skumflue blog banner

Skumfluefiskeri på kysten kan gøres mere effektivt

Jeg har i efterhånden mange år fisket med skumflue på kysten efter havørred , men i mange år ( ca 20 år ) var det dog kun i mørket det blev praktiseret med stor succes. 

I 2014 kom mit skumfluefiskeriet op på en niveu, som man kun tør drømme om.

En fisketur til Camp North på Grønland løftede fiskeriet med skumflue op til et niveu hvor fiskeriet eksploderede i dagslys med masser af store og bomstærke Arctic Char i elven og ikke mindst på kysten. 

Dette fiskeri med skumflue gav mig synet af så meget bagline fra mit fluehjul og springende og jagende fisk, som der kæmpede om at komme til flue, at det gav ringe i vandet hele vejen hjem til de fynske kyster.

 

Camp North Greenland-Arctic Char
Endnu en flot Arctic Char har taget skumfluen i fjorden - denne var blot en af mange som jeg hver dag overlistede på skumfluen

Skumfluefiskeri hjemme på Fyn

Ingen  tvivl om at jeg lærte meget af mine 3 ture til Camp North og her fik jeg fanget flere fisk på skumflue end jeg nogen sinde har gjort på kysten herhjemme. 

En af mine iagttagelser på Grønland var at fiskene ofte kom med fuld skrue bagfra og angreb skumfluen med en overflade der nærmest exploderede i det de tog skumfluen. 

Men jeg så også masser af fisk der blot blev lokket frem til skumfluen og iagttog fluen helt tæt på, uden at de indhalerede den for kort tid efter at svømme væk igen. 

Det var det der gav mig en løsning der især kan bruges til skumfluefiskeri på kysten herhjemme efter havørred. 

 

Claus Eriksen med skumflue

11742719 10204523540223786 4570268548829737725 n
Claus Eriksen med skøn fisk ....

Claus Eriksen har i den grad fået folk til at fiske med skumflue i dagtimerne på kysten efter havørred. 

Jeg prøvede selv nogle gange efter jeg kom hjem fra Grønland , men jeg fik ikke den succes som jeg havde på Grønland hvilket jeg i dag godt kan se ikke er muligt , da der er så mange flere fisk deroppe end på de fynske kyster. 

Jeg lod fiskeriet ligge i dvale indtil Claus blev ved med at fortælle om sine fine fangster med skumflue fra kysten efter havørred. 

Skumfluefiskeri - en metode der får alle sanser og følelser i spild på kysten

DSC 6667 skunfluefiskeri paa kysten
Smukke fisk der blev logget frem af skumfluen- men som tog ophængeren

Jeg blev jo tvunget til at genoptage mit skumfluefiskeri efter havørred og jeg begyndte heldigvis også at få lidt mere succes på kysten .

Jeg vil ikke sige jeg fik mange fisk , men jeg fik dog helt sikkert flere fisk end hvis jeg kun havde fisket med almindelige kystfluer. 

Dette kystfluefiskeri med skumflue er også en metode der får alle sanser og følelser i spild.

 Alene dette giver havørredfiskeriet endnu flere spændende og nervepierende oplevelser som du ikke må snyde dig selv for !

De Grønlandske observationer - Gav mig løsningen til et mere effektivt fiskeri med skumflue

Hvorfor er skumfluen så effektiv til at finde fisk ?

Den er effektiv fordi den meget tydelig viser sin tilstedeværelse på overfladen og ingen fisk vil kunne undgå at mærke og se en skumflue fisket aktivt på overfladen .

Skumfluen er altså den ultimative fiskefinder 

Den vil med sikkerhed lokke mange fisk til til sig af ren nysgerrighed, men som på Grønland er havørreden også ofte i tvivl om den skal tage fluen ….

Det vil betyde at du ofte ser fisken komme i høj fart imod fluen med en kraftig bule på overfladen , for hurtigt at afslå fluen og forsvinde igen – det har jeg oplevet et utalt af gange på de fynske kyster. 

DSC 6744.skumflue kysten
Fiskefinder - Skumfluen laver ballade på overfladen og lokker havørreden

Efterår med skumfluen - blev pludseligt effektivt

En tidlig efterårsdag på nordfyn med perfekte forhold til havørreder blev en frustrerende start. 

