthen for mange der holder vagt og der skal nærmest intet til at udløse alarmen.

De frysende grønlændere…!

De frysende Grønlændere

Med til historien hører selvfølgelig også at det er et helt naturligt fænomen, og der ikke er noget farligt i det. Dennis kunne faktisk sænke temperaturen til 0 grader i saltvandsakvariet uden at fisken tog skade

Så snart vandtemperaturen kravler op over de 3 grader så vågner fiskene igen. Deres saltudskillelse stabiliseres og alt er godt.

Så når du her i weekenden ude ved den åbne kyst pludselig ser vandet løfte sig i et stort område fordi du lige har skræmt 40 – 50 eller måske 100 havørreder på en gang så er du røget i en flok frysende grønlændere.

Uanset hvor mange der er, så er de ekstremt svære at få i tale. Et par tips findes dog.

Når du ser flokken glide afsted, så kast IKKE efter dem. Det vil oftes blot skræmme dem endnu mere. Hold øje med hvor vandet falder til ro igen. Her er fisken nemlig stoppet. Bliver flokken ikke skræmt for meget med gentagende kast ,så vil den sjældent flytte sig mere end 20 – 30 meter før den falder til ro igen.

De frysende Grønlændere

 

Vent 5 – 10 minutter og genoptag så fiskeriet. MEGET forsigtigt. Brug et langt 4 – 5 meter forfang og en lille let flue. Gerne i nogle hidsige farver. Læg kastene i udkanten af det område hvor du mener flokken stoppede og fisk langsomt og roligt. Med den teknik lykkes det ofte at narre en fisk. I samme øjeblik du kroger den, så skræmmer du dog resten af flokken igen, og hele processen gentager sig.
Min favoritflue til dette fiskeri er en Cream Fyggi:

 

fyggi

frysende grønlændere

1 – 2 gange kan du måske lave dit sniger nummer, men så er det også slut. Flokken vil forsvinde ud på dybere vand resten af dagen, og du må søge videre efter en ny flok.

 

Faktisk ret spændende fiskeri. Sjældent er fiskene ret store, men hver fisk tæller alligevel tredobbelt. Fordi de er så svære. Ydermere er disse store flokke af frysende grønlænder gode indikationer på hvor og hvor mange fisk der egentlig er derude. Flokkende bliver i de samme områder indtil vandtemperaturen stiger, og blot en temperaturstigning på blot 1 – 2 grader gør underværker. Den stigning kommer selvfølgelig en gang i foråret, men den kan også komme hurtigere. En hel dag med solskin på lavt vand kan ændre forholdene. Eller hvis varmere vand via strømme komme forbi.

Vi ses derude

Claus Eriksen

 

Læs mere om det forsøg som Dennis udførte her
https://seatroutguidefyn.dk/groenlaendermysteriet-de-frysende-groenlaendere/

3 kommentarer

  1. Tim Gustafsson

    Rigtig god artikel Claus.

  2. Thomas

    Interessant artikkel med temperaturen, har oplevet noget der minder om det for mange år siden i Fåborg området. Fik kun en enkelt fisk på en orange tangloppe 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.