Havørreden elsker Tobis

Tobis jagten er gået ind langs de fleste kyster og jægeren er det groveste og tungeste sølvtøj der findes nemlig havørreden.

Havørreden er igang med at æde sig tyk og fed efter en lang og hård vinter som for mange store fisk har budt på gydning i vores produktive åsystemer ….

De fisk der ikke har været på gydevandring har gået langt fra land og på større dybder ,hvor de har ædt sig fede og hvor et BMI tal ville slå ud på ekstrem overvægtig …

Tobisen – Sandålen – Sandgrævlingen – Sand Eel

TOBIS

 

Kært barn har  mange navne men ens for dem alle , så er det dette det hele drejer sig om her i april og maj måned.

Det er specielt de fisk der følger i kølvandet på de kystnære tobiser der gør denne periode i april og maj rigtigt spændende for os lystfiskere. Tobiserne virker så tillokkende på de grove og fede havørreder , at de ikke kan undgå/ modstå at jæge de flygtede tobiser i det kystnære område…

Det er her jægeren bliver til den jægede , for det er her du har chancen for årets flotteste og smukkeste fisk og en Havørred der jæger tobiser er ikke umulig at fange …

Der findes 2 typer af tobiser som havørreden jæger, men specielt den ene skiller sig ud og det er den måde vi bedst kan efterligne og bruge i vores fiskeri .

Stimen

Lad os se på den første slags ” stimen ”  hvor mange tobiser svømmer sammen i flok er ikke det nemmeste bytte for havørreden , da den ofte må jæge meget voldsomt og anstrengende for at få succes .

En stime af fødefisk har mange øjne og mange sanser og her bliver havørreden hurtigt afsløret inden jagten for alvor er kommet igang. Mange tobiser som flygter og deler sig forvirre alle slags rovfisk og udbyttet af denne jagt er for ringe og anstrengelser er alt for store i form af spildte krafter.

 

De få men vigtige tobiser

Det mest eftertragtede scenarie for havørreden er som sagt ikke stimen ,men derimod de få stykker (1-4 tobiser ) der trækker sammen langs kysterne..

Det er dette billede som havørreden elsker og den ved ,at den kan angribe de få tobiser med fuld styrke og få sig et nemt og lækkert måltid. Her er den fri for at jæge forvirret rundt efter en stime med en masse flygtende tobiser der har opdaget den for længst.

Netop de enkelte og få tobiser kan vi som lystfiskere ofte opleve at se på solrige dag med gang i vandet og netop der hvor bølgerne begynder at rulle , kan man ofte se dem svømme langs kysten…

Netop fordi at tobisen svømmer her hvor der er gang i vandet og bølgerne ruller ( den æder vandlopper ) ja her er havørreden også på jagt.Jeg har faktisk flere gange set sølvglimt i vandet under forhold med solskin og bølger og det er havørreder der afsløres i deres jagt på chanceløse tobiser i det oprørte vand.

 

 

Info om Tobis

  • Fra marts til juni fiskes der tobiser i store mængder af erhvervsfiskere der sælger dem til fiskemel og fiskeolier

 

  • Tobisen gemmer sig i sandbunden hvor den graver sig ned ( sand og småsten )

 

  • Tobisen bliver kønsmoden efter 2 år

 

  • Hunnen ligger ca. 30.000 æg pr. gydning

 

  • Æggene udklækkes efter 3 uger

 

  • Du kan fange levende tobiser på sildekroge eller benytte et rejenet og stryge dem på sandbunden , når det er blevet mørkt.

 

De store havørreder følger tobisen helt ind i havstokken

 

 

Tobis
Det er disse fede og blanke fisk der jager tobiser

 

Mikado med tobiser i munden

Jeg har efterhånden fanget mange havørreder ,der i perioder er totalt proppet op med tobiser så det nærmest ligner et mikadospil i munden på fisken. Det er ikke kun store fisk der tager tobiserne, men ens for både små og store fisk er at de “napper” ikke til endegrejet , nej de knalder hårdt og brutalt på både fluen og blinket i deres jagt på denne fødekilde.

At mærket suset i linen fra sådan et angreb er det ultimative  “STRIKE”  vi kan opleve i linen og det medføre ofte direkte udløb eller spring i luften , når havørreden opdager den er blevet snydt for et lækkert måltid.

 

Der findes flere effektive fluemønster man kan bruge i jagten på disse tobisædere , men selvom man fisker med en næsten perfekt efterligning af tobisen, så har jeg faktisk flere gange oplevet at fange dem på f.eks en kobberbasse, selvom de har mund og mave proppet med døde tobiser.

Cocktail med tanglopper og tobiser

Måske havørreden elsker denne cocktail med tobiser og tanglopper ( tanglopperne giver dem den røde og lækre kødfarve …)

Havørreden der spiser sild – brisling og tobiser i længere perioder er helt hvide eller lyse i kødet hvorimod de fisk der spiser masser af krebsdyr er rigtigt flotte røde i kødet..