Jeg havde fisket et stykker over som skulle holde på en til flere havørreder, men med den lille pattegris og kobberbasse udeblev hugget og jeg så ej eller nogen synlige tegn på fisk. 

De måtte være her – det var jeg sikker på !

Jeg skiftede til en skumflue og på samme stræk som jeg lige havde gennemfisket uden succes fik jeg nu 4 fisk til at stige og svømme lystigt efter skumfluen – men hugget udeblev !

Pludselig tænkte jeg at skumfluen var den perfekte fiskefinder, som kunne provekere enhver fisk til at afsløre sig selv , men lige denne dag var det ikke nok til at udløse hug på fiskene … 

Så kom jeg på ideen med at fiske med en lille ophænger foran skumfluen, som kunne hænge lidt under overfalden imens skumfluen sikrede ballade i overfladen som skulle lokke havørreden frem. 

Mit håb var, at skumfluen fik havørreden til at komme op på finnerne for derefter at lade sig overliste af den lille ophænger flue, der blev monteret 50 -60 cm foran skumfluen. 

Så skete der noget på det næste stræk – med det nye setup….

 

DSC 6720. skumflue ophænger
skumflue med ophænger

Det korte stræk jeg skulle affiske var min sidste chance på denne plads og jeg var meget spændt på hvordan dette nye setup ville fungere og om det overhovedet ville fungere….

Jeg nåede faktisk ikke at tænke så meget for i 3 kast kom en havørred i fuls fart op til skumfluen , for derefter at overhale skumfluen og indhalere ophængeren i fuld fart. 

Et par spring afslørede en undermåler “kan man regne med dem” tænke jeg imens jeg fik fisken landet og genudsat hurtigt. 

1/ 2 time senere havde jeg fået 3 undermålere og en fin gylden fisk på 48 cm på ophængeren … 

Jeg var lykkelig ! for skumfluen havde lokket fiskene men det var ophængeren der havde givet fisken…. 

Var koden så knækket ? 

Jeg har siden fisket med dette setup og det har ihverfald givet mig mange flere fisk.

Nogle dage er der mere succes på skumfluen imens andre dage er der en blandet fordeling på de 2 fluer.

Jeg er ikke i tvivl om, at det vil give flere fisk på denne metode når du giver havørreden en valgmulighed. 

Er det ikke sjovere når fisken tager skumfluen – Jo det kan ikke diskuteres for det er vild at se fluen blive taget på overfladen, men hvis det drejer sig at være effektiv ! Så kan jeg godt leve med en blandet fordeling på de 2 fluer.  

DSC 6681 skumflue ophænger
2 fine havørreder taget på skumflue og ophænger ( begge valgte ophængeren)

Et godt råd til valg af ophængerflue

Red.Hot .Chilli.Pepper

Vælg den rigtige ophænger

Når du skal vælge en ophænger, så er det vigtigt at den naturligvis er noget mindre en skumfluen og så SKAL den være belastet.

Kuglekædeøjne eller lidt belastning på kroppen holder nemlig fluen  lige under overfladen når du trækker skumfluen hjem. 

Bruger du en ubelastet flue, så vil skumfluen trækken den op i overfladen hvilket ikke er meningen. 

Lidt rød ( hug point ) er rigtigt godt at benytte på sin ophænger. 

skumflue rørflue

Den bedste skumflue 

Det kan være svært , men denne rørflue monteret op med en str 14-16,  3-krog er nem at kaste med og så kroger den lille krog helt fantastisk.

Denne skumrørflue er Claus Eriksen´s favorit og den virker rigtigt godt med de små ben der laver ekstra ballade på overfladen. 

niklas bg 1

God fornøjelse med både skumflue og ophænger 

Hilsen Niklas Albrechtsen 

2 kommentarer

 1. Henrik Nielsen

  Hej Clark Kent
  Hvor bredt er rygskummet på din skumflue ?
  Med venlig hilsen
  Henrik Nielsen

  • Niklas Albrechtsen

   Hej Henrik
   Beklager det manglede svar på dit spørgsmål ;( men jeg har simpelhen ikke set den før nu .
   Men ca 15 mm bred er skummet …
   Hilsen Niklas

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.