Hvor finder du havørreden på kysten

Hvor finder du havørreden på kysten ?

Det er ret så enkelt

Hvad er en 80 % plads og hvorfor holder den altid på en havørred.

Det er et spørgsmål ,som jeg er blevet stillet et utalt af gange de sidste 4 år , hvor jeg har snakket  om de effektive 80 – 20 % pladser på kysten ..

Jeg vil prøve at komme med en forklaring som i kan tænke lidt over , når i kommer til en fiskeplads næste gang i er på tur. For at fange flere fisk end alle de andre derude, så er det nødvendigt at kende eller finde den bedste fiskeplads på strækket som du fisker på. Hvis du ikke kan finde den bedste plads, så fisker du i blinde og vil naturligvis fange fisk engang imellem , men hvor og hvorfor du fanger dem vil du ikke forstå, før du har fået den viden, som jeg løfter lidt af sløret for her.

80 % pladser er pladser der altid holder på havørred

Eller det vil sige næsten altid- Det kræver ganske få ting før at havørreden er at træffe i dette område og det kræver blot, at den er inde under kysten og i bevægelse. Dette er havørreden næsten altid i sin jagt på føde eller under sin vandring frem og tilbage på stækket den opholder sig på.

Det betyder at du har en kæmpe fordel i forhold til dine konkurrenter , der fisker på samme område og , hvis du blot ved hvor den bedst plads er på dit udvalgte fiskespots.

Nu tager vi ikke snakken om de forskellige årstider og hvilke typer af pladser der kan være mere givende på den enkelte årstid. Vi forholder os udelukkende til at aflæse et par fiskepladser der indeholder de berømte 80 % pladser .

Hvor finder du så havørreden på kysten ?

Lidt nødvendig info for at finde de bedste fiskepladser på kysten 

For at finde de bedste pladser på kysten ,så er du nød til at tænke som en havørred – eller du skal ihvertfald forstå hvordan en havørred har det under vandet..!

skaermbillede-2016-11-08-kl-21-43-18

Havørredens overblik

 

En havørred har ikke det overblik som vi har , når vi står oppe på stranden eller klinten og kan se bundforholdt og eventuelle forhindringer forude, som kan og vil påvirke den måde som havørreden trækker langs kysten.

Havørreden er ikke så meget anderledes end som os lystfiskere der færdes i naturen eller på gaden. Når vi går til og fra vores fiskepladser, så følger vi også de stier og veje der ligger foran vores fødder og stopper op , når vi kommer til eventuelle forhindringer på vores vej. Går du på skovstien igennem en skov og er vejen pludselig spæret af et væltet træ eller et stendige  , ja så stopper du også op og finder en løsning på at komme videre på din vandring.

Det er det samme en havørred gør på kysten ,den følger de veje der er skabt af badekar , tangbælter og stenbund og  den stopper op , når den møder forhindringer eller forandringer og finder en vej videre væk…

Netop disse steder hvor havørreden er tvunget til at stoppe op i ganske kort tid – Det er her du finder en 80 % plads

skaermbillede-2016-11-08-kl-22-18-14

skaermbillede-2016-11-08-kl-21-43-49

Hvor finder du havørreden på kysten ?

Her ser du hvordan du finder en 80 % plads

skaermbillede-2016-11-08-kl-21-51-40

 

Dette er en typisk plads som giver et godt billede af de veje og forhindringer en havørred møder , når den trækker langs kysterne derude. Pladsen er på ingen måde hemmelig (Torø ved Assens) men prøv at se på dine egne fiskepladser og find de bedste områder …

Punkt (1) 

Her ser du den gule streg som mange havørreder vil trække efter da sandet og den mørke bund er stien eller vejen som den følger som en helt naturlig vej. Du kan fange fisken hele vejen , men du ved også nu at den kommer til at ramme den røde boks hvor den nu møder en anden type af bund. I dette område finder du 80 % pladsen , hvor havørreden vil stoppe op og eventuelt svømme lidt frem og tilbage , inden den beslutter sig for sin videre færden..Derfor kan du nøjes med at fiske området af omkring boksen, da en aktiv havørred hurtig vil ende i dette område. På den måde ” spilder” du ikke tiden på at skulle affiske hele den gule streg som jeg vil kalde 20 % pladsen..

