efterår.havørred.

Hvert eneste år når vi rammer august og september , så indtager flere havørreder på kysten nogle helt bestemte pladstyper. 

Kender du disse pladser, så kan du hurtigt og nemt finde en havørred på kysten.

Havørredens standpladser om efteråret på kysten

Når havørreden i starten af efteråret trækker imod åérne, så vil de på deres vej begynde at indtage standpladser rundt omkring på kysterne.

Nøjagtigt som i åen , så vil de indtage disse pladser og de er ikke bange for at at gøre opmærksom på sig selv med spring ud af vandet og det vækker deres territorie adfærd.

Denne adfærd kan være med til at jage andre fisk væk ved at de springe frit af vandet eller tilmed angriber de andre fisk ,der kommer for tæt på dens revir på kysten.

Nøjagtigt som i åen, så vil havørreden der indtager en standplads på kysten vælge sin plads med nøje omhu og intet er overladt til tilfældighederne.

Det er her at ” Aflæsning af kysten ” spiller en stor rolle, for kan du som lystfisker finde frem til disse pladser , så har du en kæmpe fordel i forhold til dine konkurrenter på kysten.

Havørredens-standpladser-på-kysten-om-efteråret-
Fast fisk i det tidlige efteråret på en typisk standplads

Havørreden vil når den trækker imod åen støde ind i det jeg kalder forhindringer på kysten og netop disse forhindringer er til vores fordel, når vi skal finde havørrederne om efteråret.

Havørreden har ikke det samme overblink som vi andre har , når vi står placeret højt oppe over overfladen og kan overskue kysttrækning på mange hundrede meter.

På den åbne kyst vil de trækkende fisk ofte ramme ind på de små og store rev, der ligger skjult lige under og over overfladen. Det er ofte de mindre muslingebanker og de store stenrev der går ud i vandet, der vil bremse havørreden på sin færden til åen.

æbelø
Store som små rev holder standfisk i det tidlige efterår på kysten

Disse pladser kan være helt magiske i det tidlige efterår hvor havørreden gerne indtager disse pladser for en kortere eller længere periode , inden den svømmere videre på sin rejse.

Du har sikkert selv observeret , at en gylden eller helt farvet fisk springer gentagende gange på siden af et mindre rev på kysten. Samme fisk kan du være heldig at se flere aftner i træk, hvor den springer i området, for lige pludselig at være væk fra pladsen igen.

At havørreden opholder sig i samme område i flere dage, er ikke anderledes end det den gør når den er i åen.

Hvis du ved hvor havørreden står placeret , så har du rigtig gode chancer for at fange den, men efterårets trækkende fisk kan også være de sværeste af sin slags. Til tider kan de være så svære, at man hiver sig i håret pga. de undeblivende hug, selvom havørreden afsløre sin tilstedeværelse gang på gang.

De sværeste fisk 

Oftes vil de fisk der afsløre sig på pladsen inden du er hoppet i vandet være de sværeste fisk at overliste, men der findes et par tricks der kan være værd at forsøge. En lille wobler eller et blink i hidsige farve eller en lille flue , kan nogle gange få disse havørreder til at udløse deres hug instinkt og så tager de gerne agnet hårdt.

Et par gode blink kunne være feks. eller de effektive Seeker blink 

Har man først forsøgt sig uden succes , så siger min erfaring at flere agnskift er totalt spildt arbejde og du kan lige så godt gå videre på kysten. ( man kan altid lige prøve på hjemturen igen )

De lette fisk 

Ja de findes faktisk ikke , men de er dog noget mere hugvillige end de sværeste fisk der viser sig gang på gang på pladsen. Men hvis de skal være nemme, så er det nødvendig for dig at vide hvor fisken vil stå placeret ,for derefter at lægge sin rigtige strategi til pladsen.

Når havørreden har indtaget en kystnær plads, så er den opmærksom på sine omgivelser og så hjælper det bestem ikke, at  man gør opmærksom på sig selv ved at vade lige ud på pladsen. Dette vadefiskeri kan ødelægge din eneste chance på pladsen og fisken vil oftes hoppe fri af vandet , lige i det du skal til at kaste ud. Havørreden fortæller med sit spring at dette er et optaget revir og din chance er forspildt og ødelagt.

Derfor skal vadning på disse små rev foregå med største forsigtighed , men så får du også gode chancer for at få en fisk til at reagere på dine fluer eller blink.

Du får ofte en reaktion i første eller andet kast , så du skal være klar når fisken hugger !

Havørredens standpladser om efteråret på kysten

Havørredens standpladser om efteråret på kysten
63 cm havørred taget på en standplads på Æbelø

De store sten på Kysten

Når du kommer gående langs kysten , så støder du engang imellem på store sten i vandkanten og det giver en ekstra mulighed her om efteråret.

Ligger der flere store sten i et område på stranden , så er der med sikkerhed også en eller flere store sten ude i vandet.Her vil trækkende efterårsfisk gerne opholde sig i kortere eller længere perioder, hvor de indtager disse sten som deres standplads nøjagtigt som de gør på de små og store rev langs kysten.

Prøv at tænk på en kystplads du kender, hvor der ligger store sten placeret på kysten og åben så Krak og undersøg så denne kystplads. Så vil du sikkert kunne se en eller flere store sten ude i vandet- nogle er sikkert synlige , men mange er skjult og ses kun i hårdt blæsevejr med lavvande eller ved at studere et satellitkort på computeren.

Det er ofte under det første kast at havørreden hugger, hvis den er indtaget af en havørred.

Rigtig god fornøjelse med fiskeriet

Hilsen Niklas

Seatrout Guide Fyn

STGF_Newsletter_banner

En Kommentar

 1. Leif schults

  Hej Niklas
  jeg er ivrig kystfisker
  Tænker lidt en tur i det fynske.
  Kan der anbefales en plads som hvor der holder fisk til overmål.

  Mvh Leif

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.