DSC 4450

Hardy Zephrus SWS

“Sponsoreret indlæg”

Jeg har været så heldig at få lov til at teste et par af de nye Hardy Zephrus SWS fluestænger , som efter sigende skulle være helt perfekt til til kystfluefiskeri efter havørreder. Det skal jo ikke være nogen hemmelighed ,at jeg igennem tiderne har haft mange fluestænger igennem hænderne.

Hvorfor skulle man så begynde at fiske og teste de der nye Hardy Zephrus SWS  fluestænger, som er billigere end mange andre kendte stangmærker. Hardy har i hele min levetid være synonym med gamle mand i grønt tøj tilsat en kikset bøllehat med stænger og hjul der ikke er fulgt med udviklingen af fluestænger.

Da jeg så blev præsenteret for disse stænger på et møde i Randers, der må jeg indrømme, at jeg måtte fejede mine fordomme væk og begyndte at studere og pille ved stængerne, som stod placeret i en holder midt på gulvet i lokalet.

Hardy Zephrus serien var jo både moderne og lækker at se på , så jeg hev en stang ud og blev meget overrasket over den lave vægt på klingen…. Det var sku nyt det her fik jeg vist sagt, imens jeg begyndte at arbejde med klingen.. Straks kunne jeg mærke, at der var potentiale i klingens aktion og der var god føling med klingens bevægelser helt ned til håndtaget..

Jeg fik en Hardy Zephrus klasse 5 & 7 med hjem til at udføre lidt flere tests..

DSC_4450

Det ydre syn på Hardy Zephrushardy_zephrus

Stangen bliver leveret i et smukt og gennemført aluminiums rør med Hardy logo på skruelåget , imens den grå pulverlakering giver en flot finish på røret.

Når man åbner røret og trækker den sorte stangpose ud, så kommer der det flotteste Hardy badge frem på posen, der holdes sammen med råhvide klassiske snøringer.

Trækker du delene ud af stofposen , så får man hurtigt øje på Hardy´s egenskaber for at lave det ultimative paskram og finish, som det engelske firma har været kendt for i årtier.

På hver hun ferule er der monteret små koniske bøsninger der beskytter ferulerne imod skidt og skader under transport

 

 

hardy_zephrus_sws

 

Hardy Zephrus er monteret med luksus kork der i den grad er en fryd for øjet imens den saltvandsbestandige hjulholder i det rå DSC 4452look passer perfekt til en kastekanon til kysten.

 

Skydeøjerne skiller sig markant ud for andre stænger da de monterede REC® black pearl skydeøjer ( kan bukkes og bøjes ) og tilmed så har jeg ingen problmer oplevet med skydeliner der driller , når monofile samlinger skal sendes afsted i fuld fart.

De sorte beviklinger på klingen er tætbundet så klingen ikke kan ses imellem beviklingerne.

Samlingerne på klingen er markeret med små hvide mærker, så du kan samle delene i mørket uden brug af lys.

Totalt gennemført finish kort sagt 

 

Hardy Zephrus SWS modeller

 

Alle stængerne er 4 delte

Hardy Zephrus SWS 9 fod # 5 – 103 gram

Hardy Zephrus SWS 9 fod # 6 – 102 gram

Hardy Zephrus SWS 9 fod # 7 – 109 gram

Hardy Zephrus SWS 9 fod # 8 – 114 gram

 

Teknologien bag Hardy Zephrus

 

SINTRIX® 440 teknologien er udviklet af 3M som i samarbejde med Hardy var hele 2 år om ,at få det perfekte resultat til denne stangserie. SINTRIX® teknologien fjerner alt den unødvendige og overflødige lim, som normalt giver en klingen en alt for høj vægt.Netop denne udnyttelse af  SINTRIX® 440 teknologien gør at limen fjernes og styrken øges i det færdige produkt. En klasse #5 klinge der færdigmonteret kun vejer 103 gram er mere end godkendt.

Kort sagt så giver  SINTRIX® 440 teknologien en vægtreduktion på hele 30 %i forhold til almindelige måder at bygge klinger på. Med SINTRIX® 440 teknologien så øges styrken i produktet med hele 60 % , det er det der gør  SINTRIX® 440 teknologien så interessant for os fluefiskere, når vi skal vælge en ny fluestang.

 

Hardy Zephrus SWS

Den enste måde man kan teste grej ordentligt på er ude i den virkelige situation herunder vejrforhold og ikke mindst på fisk. 

DSC_4399_fights

Fights og landing af fisk

Jeg tog stængerne med til Camp North på Grønland ,hvor jeg testede dem max igennem og jeg kan roligt sige , at disse Hardy Zephrus stænger på alle måder overraskede mig postivt.

