Kæmpe havørreder og døde fisk i åerne 

Kæmpe havørreder og døde fisk i åerne

Kæmpe havørreder og døde fisk i åerne 

 

Der har i år været en ualmindelig varm og nærmest ulidelig sommer og vores havørreder er presset maksimalt i vores vandløb og fjorde. Der har de seneste uger været vist utallige døde fisk på facebook og i nyhederne og det gør ondt på alle der elsker havørreden.

Jeg har selv gået ved Odense å og set disse døde fisk ligge med bugen i vejret og være tilsat spyfluer og måger der æder løs på vores smukkeste fisk. Og det er bestemt ikke et kønt syn, men vi skal dog også huske på at mange af disse billeder som folk har taget er af de samme fisk , bare taget på forskellige tidspunkter og på forskellige måder. Ikke sagt at det ikke er slemt, men medierne og alle de forskellige Facebook opslag i et utal af grupper , gør det måske lidt værre end det reelt er derude under den varme overflade.

De områder hvor vi ser de døde fisk er ved stryg og de opstemninger der ikke virker optimalt efter hensigten !

Kæmpe havørreder og døde fisk i åerne 
Kommer havørreden på den forkerte side af stryget i Munke Mose så dør den lige nu

Tager vi Munke mose som et eksempel , så har jeg en teori om hvorfor det gik så galt her.

Da vi havde det store skybruds ligende uvejr for 2 uger siden satte det gang i de havørreder der stod klar i fjorden og de svømmende straks op i systemet. Da de kom forbi Ejby Mølle og videre op og forbi Munke Mose blev de mødt af høj varme og næsten ingen ilt i vandet.

Det kan de hurtigt fornemme og de vendte derfor om for at komme tilbage til fjorden, men desværre blev de fanget i det døde og iltfattige vand ved Nelles Cafe og opstemningen ved siden af stryget og det kostede dem livet!

Jeg er sikker på at de fisk der kom videre på den rette vej tilbage til fjorden har klaret deres rejse, hvis det da ikke lige var fordi ,at de så også kunne blive fanget på samme måde ved Ejby Mølle spærringen.

Vi ser faktisk de samme problemer om foråret når havørrederne efter endt gydning trækker ud i havet igen, da de bliver fanget i disse fælder.Men om foråret har de lang længere tid til at finde den rette vej ud af åen.Men selv helt henne i maj måned i år blev der på gratis stykket af Odense å ( kastanjebroen ) fanget flere store fisk på 70-85 cm der ikke kunne finde ud og deres forfatning var bestemt ikke værd at prale af.

Det største problem i denne triste sitation er ikke de døde fisk vi har set , men de små tilløb og bække på Fyn der holder på vores yngel og som omtales som havørredernes børnehaver.

De har lidt eller slet ingen vand at opholde sig på og det vil koste mange fisk i fremtiden hvis det tørrer helt ud. Lad os nu håbe på lidt bedre vejr i form af regn og lidt blæst, så vi kan få fyldt de små bække op med vand igen. Der står nemlig masser af store havørreder klar til at trække op i vores åer , når forholdende igen er klar til at modtage dem.

De steder i åerne hvor der er mere vand og bedre iltning af vandet er der også store fisk  , der bare venter på bedre forhold så de kan komme videre. Det siger sig selv at man ikke skal fiske på disse udsatte fisk , der kæmper en kamp for at holde sig i live , da de ikke kan klare at blive stresset unødigt. En genudsætning af en fightet fisk under de omstændigheder vi har lige nu , vil betyde den sikre død for en havørred.

Kæmpe havørreder og døde fisk i åerne 

Kæmpe havørreder og døde fisk i åerne

Der er kæmpe havørreder der lever i vores vandløb endnu og endnu flere der venter på at trække op i åerne rundt om Fyn

Kæmpe havørreder og døde fisk i åerne 
Stor havørred midt i åen, der bare svømmer stille rundt 

Helt friske billeder fra en lille å på Fyn , hvor der i den grad står fisk og venter på bedre forhold. Fiskene står placeret tæt på udmundingen så de let kan svømme ud og ind hvis behovet skulle opstå.

De er ikke specielt aktive og står ofte langt inde under brinkerne i skygge. Flere steder er der fyldt på pladserne, men det er som om at de giver plads til hinanden under disse unormale forhold. Flere af de fisk som ses her  på billederne er vurderet til at være 70-90 cm store og det som vi alle kalder drømmefisk.

Se bare dette billede hvor en fisk på omkring målet får lov til at stå side om side med en langt større og stærkere havørred der står placeret langt inde unden brinken.

Kæmpe havørreder og døde fisk i åerne
Lille måls havørred får lov til at stå sammen med en stor drømmefisk, men den store har valgt den bedste placering 😉 
Kæmpe havørreder og døde fisk i åerne 
En af de store grove havørreder helt tæt på ! 

Lad os nu alle lade fiskene være i åen for en periode og når efteråret så begynder at tage fat, så kan vi igen fiske efter dem med god samvittighed.

På kysten har havørreden det også hårdt med de varme temperature der er lige nu  ( badevandet var 26 grader ved Bøjden i fredags ) ,men de har masser af muligheder for at søge på dybt vandt , hvor temperaturen er langt lavere lige nu og så kan de sagtens overleve.

De vil når det bliver koldere igen blive mere aktive og ivrige efter føde så de atter kan fanges som vi plejer at gøre på denne årstid.Lige nu er det håbløst at fiske efter havørreder da de intet gider og de har bestemt ikke tænkt sig at bruge deres energi på at jage føden.

Jeg tror, at når vi kommer til medio september , så vil vi se et træk af havørreder der søger mod åerne , som vi ikke tidligere har oplevet på så kort en periode og det fiskeri kan blive rigtigt godt.

Rigtig god sommer med håb om regn forude ….

Niklas Albrechtsen

ps. Jeg håber at Odense kommune en dag vil fjerne spærringerne ved Ejby Mølle -Munke Mose og Dalum papirfabrik, så vi ikke længere vil se disse problemer og vi vil få flere fisk til både os selv og vores fisketurister.

Læs gerne denne rapport fra DTU Aqua , der sætter tal på fremtidens fisk og penge hvis vi får dem fjernet !

STGF Compass

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.