Drop din fletline i frostvejr

Drop din fletline i frostvejr

Sponsoreret indhold

Fiskeri med moderne fletliner er snart så udbredt at man slet ikke ser lystfiskere med monofile fiskeliner mere ved fiskevadet.

Den første fletline kom på markedet i 1996 og det var producenten Berkley der var først med disse super tynde og stærke fletliner. Linerne kaldes også for fusionsliner, der er lavet af mange tynde fibre der er lagt sammen til en tynd med super stærk fiskeline.

Brudstyrken er sindsyg høj for selv de tyndeste udgaver

Tjek bare disse liner her  det er den vildeste line til Ul fiskeri

Generelt jo flere “tråde ” der er brugt til den enkelte fletline jo stærkere er linen over for bla. slid. De billige fletliner er ofte med blot 4 tråde og de dyreste udgaver er i dag med 8 tråde og det gør linen meget mere slidstærk og den flosser heller ikke så meget som de billige liner.

Fordelen med en fletline med mange tråde er at den giver mindre støj og friktion i øjerne på stangen imens de billige ofte kan synge og larme under indspinning.

Fletliner har mange fordele og det kan være svært at undvære dem i sit fiskeri efter min mening.

Et fletline  har ingen elasticitet og det betyder at har du 50 meter ude og en fisk hugger, så mærker du det mindste stød i line og krogen sættes meget nemmere da en fletline ikke strækker sig. Det kan så give ulemper på kort line hvis en fisk vil gøre det sidste flugtforsøg, så giver linen ikke efter og trækket kan blive for voldsomt og krogen kan bøje eller rives ud af munden på fisken.

Frost i øjerne
Selv fluefiskeren oplever problemer i kulden med is i øjerne

Fletliner har en stor ulempe generelt

Drop din fletline i frostvejr

DSC 0809

Når du fiskeri i frostvejr med fletliner , så kan der opstå flere uhensigtsmæssige problemer der kan være svære at løse ved fiskevandet.

En flettet og vævet fletline suger og holder mere på vandet end en monofil fiskeline og det gør den sårbar over for det frostvejr som vi har lige nu med frost i dagtimerne.

Vandet der sidder i og på linen fryser til is og gør linen meget mere stiv og giver mere linekludder ,der ofte kan resultere i kast med knækkede liner til følge. Det er både træls og dyrt da fletliner generelt er noget mere kostbare en monofil fiskeline og tabet af dine blink skal tillægges denne udgift.

Problemet er ikke så stort ved brug af de kraftige fletliner  på 0,20 mm eller der over og problemet er stort set væk når der bliver brugt tungt endegrej sammen med de tykke liner. Line skal naturligvis nok fryse og blive stiv men den giver ikke så meget kludder i kastet.

Der er flere problemer med fletline i frostvejr

Når du fisker med en fletline i frostvejr der holder mere på vandet så trækker den mere vandt igennem øjerne på stangen ( samme problem har fluefiskeren ) da de fisker med en flueline der har en lagt større overflade til at holde på vandet. Det giver mere is i øjerne og det kan på de kolde dage være svært at holde øjerne på stangen dem isfrie så man kan fiske problemtløst.

Fletliner kan udvide sig med 10-15 % i frostvejr

Fletline.

Når du får spolet fletline på dit fiskehjul, så vil du helst have ca 150 meter på så du har lidt at miste af uden ,at du rammer din knude til din underline på hjulet.
Men du vil også have den lagt stramt og helt ud til spolekanten , så du har mindst modstand på spolekanten når du kaster dit agn ud, så du opnår længst mulige kast.

En fletline der suger vand og som fryser til is eller bare bliver lidt mere stiv udvider sig pga af kulden og det skaber problemer i dit fiskeri. Til at starte med så skal linen nok lægge sig ordentligt , men i takt med at du fisker og linen begynder at fryse , så udvider linen sig på spolen og pludselig er der ikke længere plads på hjulet.

Fletlinen vil derfor begynde at fylde for meget og falde lettere af fra spolen da den har udvidet sig for meget og det vil betyde mere kludder og flere kast hvor din line knækker.

Det er ingen fornøjelse at fiske med noget grej der driller og som tilmed vil koste dig dine bedste favoritblink der til smældet af linen der knækker flyver længere end man nogen sinde har kastet.

En bonus fif til både fluefiskeren og spinnefiskeren

Prøv at smør dine øjer på fluestangen eller din på din spinnestang med vaseline – Ja du læs rigtigt 😉  det vil minimere muligheden for at dine øjer fryser fast under dit fiskeri i den kolde tid . vaseline til fiskeri

 

Løsninger til  fiskeri med  fletline i frostvejr

Du kan hive 15-20 meter meter fletline af dine spole på hjulet , så der er plads til fletlinen når den udvider sig.Men du vil stadig opleve at den holder på for meget vand og at den bliver stiv og giver modstand i kastet og at øjerne fryser mere til på stangen.

Den sidste og bedste løsning er at droppe din fletline i en kort periode imens kulden driller og så hoppe tilbage til en monofil fiskeline ,for den har slet ikke de samme problemer som fletline.

Den har desværre ikke den samme høje brudstyrke ( men med Tarabucco T-Force er det næsten det samme ) men så kan man gå en lille smugle op i størrelse på linen som størrelse 0,26 – 0,30 m.m og stort set blive problemfri under det kolde vinterfiskeri med spinnestangen.

Trabucco T-Force – Den Stærkeste Nylon Overhovedet

Skal du have en god monofil fiskeline, så skal du måske kikke på denne super stærke nylon fiskeline..

Læs mere her og bestil eventuelt din egen super fiskeline 

trabucco t fiskeline

Så er der bare at sige på med vinterhuen og fiskehandskerne ,så ses vi derude i vinterkulden.

Hilsen

Niklas Albrechtsen 

Seatrout Guide Fyn

En Kommentar

 1. Lars Gregorius

  Hejsa
  Det omtalte frostproblem kan reduceres ved at imprenerer fletlinen i mens den sidder på spolen.
  Man sprayer simpelthen silicone spray eller anden imprenerings-spray direkte på linen, af en to tre omgange indtil linen på spolen ikke kan suge mere. Herefter lader man den tørre op et døgns tid, og linen er nu klar til at fiske med, – og den skøjter ubesværet ud ad stangøjerne, da sprayen give mindre friktion, ved brug af silikone.
  Jeg gør dette helt konsekvent hver gang jeg har været ude at fiske, både sommer og vinter. Salten skal først skyllet af spolen, og når den er blevet tør igen, påføres sprayen som ovenfor beskrevet.
  Husk også at smøre hjulets bevægelige dele med syrefri olie.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.