Når du tilsætter et par hundrede fights på bomstærke Arctic Char i strømvand og pumper stortorsk op fra fjorden, uden at kunne komme med noget negativt, så må stængerne være godtkendt…

Det skal lige nævnes at jeg flere gange pressende fiskene meget mere end hvad godt var, men når chancen byder sig for, at teste grejerne så skal det altså testes rigtigt.

Både klasse 5 og klasse 7 kunne klare de stærke fisk og selv under vanskelige landingsforhold kunne stængerne klare presset og få fisken ind til land på meget kort distance.

Så stærke fisk landes normalt bedst på lang line ved at kane dem op på breden og derefter gå hen til dem. På denne måde skåner du stangen ved ikke at presset den i bund på kort distance , så den knækker med et brag.

Denne metode er også at anbefale ,hvis man er alene ved fiskevandet og skal lande sin fisk.

DSC_4420_big_arctic_char

Kasteegenskaber på Hardy Zephrus sws

Det er måske her at jeg har en lidt blandet følelse omkring kasteegenskaberne på stangen. 

Hvordan kan en stang til små 5000,- kr kaste så godt og ubesværet , når der findes langt dyre stænger at vælge imellem…?

Tager vi udgangspunkt i klasse 5 stangen, så overrasker den mig på alle måder og jeg er dybt imponeret over den kraft og energi den giver kastet.Selvom det er en hurtig stang, så arbejder den perfekt i dybden med en føling, der giver totalt styr over kastet og over linebuerne. Om du fiske med skydehoved med monofil skydeline eller en kortklumpet WF line, så skal der ikke arbejdes meget for at få et godt og kontrolleret fluekast.

Da stangen er hurtig i sin aktion , så vil jeg klart anbefale 14 gram til brug ved kysten og netop under frisk pålandsvind, vil dette setup giver dig de nødvendige meter i fluekastet selv med 2 fluer på forfanget.

Vælger du en WF line , så vil du helt klart få den bedste oplevelse med kortklumpede liner som f.eks Vision Vibe 85 eller Orvis Power Taper , når du skal bruge stangen på kysten.

De kastes let og ubesværet  på denne lette Hardy Zephrus…

Personligt så nyder jeg stænger der er bygget til saltvandsfiskeri, men ofte så skal der arbejdes noget mere når man går op i klasse 7 eller klasse 8. Det betyder at det lette og elegante går lidt af nydelsen , men jeg kan love dig for at den klasse 7 stang kan skyde en kanon af i blæsevejr ..

Jeg har fisket den med 19 gram i hård vind og her levere den distance og power som jeg ikke har set i fluestænger til denne pris. Det er hårdt fiskeri , men det kan være nødvendigt på blæsende dage og her kommer klasse 7 stangen til sin ret . Skal jeg lave en fordelingsnøgle imellem de 2 stænger til mit kystfiskeri, så bliver det nok 70 % klasse 5 & 30% klasse 7 til de hårde og umulige dage på kysten.

Aftalen med at teste disse Hardy Zephrus fluestænger var at jeg skulle levere dem tilbage efter testen, men den aftale kan de godt glemme alt om på nuværende tidspunkt.. Jeg skal have meget mere sjov på den Hardy Zephrus klasse 5 inden den skal forlade mig og mit kystfluefiskeri..

Hardy giver 2 års garanti på stangen 

Skulle du knække din stang efterfølgende så kan en ny del købes ved forhandleren for ca. 700 kr

Vil du også selv have det sjovt , så kan du bestille dine nye Hardy Zephrus lige her 

Hardy Zephrus sws
Hardy Zephrus i aktion med en springende fynsk havørred

7 kommentarer

 1. Mikael Voigt

  Hej Niklas
  Tak for din grejanmeldelse.
  Det er ikke så almindeligt at totalvægten på en AFTM klasse 5 stang er højere end på en AFTM klasse 6 stang i samme serie. Men jeg går udfra at swing vægten er mindst på AFTM klasse 5 stangen og også mindre swing vægten hos AFTM klasse 5 stængerne Orvis Recon og Orvis Helios II ?
  I udenlandske rewievs og test har det været tydeligt Hardy Zephrus SWS fluestænger har bedre kasteegenskaber ved de længste kast end både Orvis Recon og Orvis Helios II. Er det også dit indtryk ?
  I din beskrivelse lyder det som om at du har testet Hardy Zephrus SWS fluestængerne hårdere m.h.t. brudstyrke end du ville gøre med andre fluestænger. Har der været situationer hvor Hardy Zephrus SWS stænger holdt til noget som en tilsvarende Orvis Recon og Orvis Helios II nok var brækket ? Hvis Hardy Zephrus SWS stængernes styrke ligger væsentligt over de øvrige fluestænger må det relativt nemt kunne konstateres i en uvildig test. I så fald er det jo disse stænger vi skal vælge til de hårde fiskeri i tropisk saltvand efter GT og Tarpon ?
  Venlig hilsen Mikael Voigt

