Knolden – En Sydfynsk Perle,Fiskested,Fiskespot,Havøred plads,Sydfyn,Knolden,Knolden – En Sydfynsk Perle til Havørreder

Knolden – En Sydfynsk Perle til Havørreder

Hvor startede mit fiskeri egentligt..?

For mange lystfiskere jeg kender, er fiskeriet startet ved den lokale å eller sø med en lille prop og orm. Og findes der noget bedre end det? – ”Som helt ung og sidde og kigge på en prop og vente på lidt bevægelse.. Man kan blive helt fortryllet af at sidde der og bare og vente og drømme om hvad der hopper på krogen næste gang..”  Det er da helt sikkert der findes introduktion til lystfiskeri der er bedre og mere vanedannende, hvis du spørger mig! – Men også en noget mere barsk start på fiskeriet i den unge alder og nok noget der ville sortere de fleste unge mennesker fra i dagens Danmark..

Min start på lystfiskeriet var nok en anelse anderledes end de flestes.. I det mine forældre havde et sommerhus i vandkanten, af noget af Fyns absolutte bedste havørredvand.

Ja så var det jo helt naturligt at min bror og jeg, bare måtte følge med morgen efter morgen, weekend efter weekend. For at se hvad der var i vente, når min far målrettet. Traskede afsted langs stranden og ud mod revet.. Vi var ikke større end at selv den mindste sten i strandkanten føltes som det største bjerg der skulle bestiges.. Ofte var det ikke jeg der fik lov at fiske, med den gamle 7 fods spinnestang påmonteret et faldfærdigt Cardinal hjul og en tung Fynbowobler. Som den yngste af os brødre kunne jeg troligt kigge på og lære af brormand. Og ej heller jeg der fik gjort de store fangster i de helt unge år. Jeg fik derimod æren af at bære fangstketsjeren ud og slæbe den fangede fisk med hjem og ordne den, så den var klar til aftensmaden.. Ja dengang var der ingen der vidste hvad Catch and Release gik ud på.. Her blev alt over målet hjemtaget.

Knolden – En Sydfynsk Perle,Fiskested,Fiskespot,Havøred plads,Sydfyn,Knolden,Knolden – En Sydfynsk Perle til Havørreder

Senere fik jeg dog min helt egen fiskestang, og har siden brugt utællelige mange timer på netop dette kyststræk i det sydfynske hvor det hele startede. En varieret kystplads, som byder på fiskeri hele året igennem. Jeg kender denne kystplads som ingen andre pladser på Fyn og fisker den mere og mere optimalt for hver gang jeg besøger pladsen.. Vi har her en ret lang strækning af kyst og her er bare nogle pladser som giver markant flere fisk end resten af strækket..

Knolden er en lille smuk halvø ved Dyreborg nær Faaborg i det Sydfynske. På den ene side det lille lavvandede Nor og på den anden side den barske klintekyst som året igennem byder på et fantastisk fiskeri efter de fynske havørreder. Parkering til dette stræk sker ved fælles arealet midt på Drejet, og jeg vil på det kraftigste opfordre til at man benytter denne P-plads og respektere sommerhusejerne der ligger tæt langs vejen ud mod Knolden. Du får her en god håndfuld af de pladser på strækket, hvor jeg fanger de fleste af mine fisk, på denne sydfynske perle.

Knolden – En Sydfynsk Perle til Havørreder

Græsholm´s – Det lille specielle orange badehus på det høje fundament som ligger lige i vandkanten. Huset har de sidste 30 år lignet sig selv og navnet kommer af ejerne som havde sommerhuset tilbage i mine barndomsår, om det stadig et tilfældet ved jeg ikke.

Men huset ligger der endnu og adskiller sig markant fra de andre huse i området. Derudover er det, det sidste hus i rækken og her det hele starter. Fiskeriet kan i dette område være helt fortryllende året rundet. Bunden er godt blandet med sand, sten og tang og holder ofte en fisk eller to, og er nemt at fiske af i en fart. Hvad enten man er med flue eller spinnestang så er dette stræk ret så fedt. Start fiskeriet ved et af de før liggende huse og fisk dig om forbi huset og mod den første lille pynt der kommer langs den smukke klintekyst. Herfra vil vadefiskeriet blive noget mere udfordrende, og jeg vil anbefale at springe det næste stykke over, og gå direkte mod næste hot spot i stedet. Nemlig den næste store pynt.

Pynten – Er den store pynt midt på strækket. Men kraftig klinter i baggrunden og dybt vand helt tær på land. Her finder du store sten både langs kysten men også lige under overfladen ude foran. Her er tale om en rigtig hot plads hvor der hele tiden kommer friske fisk ind og jager føde. Denne plads er en rigtig spinnefisker plads, da der her er begrænset plads i bagkastet for fluefiskeren, da man står helt tæt på klinterne. Her er lækkert havørredrevir så langt øjet rækker og en plads der også nemt kan fiskes af hvis man er i båd og vil kastefiske lidt. Denne plads er en rigtig sommerplads med dybt vand og til tider god strøm. Er man til natfiskeri er dette helt klart stedet at besøge. Det er netop på dette stræk at fiskene trækker ind, for at fordele sig langs kysten på æde togt.

