Claus Eriksen

1 artikel af en serie på 5 af Claus Eriksen

Da Niels Vestergård i 2004 spurgte om jeg ville gæsteoptræde i en ny havørredfilm som han og Thomas Hansen var i fuld gang med at optage, så sagde jeg straks ja.

Primært fordi det ville give mig en undskyldning for lidt flere hyggelige fisketure i rigtigt godt selskab. At birollen skulle ændre sig til en hovedrolle, og at filmene skulle lære mig meget nyt om havørredens gøren og laden, og derved gøre mig til en bedre havørredfisker. Det havde jeg bestemt ikke regnet med.

6 Havørredens Hemmeligheder film er det foreløbigt blevet til. Alle byder de på flotte havørredfangster. Smukke billeder fra vores skønne kyster. Masser af grej og fisketips og så lige en stribe undervandsbilleder af havørreder i deres eget miljø. Det er i de billeder, jeg har studeret om og om igen, og hentet meget ny viden om de elskede og fascinerende havørreder. Viden der har øget min fangster ganske markant de sidste år.

I denne, og en serie følgende, artikler vil jeg berette lidt om hvad arbejdet med Havørredens Hemmeligheder (eller blot HH 1 – 6) filmene har lært mig om havørreder.

Forårsfisk Æbelø.jpg

ON/OFF havørreder

I mine unge havørreddage havde jeg er klar opfattelse af, at hvis jeg ikke fangede, mistede eller i det mindste så nogle havørreder på en given kystplads. Så var det fordi der ikke var nogen – basta…

Besøgte jeg en plads, under de rette forhold og på den rette årstid uden at få kontakt med havørreder, så afskrev jeg rask væk pladsen, og vendte ikke tilbage i lang tid efter. Hvorfor skulle jeg også det – der var jo ingen fisk.

Allerede i HH2 filmen blev der rusket noget op i den teori. Thomas og Niels filmede og fiskede ved Kikkenborg. En fin lille plads nord for Kerteminde. De havde sat et stationært undervandskamera på pladsen og det afslørede en kæmpe stime havørreder der hele dagen trækker rundt i det lille område Thomas fisker i og omkring hele dage. Han fanger godt nok et par småfisk, men føler ikke at pladsen rummede noget særligt.

Da Niels og Thomas efterfølgende kikkede undervandsbillederne igennem, fik de lidt af et chok. Optagelserne der kom med i den færdige film viser kun den halve sandhed. Jeg husker tydeligt at Niels simpelthen ikke turde tage hele optagelsen med. Den viser så mange fisk, at han frygtede beskyldninger om snydebilleder, genbrug eller lignende.

Du kan se afsnittet her…

Havørredens Hemmeligheder filmene

– Hvad har jeg lært af dem

Kunne det virkelig passe? At havørrederne kan være på pladsen. Endda i stort antal, men uden at hugge..? Et utal af efterfølgende undervandsoptagelser har vist, at det kan det. Havørreden har i den grad perioder hvor de er kollektivt totalt inaktive, og ikke kan lokkes til hug.

Jeg havde, inden jeg så de mange optagelser, en tendens til at tro at havørrederne konstant var på dupperne. Konstant på fødejagt og konstant i hugget. Her blev jeg klogere, og når jeg tænker nærmere over det, så er der ikke noget mærkeligt i det. Alle rovdyr har sine jagtperioder og sine hvileperioder. Vi har alle set optagelserne fra den afrikanske savanne hvor løveflokken ligger og dovner mens antiloperne græsser få meter fra dem uden at løverne ænser dem. På et eller andet tidspunk ændre situationen sig dog.

Havørreder er ikke anderledes end løver. De har også lange perioder hvor de ikke jager.. Jeg kalder dem for ”OFF” fisk.  Gedder, Put & Take søens regnbueørreder eller åens laks opfører sig på nøjagtig samme måde. De har OFF perioder hvor de bare ikke kan fanges – sikkert uanset hvilken metode der fiskes med.

Se fx dette klip hvor blinket køre igennem en stime havørreder uden de værdiger det et blik.

Med til historien hører at Niels Vestergård fiskede sit kamera gennem denne flok fisk i 3 dage i træk. Billedet var det samme hver dag. Flokken stod det samme sted, og de reagerede overhovedet ikke på noget som helst.

Skærmbillede 2017 12 18 kl. 15.02.16
Du kan købe alle Havørredens Hemmeligheder til kun 49,- stykket hos Go-Fishing- Klik på billedet så kan du købe dem til din egen samling.

STGF Newsletter banner

                                                          Havørredens Hemmeligheder filmene

– Hvad har jeg lært af dem

På fjerdedagen rundede Niels atter pynten på Møn for at filme ”sin flok”, men denne dag var en anden lystfisker kommet ham i forkøbet. Han stod nøjagtig på pladsen, og fiskede med et flåd og en lækker regnorm lige netop der ude hvor flokken havde været de foregående dage. Fiskeren havde ikke mærket noget, hvilket fik Niels til at antage, at så måtte flokken, trods alt være forsvundet. Han troede jo, ligesom de fleste af os andre, at en sprællevende regnorm kan ingen ørred stå for – også Niels blev klogere den dag.

Da ormefiskeren efter et par timer gav op, så var Niels nemlig hurtigt på pletten med kastekameraret og selvfølgelig: Flokken var der endnu, men ikke engang en orm kunne lokke dem.

OFF havørreder er jo egentlig ret irriterende og ubrugelige fisk, men viden omkring dem er vigtig. For det betyder jo, at en udebleven fangst ikke nødvendigvis er ensbetydende med at pladsen ikke holder fisk. Under optagelserne til HH filmene har vi stødt på OFF havørreder utallige gang. De er faktisk mere reglen end undtagelsen. I dag vil jeg vove den påstand at gode havørredpladser altid rummer fisk, hvis årstiden og forholdene ellers er rigtige for pladsen.

Den erfaring har gjort, at jeg i dag ikke længere er bange for at køre til en plads der fx har fisket dårligt dagen før. Fiskene er der. Det er kun et spørgsmål om at ramme en ON periode.

Virker en ellers god fiskeplads helt død så forlader jeg den hurtigt, men er meget opmærksom på de forandringer der følger og vender gerne tilbage til pladsen (også samme dag) hvis en forandring i fiskens verden har indfundet sig. Forandringer i ørredens omgivelser er nemlig det, der kan få OFF havørreder til at gå i ON.

Forandringer i havet kan være mange ting. Ændringer i lys, vandstand eller vindretning er de mest oplagte og forudsigelige. Alle er de værd at holde et skarpt øje med. Det er ikke uden grund at fx vandskifter eller morgen og aftenfiskeri regnes for vigtige havørredtidspunkter. De byder nemlig på forandringer under vand som kan sættet fiskene i gang.

Lad os slutte her med dette lille klip af en havørredflok der bestemt ikke er i OFF.

Bemærk hvor hurtigt de er over fluen efter nedslaget af kameraret. Et kamera der trods alt vejer 90 gram og lander i overfladen med det ordentligt drøn. Havørreder i havet er faktisk svære at skræmme. Uanset om det er ON eller OFF.

 

Vi ses derude – i næste artikel kikker vi under vandet og bliver klogere på hvor langt ude eller inde havørrederne egentligt er.

 

Filmklippene der henvises til i artiklen finder du på Havørredens Hemmeligheder egen hjemmeside www.hemmeligheder.dk.

Der kan du også få fisketips fra filmene. Læse om baggrunden, se fraklip og meget mere.

Hilsen Claus Eriksen 

STGF Newsletter banner

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.