IMG 4939

 

Et hold Fynske havørred fiskere drog tidligere på ugen på nye eventyr

IMG_4963

 

Nærmere betegnet til Sjælland. Her dyrkede de deres nye lidenskab. Stadigvæk med fluestænger. Stadigvæk med samme ildhu, som de altid udviser på den Fynske kyst, når der jagtes havørreder.

Alting var egentlig som det plejer at være når de fiskede. Eneste undtagelse var fisken de jagtede.

I et kort øjeblik var havørreden glemt.

For nogle er det bare sjov og ballade. Et kortvarigt øjebliks variation fra hverdagens Fynske kystfiskeri.

For andre begyndelsen til en ny besættelse og for nogle få af dem, det fix der skulle til, for at tilfredsstille den passion, de allerede havde haft et stykke tid inden denne tur.

 

”Nu må du simpelthen stoppe med det gedde pjat.”IMG_4952

Jeg stirrer på ansigtet der frembragte den sætning. Et ansigt der er tydeligt irriteret og ligner et stort spørgsmålstegn.

”Der findes kun en ædelfisk på den Danske kyst. Kun en.” Fortsætter munden der sidder i samme ansigt.

”Havørreden !” Lyder det kontant fra fiskeren som skal forblive anonym i denne sammenhæng.

Hovedrystende vender han sig om og går lidt væk. Nogle skridt væk vender han sig om. Han kigger på mig med sammenknebne øjne. Som man nu gør, når man vil være sikker på, at modtageren af en besked forstår, at man virkelig mener det.

”Gedden er da bare en mosbegroet, gammel sur fisk som måske var sjov da man var knægt. Et glemt levn fra fortiden. En sløv og kedelig fisk som ingen kan interessere sig for.”

Personen går væk. Denne gang for ikke at vende tilbage.

Ingen kloge sætninger kan overbevise ham om, at gedden er en top tunet rovfisk som kan få selv afhængige havørredfiskere til pludseligt at skifte retning.

 

IMG_49209 mand er på vej til Sjælland for at fiske brakvands gedder.

Efter en tidlig morgeninstruktion hos Go Fishing i Odense begiver 3 biler sig af sted mod de allerede planlagte fiskepladser. Humøret er højt i bil 3, da den ankommer til fiskepladsen ved Stege. Der pakkes hurtigt ud og 3 mand spreder sig ud over en 100 meter strækning.

 

5 kast. Mere skulle der ikke til førend Frank Pedersen stod storsmilende med spændt bue. Frank blev hårdt ramt af geddefeberen i Sverige for 6 uger side og han havde set frem til dagens tur i flere uger. Han lignede mest af alt en narkoman i det sekund hvor et narkotikum rammer hjernen, da han lander en fin fisk på 65 cm. Det var dette vi kom efter, så at starte godt ud så hurtigt, var jo bare dejligt.

 

Aftalen var, at hele holdet skulle mødes til middag ved Stege havn for sammen at spise middagsmad og lige holde status over DSCN0304fiskeriet. Måske køre ud på nye pladser efter frokost, hvis nogen havde det svært.

 

Kort inden vi blev nødt til at forlade vores formiddagsplads fandt jeg vej langt ud i vandet på en slags rev. På ganske kort tid herude mærkede jeg 4 fisk og fik de 2 af dem, med den største på 80 cm.

Dermed kom bil 3 op på 11 gedder inden frokost.

Efter statusmøde og frokost kørte alle ud til fiskepladserne igen. Nogle prøvede noget nyt, men os fra bil 3 kørte tilbage til samme sted, som vi fiskede inden frokost.

Fiskestrækket var godt og langt og resten af dagen skulle komme til at foregå netop her. En beslutning vi ikke skulle komme til at fortryde i bil 3.

 

”Den sorte sølvged”. Måske ikke et prangende navn til en død effektiv flue, men sådan blev det nu engang.

Jeg lader fluen synke i 5 sekunder inden indtagningen startes.

Strip, strip, vent….. vent…. vent.

Strip, strip, vent….. vent…. vent.

Jeg fornemmer næsten hvordan fluen farer mod topvandet i de 2 hurtige indtag, inden den atter daler mod bunden i den efterfølgende pause. Som en lokkende lille fisk med et uregelmæssigt svømmemønster.

Strip, strip, vent….. vent…. vent.

FullSizeRender

Bindeopskrift

Krog : Owner Worm 5100 4/0 

Hale : Orange/ sort  polarRæv 

Krop; Polar Chenille 

Vinge: Flash Blend Black / polar Ræv 

Hoved: Mørk Sculpin Wool

Øjne: Flade Stick-0n-Øjne

 

Pludseligt bliver fluen taget hårdt i en af indtagningspauserne. Dagens ottende gedder sidder på krogen, men denne gang mærkbart en bedre fisk. Den viser sig ikke i overfladen, men holder sig i dybet, hvor den både tager udløb og kommer med nogle giftige dunk i stangen.

Ind kommer den dog og måles hurtigt til 85 cm. Hurtigt foto inden den atter får friheden. Tingene går slag i slag og gedde nummer 11 er endnu en rigtig fin fisk på små 75 cm.

 

Jeg besluttede mig for at affiske det lange rev den sidste time inden solen atter forsvandt under horisonten.

På vej derhen hugger gedde nummer 12, som er endnu en flot 75 cm. skønhed.

Det er ofte sådan herovre, at finde man 1 fisk, så har man fundet flere og gedderne står tit tæt sammen.

Jeg bliver i området med fluen og i løbet af den sidste time landes yderligere 5 gedder og flere mistes.

Jeg nåede aldrig hen på revet igen inden solen gik ned og dagen sluttede.

Vi strøg alle atter mod Fyn, kun afbrudt af en pause hvor en tiltrængt stor menu blev indtaget på Burger King i Nyborg. Dagens tur blev endevendt og gennemgået. Alle var enige om, at gedden er en fed og sjov fisk og at turen sagtens kunne gentages en anden gang.

 

Men hvorfor pludselig gedder ?

Havørreden er jo en fantastisk fisk.

 

Hugget først og fremmest. Gedden hugger ikke for sjov. Det den tager skal slås ihjel og det koster da også hurtigt en flue eller to at fange disse fantastiske brakvands gedder.

Fiskeriet er som vi alle kender det. Vadende kystfiskeri og det er jo altid sjovt.

Gedden er næsten altid med på legen og alle på dette hold fik da også fisk.

Snitstørrelsen er noget større end på den Fynske havørred, så der er mange faktorer der gør dette gedde fiskeri hylende skægt og spændende.

Måske fisken over meteren hugger næste gang. Det bliver i hvert fald ikke sidste gang jeg tager til Stege Nor og prøver kræfter med den danske brakvands krokodille.

Hvorfor prøver du ikke også ?

Det værste der kan ske er vel, at du bliver afhængig af det.

 

Gedde hilsen 

Chris Halling.

IMG_4939

 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.