Knolden – En Sydfynsk Perle,Fiskested,Fiskespot,Havøred plads,Sydfyn,Knolden,Knolden – En Sydfynsk Perle til Havørreder

Bugten – Når du bevæger dig fra den store pynt og ud. Så brug ikke tid og energi på den første halvdel af bugten du kommer til, som er mere lavt og sandet bundforhold. Men vent derimod til du kommer ud til den sidste halvdel af bugten. Et stræk som er meget mere interessant, med større sten og tang inden for kastehold. Også for fluefiskeren er dette stræk mere tiltalende, da du her igen har fået lidt mere plads at røre dig på. Og vadefiskeri igen er blevet betydeligt nemmere. Her er du, hvis du spørger mig på et af de aller hotteste efterårs spot på den åbne kyst i området. Her kan til tider samle sig rigtig mange fine havørreder på træk mod åerne.

Spidsen – Her slutter bugten og samtidig klinterne bag dig. Et lille stenrev går ud fra kysten netop her. Ikke et rev der er at prale af set fra kysten. Men har du en gang været under overfladen her, ved du hvor for at havørreden netop elsker denne plads! – Her er på havbunden, kraftige niveau forskelle i undergrunden som netop giver nogle super fine strømforhold for både havørred og byttefisk. En af de små pladser som bare ikke må springes over! Fisk gerne helt tæt på land med korte kast på hver side af stenene inden der forstyrres for meget i vandkanten. Jeg er flere gange blevet utrolig overrasket over. At netop her kan fiskene, stå helt tæt på land mellem tangbuskene og de store sten.

Revet – Her finder du et meget langt og spændende sten rev, som virkelig strækker sig langt ud fra kysten. På højre siden af revet kan du fiske ud over dybere vand, og synligt mørke partier hvor fiskene ynder at holde til. Du kan vadefiske hele vejen ud over revet, mere end hundrede meter i normal vandstand. Der er lidt længere ude end du kan vade til. Markeret revet med en bundgarnspæl, så du let hele tiden har et pejlemærke at gå efter. Husk dog hele vejen ud over revet også at tage et par kast ind over revet. Denne plads holder fisk året rundt og specielt i foråret, kan den kaste nogle virkelig flotte eksemplarer af sig. Når du ikke kan vade længere ud af revet, kan du på tilbagevejen. Fiske ind over det mere sandede areal på venstre side af revet. Et stort område med lidt lavere vand brudt af fine tangbuske. Et område som specielt i det tidlige forår når vandtemperaturen stadig er ret lav, kan være ret givtigt. Dette område kan fiskes ret langt ind mod Dyreborg, den lille havn som ligger i bugten og her finder man ofte fine flokke af blanke grønlændere først på sæsonen i det tidlige forår.

Knolden – En Sydfynsk Perle,Fiskested,Fiskespot,Havøred plads,Sydfyn,Knolden,Knolden – En Sydfynsk Perle til Havørreder

Knolden – En Sydfynsk Perle til Havørreder

Området ved Knolden er ikke et af de mest besøgte steder i det Sydfynske. Da du her har en lidt udfordrende tur i de grove sten, og den glatte ler fra klinterne. Ofte vil du dog møde andre lystfiskere på det første stykke af strækket.

Men jo længere du er villig til at bevæge dig, ud mod spidsen og revet. Jo mere fiskevand er der til dig, og du får det ofte helt alene. Pladsen er som tidligere nævnt i den gode ende størrelsesmæssigt, og her er fiskevand til mange timer. Finder du ikke fiskene langs klinterne, så fat mod og opgiv ikke. Da dette stræk netop er så alsidigt, og byder både på de dybe klintekyster, det strømfyldte rev samt de lave områder længere ude er her ofte en god chance for at finde dem et af stederne.

Knolden – En Sydfynsk Perle,Fiskested,Fiskespot,Havøred plads,Sydfyn,Knolden,Knolden – En Sydfynsk Perle til Havørreder

Sørg for at have lidt forskellige agn med i lommen når du besøger dette stræk, da du både får brug for de velkastende lidt tungere agn som de lette og mere højtfiskende agn til de lavere partier.

I foråret er netop det lave område ude ved revet en rigtigt fin plads som også kan fiskes fra Dyreborg siden, hvor det er muligt at parkere bilen og vadefiske den lange vej ud mod revet. Et stort lavt område med masser af fødeemner, specielt i foråret hvor fjordrejerne og børsteormene kan være at finde her i uanede mængder. Og havørreden vil ligeledes være, tilstede i fine flokke bestående af både smukke blanke grønlændere, nedfaldsfisk og ikke mindst chancen for en af områdets gode overspringere.

Knæk & Bræk

Vi ses nok i det sydfynske!

Jesper Lindquist Andersen

2 kommentarer

  1. Thomas Rüttel

    Knolden har reddet os nogle gange på dage fiskeriet var svært. Et god vælg til dagens tur!

    • Jesper lindquist Andersen

      Helt enig Thomas! Det er en god plads som kan redde en svær dag

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.