Punkt (2)

Ved punk 2 ( den hvide streg) skal  havørreder der trækker vest på træffe en vigtig beslutning, nemlig om den vil følge den mørke bund langt fra land, eller om den skal svømme langs kysten og ramme punkt 3 på kortet. Alle de fisk som vælger ruten langt fra land skal vi pt. ikke bekymre os om, da den er uden for kastehold og derved bliver irrelevant.

Men de havørreder der vælger den kystnære rute langs kysten er vores bytte ….

Punk (3)

De havørreder der vælger at gå fra punkt 2 til det kystnære punkt 3 (gule steg) er derimod vores bytte. Hele den lange gule streg er en typisk 20 % plads, da fisken kan være over det hele, så den springer jeg næsten altid over..

Men tjek lige den store røde boks der ligge ved revet ..!

Dette er den næste 80 % plads ,der med garanti vil få havørreden til at stoppe op og undersøge de videre muligheder for at komme væk fra området. Det betyder også , at de fisk der ville svømme på den gule streg punk 3 alle vil ende nede i dette område og netop derfor kan det betale sig og springe den lange 20 % plads over inde i bunden..

Har du selv opdaget den ekstra vigtige detalje ved den sidste 80 % plads ved revet….? 

Hvis ikke – så skal du bare høre her. !

Alle de fisk der vælger rute 2 væk fra kysten følger den naturlige vej imellem sandet og det mørke område og lander lige nede på revet , hvor den igen må undersøge bunden og sine muligheder, før at den kan komme videre igen..Det betyder i dette tilfælde at du får kastehold til både de kystnære havørreder og de fisk der vælger at trække længere ude på denne plads.

Sidste punk ( ikke vist ) 

Der er på kortet en ekstra 80 % plads , som jeg ikke har beskrevet , da du gerne skulle kunne finde den selv efter du har læst dette indlæg. Du er velkommen til at skrive en kommentar under dette indlæg med dit bud på den sidste 80 % plads, jeg skal nok løfte sløret inden længe til dem der skriver en kommentar 😉

Nu tænker du sikkert, at på dette billede svømmer alle havørreder imod vest, men hvad nu hvis de kommer fra den anden side af ..?

Ja så bliver det igen de samme 80 – 20 % pladser der er gældende for dette område….

Jeg kunne vise og skrive om mange andre ligende pladser, men du skal også have noget at arbejde videre med derude ,hvor bølgerne og vinden viser os vejen til sølvtøjet.

Dette indlæg er en lille forsmag på mine attraktive kurser

P5020018 3
Min kollega Jesper Andersen med endnu en fisk , der huggede på en sikker 80 % plads på kysten ved Helnæs.

 

Jeg vil kalde dette indlæg for en lille forret til den store middag , hvor du får langt mere serveret og fremvist med egne øjne. Det drejer sig om at kunne aflæs vandet direkte derude hvor du står med din fiskestang og træffe de rigtige valg , så du får mere og hurtigere succes med dit eget fiskeri.

Kunne du tænke dig at lære dette til perfektion og få endnu mere at vide om alle de måder du kan aflæse kysten på , så tjek mine 2 kurser som jeg afholder hvert eneste år.

Kursus former hos SeatroutGuideFyn

“Aflæsning af kysten ”  er en light udgave  men jeg lover dig, at du får rigeligt at arbejde videre med og det kommer også til at give dig flere fisk efterfølgende.

“Go-Fishing Seatrout  Academy” er den udvidede pakke , hvor vi går meget mere i dybden og analysere mange flere pladstyper .Dette kursus kører over 2 dage og giver lidt mere luft til lidt fiskeri også .

Se og læs mere om de enkelte kurser lige her 

Aflæsning af Kysten ” Læs her 

 

Go-Fishing Seatrout Academy”

 

Virker disse kurser så også …. ?

Du kan prøve at læs nogle af de anmeldelser der er kommet ind på de enkelte kurser- dem finder du i bunden hvor der er flere anmeldelser at læse på.

 

Men du får lige en at læse på , når du nu er nået så langt …!

 

Hilsen

Niklas Albrechtsen 

SeatroutGuideFyn 

 

Efter noget tid med reflektion og synke hele kurset vil jeg benytte lejligheden for lige at skrive et par ord.

Hej gofishing – og Niklas.