Det skyldes det farvestoft ( astaxanthin ) som der findes naturligt i fødeemner som f.eks tanglopper og rejer og det er det som giver vores fisk denne flotte og rødlige farve, som vi elsker at se på middagsbordet. Stoffet (astaxanthin) tilsættes i foderet på opdrætfisk fra både Danmark og Norge for at forbrugeren skal få den rigtige flotte farve når de vælger at købe i supermarkedet.

Men ingen af os køber jo opdrætsfisk fra supermarkederne….!

 

Tjek f.eks dette billede hvor en havørred på 3 kg har slugt 4 store samt 2 mindre tobiser imens der ligger 1 stor håndfuld af brune tanglopper blandt tobiseren..

Måske det var derfor ,at denne havørred blev fanget på en kobberbasse fisket ud over et rigtigt tobis område med masser af sten og sandområder en tidlig morgen sidst i april.

Havørred med tobiser

 

Den bedste vind og hvordan du fisker dit agn bedst

Som kystfisker der vil gå efter de grove og blanke havørreder der jæger tobiser er pålandsvind den absolutte bedste vindretning. Det må gerne være hvor der er lidt bølger der knækker tæt under land, så rejer og tobiser skal kæmpe lidt for at holde den rette kurs i vandet.

Netop under disse forhold elsker havørreden at jage tobiser , for her kan den  uden at afsløre sin egen tilstedeværelse indhalere de enkelte tobiser der svømmer rundt i bølgerne .. Og endnu bedre så skræmmer vi lystfiskere ikke havørreden , når vi vader rundt ude i vandet ,fordi bølgerne sørger for at minimere vores vibrationer i vandet. Når vi fisker i roligt og stille vand, så sker det alt for ofte at havørreden mærker vores tilstedeværelse og forsvinder eller bliver “trykket” så den ikke tager vores fluer eller blink.

Hurtige og lange slange blink er sagen for spinnefiskere og de må gerne fiskes hurtigt igennem vandet . Husk altid at kaste på langs med kysten når vi har pålandsvind og fisk blinket rigtigt hurtigt. Du vil blive overrasket over hvor mange fisk du kroge fra vandkanten og 10 meter ud på disse dage..

Tobisfluerne er der mange af men indtagningen er den samme og her gælder det om at lave lange og hurtige indtag og i perioder  ( hvert 10 kast ) kan du tage stangen op i armhulen og bruge begge hænder til med fuld fart at trække fluen ind. En flue fisket på denne måde giver meget hårde og brutale hug og efterlander fluefiskeren i akavede stillinger , når selv en mindre fisk knalder på fluen …….

 

Anbefaling af endegrejer til Tobis æderne…

Savage Gear Sandeel

Igen spinnefisker med respekt for sig selv og med lyst til at fange mange fisk kan undvære den nye Savage Gear Sandeel – Tobis wobler der er tro kopi eller faktisk så er det en 3D scanning , der gør den helt perfekt og det er umuligt for fisken at se denne forskel.

Agnet går intet mindre end helt perfekt og fangsterne taler sit tydelige sprog – Agnet er uden tvivl det bedste til dig som fisker med spin.

Du kan læs meget mere om det her, hvor du også kan købe dine Savage Gear Sandeel´s

19 0g 27 gram er det bedste og selv undermålere sluger de største på 40 gram, så lad ikke størrelsen afskrække dig.

17458129_10154895757577559_9044289104628430019_n

Lars Kyhnau medudvikler af SAVAGE GEAR SANDEEL + ENNDU EN HAVØRRED

20161119_133741_resize

Sømmet er et blink der i den grad fanger mange fisk og gerne de helt store af slagsen… !

Havørreden er gået på tobisjagt....

Det efterligner en tobis i både gang og i form og havørrederne elsker dette gennemløbs blink. Brug gerne spinstop så blinket daler mod bunden efterfulgt ag et par hurtige omgange på hjulet, så ligner blinket en flygtende tobis der på forhånd er dødsdømt….

Bestil et par her , så er du på sporet at tobisæderne….  

En Owner S-61 er den perfekte krog til dette blink og den kroger fantastisk ..

Bestil dem her 

 

Flatwings og fuld fart på indtagningen

flatwing

 

Flatwings fluerne er utrolige effektive og den lille krog som er længst tilbage på de lange fjer er med til at få langt flere fisk kroget rigtigt godt….

De bedste farver er efter min erfaring oliven og lettere grønne farver som er tilsat en hvid undervinge …

Claus Eriksen er ophavsmanden til denne flue og det er ikke kun de fynske havørreder der indhalere denne flue.. Er du til tropisk fiskeri så er denne flue et meget vigtigt redskab i jagten på barracuda og stripers.

Jeg har med succes fisket med en helt sort udgave om sommeren når det er helt mørkt og her ved havørreden også at tobisen er et lækkert måltid..Fiskes fluen hurtigt med stangen i armhulen så virker et hug i sommernatten ekstra vildt og det giver natfiskeriet helt nye dimensioner….

Du kan købe et par af de giftige fluer her 

Se filmen hvor Claus Eriksen fanger en flot fisk på en flatwingflue….

Den tager fluen og ryger direkte i luften ….. Den blev snydt…..

 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.