  • Niklas Albrechtsen

   Hej Michael
   Som du selv beskriver , så er min vudering at Hardy Zephrus serien tåler mere i klasse 5 og ja jeg føler at den kaster rigtigt godt. Jeg skal dog sige at min test ikke er gjort op imod andre brands ( med målinger eller ligende) som dem du nævner.
   Jeg har alene testet serien under min tur og fundet rigtige gode kaste egenskaber i serien og ja jeg har testet dem hårdt – meget hårdt endda …!

   Det vil sige at under fights og landing pressede jeg stængerne rigtigt hårdt og meget mere end jeg har gjort med mine egne stænger 😉 Om de rent faktisk kan holde til mere end andre mærker og brands skal der nok en ordentligt test til at afgøre.
   Men det kunne være sjovt at se udfaldet på sådan en bøjnings test på alle mærker..
   Jeg er ikke i tvivl om ,at ikke alle stænger kunne klare det pres som jeg udsatte Hardy Zephrus for på turen ..

   Du kan se den test som Orvis Helios 2 presses igennem her https://www.youtube.com/watch?v=eGegX-9YZ0s ( kan alle det ) ..?

   Hilsen Niklas

 2. Johnni

  Yup Hardys er her en test fra forrige serie Zenith. Men med samme resin Sintrix

  https://youtu.be/MGJRnYPrkdk

 3. Søren Lysholm Christensen

  Hej Nicklas
  Det glæder mig, at du har fået øjnene op for Hardys lyksaligheder… Jeg må da indrømme, at jeg følte mig en anelse pikeret over din beskrivelse af Hardy som et (bedaget)mærke for gamle mænd…. Jeg er 53 år gammel, og har haft Hardy gear i de sidste 30, og jeg kan kun konstatere, at flere af mine ældre stænger som fx. en 7′ er Gem på 9,6 fod som udover at være en kongestage til åen kan kaste røven ud af bukserne på de fleste andre pinde incl. moderne amerikanere, og det både når det gælder over og underhåndskast. Min 6’er Demon er et studie i balance og hurtighed, og derudover når man som jeg har haft sin gang ved Skjern Å længe inden den blev lagt tilbage i krøller, så fandt man også ud af at Vestjylland var Hardyland… At rigtige tohåndsstænger er lavet i Alnwick og at Sage er et pigenavn;)
  Sandheden om Hardy er måske, at de aldrig blev så hårdt markedsført som andre brands, og derfor virker lidt oldschool, men lige frem at betegne det som en stang for “gamle mænd i hurtige biler”, som jeg har set mærket betegnet andetsteds, synes jeg ærlig talt virker noget fordomsfuldt….
  Nå, fin anmeldelse trods alt Nicklas, og jeg fik rast ud. Det sidste er meget værd i min fremskredne alder:)
  I øvrigt er jeg selv den lykkelige ejer af Zephrusen i #6.
  Vh Søren Christensen

  • Jakob Nielsen

   Svingvægten lader noget tilbage at ønske.. Der er stadigvæk lang vej op til de bedste amerikanske stænger..

 4. Svend Erik Albertsen

  Jeg har det også som Søren beskriver, Hardy er nok den fabrik der gennem tiderne har lavet flest top klasse stænger. Jeg elsker mine split cane i #4&#5. GEM stangen var den stang alle de andre ønskede de havde lavet. Med Sintrix, beviser Hardy igen igen at de har fingeren på pulsen. Jeg går med en Jet 9’ #6 og fisker Marble’ på Soca, og den kaster store vægtede streamers, og fighter 4 kg fisk, i stærk strøm. Min 11’ #7 Switch Demon til det tunge fiskeri kaster svært belastede 15 cm. Streamers som en leg, og jeg har endnu ikke oplevet at jeg skulle passe på i fighten.
  Hardy er Engelsk, og derfor ikke så frembrusende og “smarte” som mange af de andre mærker på markede. Det er ikke uden grund at verdens ældste firma i denne fiskeverden er overlevet.
  Der er intet rustent eller old School over det brand. Nævn blot en anden producent der i den grad har og er trent sættende!

  Det var godt at få luftet ud og vis så venligst lidt respekt for den gamle dame, hun har trods alt ca 150 år på vandet

 5. Bjarne Sørensen

  Til alle Hardy fans og andre der måtte have lyst vil jeg virkelig anbefale at se The Lost World of Mr. Hardy . En helt igennem super film der fortæller historien bag.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.