Selve kurset som helhed:
Fantastisk – det ene lille ord dækker min egen oplevelse helt og komplet.
Fokus i teorien var efter min mening lagt det rigtige sted, endda ikke for meget og ikke for lidt. Fra teori til praktisk udførelse, hvor vi kunne konstatere ved flere lejligheder at manden (Niklas) jo rent faktisk havde total fat i den lange ende og talte sandt! Der VAR fisk der hvor han pegede på kortet!
Tiden der var afsat passede faktisk meget godt, man kunne argumentere for at fiske mere på de forskellige steder – men jeg syntes at det er vigtigere som Niklas gør det, at komme rundt og snakke, vise og forklare de teoretiske ting i praksis ude ved vandet. Perfekt balance mellem reel fiskeri også viden Niklas bibringer de forskellige steder.
Job Well done !

Til Niklas:
Du skal helt sikkert fastholde din ildsjæl og din måde at formidle på – du er rolig og fattet og fremstår meget kompetent når du taler. Jeg er specielt glad for din måde at tale neutralt om grej, og udstyr hvor man ikke fornemmer på nogen måde at der står en sælger foran dig (håber ikke Claus kommer efter dig nu!) – det at man kan skelne mellem at sælge en vare og samtidig snakke erfaring og viden som måske ikke taler for at go-fishing får solgt den ekstra stang er mere end guld værd – vi bruger sgu alligevel penge inde hos jer når det kommer til stykket.
Jeg er også glad for at du deler min opfattelse angående fiskepladser, vi kan godt dele og udbrede kendskabet og viden – fordi der er nok fisk til alle hvis vi bare tænker os om.
Jeg syntes du har været en STOR part i at oplevelsen var fantastisk med din fremtoning og din væremåde – naturlig og behagelig med en god portion godt humør – også er du altså også bare dygtig 🙂 Tusind tak for det!

Til fishing lodge:
Fantastisk sted! Jeg havde ikke troet det var SÅ hyggeligt – og jeg er ganske sikker på at stedet vil få mange flere af mine penge i fremtiden. Service i topklasse, maden var topklasse, omgivelserne var i topklasse. Alt i alt et helt unikt og specielt sted og klart noget Go-fishing burde støtte eller bakke mere op om (flere kurser !! :)).

Jeg syntes klart at jeg har fået meget mere end jeg egentlig betalte for, både oplevelser, råd og vejledning og fisk på linen!

Nu har jeg stort set også været alle medarbejdere rundt lige fra Eriks kastekurser, Claus havørred kursus og nu Niklas Master academy.
Bliv ikke overrasket hvis jeg melder mig hvert år, blot for at være med i de hyggelige omgivelser – fantastisk fiskevand, kompetent “guide” og læremester – til ikke ret mange penge.

Mvh
Henrik Arnberg Fredericia

 

 

6 kommentarer

  1. Rasmus

    jeg ser et par pladser mere som jeg ikke ville springe helt over, men skal jeg fremhæve en af dem, så må det blive lige ved fisken ved rute 1, om man vil kalde det sådan.
    Der går nemlig et tydeligt revle gennembrud, og er der noget sted nemmere at krydse ind over til det lave eller omvendt, hvis nu man var en ørred der fortrød sin vej. nej 🙂

  2. Aram Harutunian

    Hej Niklas! Tak for en god artikel. Prøver satser på, at den næste 80% punkt er lige til venstre fra punkt 2, tæt under land. MVH Aram

  3. Benny Jørgensen

    Der er jo også et lille rev ved 2-tallet hvor ørreden vil blive udfordret.

  4. Eric H. Reib

    Hej Niklas,
    Ved ryggen af fisken på plads 2 er der et oplagt stoppested for østtrækkende havørred. Der er en 80% plads her.

    Desuden: havørred, der trækker østover, udenfor kastehold vil møde den beskrevne vestlige 80% plads og nogle vil svømme nordpå og standse op i hakket lige NV for denne 80% plads. Også kystnært trækkende ørred, både østgående og nogle vestgående vil havne her. Derfor vil jeg klart sige dér er en plads man ikke skal underkende. Det er måske ikke en 80% men så en 60% plads. Altså den østlige side af den kystnære stensamling i billedets vestlige ende. Den type plads er ihvertfald pænt sikker i det Sjællandske 😉
    Knæk og bræk!

  5. Allan

    Super fed info, dejligt nemt at se hvor 80% er, men hvor ville de være på disse billeder?

    https://map.krak.dk/m/SdHqn (Vest Sjælland)
    https://map.krak.dk/m/xPaDv (Vest Sjælland)
    https://map.krak.dk/m/LT5vb (Stevns)

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.