skumbille kysten

Kystfiskeri med skumbiller efter havørreder

En dag i en skumfluefiskers liv

 

Jeg har modtaget denne fine beretning fra Claus Primdahl ,som du skal nyde og måske skal du igang med at fiske med skumbiller på kysten….?

Jeg har ihvertfald tænkt mig, at forsøge at få de samme oplevelser som Claus har fået det sidste stykke tid på kysten….

 

Kystfiskeri med skumbiller efter havørreder af Claus Primdahl 

Vækkeuret ringer kl 3.15. Pakker det fornødne proviant og afsted det går. Ankommer på pladsen lidt før lyset får magt over mørket. Da det er tredje dag i træk på pladsen, ved jeg at fiskene er klar fra det første lys og det er de også i dag. De viser sig i overfladen når de buler efter tobiser eller når de bryder overfladen for at hapse insekter. Fisker kun efter fisk jeg ser og som er inden for rækkevidde.

I løbet af morgenen får jeg 4 fisk mellem 40 og 46 cm og mister mindst lige så mange, da fiskene hugger forkert på min skumflue. Men alle fisk som hugger forkert, hugger som regel igen når fluen placeres samme sted.

skumbille_kysten

Da klokken efterhånden er blevet kvart i elleve og solen nu står højt på himlen, er det tiden at skulle hjem. Har sendt en par billeder til min makker Frank (som er arbejdsramt) og han er nu på telefon for at blive briefet om dagens fangster. Vi snik-snakker lidt om fiskeriet og at det da kunne være rart at få én af de bedre fisk, som jeg har set i området og som også har været på, men som er mistet under fighten. Står og kigger ud over vandet imens, da pludselig en 5-6 tobiser står ud af vandet og sekundet efter eksploderer vandet da en stor havørred kommer efter. Siger til Frank, at den bliver jeg lige nødt til at fiske efter og så kan vi snakke videre senere.

 

 

Min stang lå lidt væk og inden jeg var klar til at kaste, var der gået nogle minutter.

Jeg startede med lige at lægge et par kast fremefter for lige at få lidt line af hjulet. Så lagde jeg et kast mod højre, hvor fisken vistSkumbille på kysten

sig for nu 5 minutter siden. Vandet her var helt blankt som et spejl og de mindste små nøk i fluen kun tydeligt ses. Nåede kun at trække to små nøk, så eksploderede vandet på ny og havørreden, som så stadig var på pladsen, gik til angreb på min ”stakkels” skumflue og den fik fat første gang.

 

Da jeg i løbet af de foregående dage havde smidt 4 fisk af den gode kaliber, var jeg meget fokuseret på ikke at holde denne for hårdt – nu skulle jeg have en stor på land, fanget på min tørfluestang. Fisken opfører sig heldigvis rimelig eksemplarisk uden de store spring og rullen i overfladen. Den svømmer i stedet frem og tilbage og lidt udad og jeg kan heldigvis kontrollere dens bevægelser og lægge modsat pres på den efterhånden, som den får sig trættet. Efter små 10 minutter kan jeg nu presse den ind mod vandkanten, for at lande den med en stranding, men da den mærker bunden på bugen, vil den selvfølgelig udad igen. Dette gentager sig to gange, men sidste gang kan den kun 1 meter før den kæntrer om på siden og jeg presser den ind en gang til og hjælper den det sidste stykke op med en sikkert greb om haleroden. Og her ligger den så, en flot stor havørred på 63 cm og 2,8 kg.

Et nyt billede ryger afsted til Frank og han ringer nærmest med det samme. Og sådan blev denne dag til en dejlig dag i en kystfluefiskers liv.

skumbille på kysten

Claus Primdahl kan du følge her på Facebook 

Mit setup til skumfluefiskeri på kysten:

Stang: Redington RedFly #5/6 på 9 fod

Hjul: Combo69

Line: WF der passer til stangen J

Forfang + tippet: Orvis SuperStrong taperet 9 fod 2X eller 1X (må ikke være tyndere end 2X, da der er mulighed for drømmefisk). Tippet på ca 1 meter, som tilsvarer forfanget.

Bindeopskrift på Claus Primdahl´s skumbille

skumbiller-til-kysten

Skum-banditten, bindevejledning

 

Materialeliste:

Krog: Gamakatsu F314 #10 eller feks. Ahrex Nye NS 122 stinger super krog-Bestil her

Tråd: En farve der matcher dubbingen-Bestil her

Krop: Syntetisk dubbing, som ikke suger vand-Bestil her 

Ryg: 3mm pladeskum – Bestil her 

Ben: Runde- Bestil her 

3 kommentarer

 1. Max

  Fed beretning og til lykke med fisken!
  Hvordan stripper Du skumfluen? Har Du nogle gode råd? K&B og på forhånd tak /max

  • Claus

   Til afsøgende fiskeri trækker jeg lange men langsomme træk. Hvis jeg kaster efter sete fisk, placeres fluen på spottet og hvis fisken ikke har reageret efter to små nøk/træk i fluen, foretaget jeg et nyt kast til samme sted. Det er mange gange det de reagerer på er når fluen ramme vandet med et plop.

   Derfor gælder det om at forfanget er strakt når det lander. Mvh Claus

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.