DSC 1035 e1495397120131

Jeg har i mange år dyrket laksefiskeriet i Mörrum i det sydlige Sverige , men intet kan som en en dansk laks få mig til at ligge søvnløs. Laskefiskeriet i Danmark er nærmest eksploderet i form af enestående laksefangster i blandt andet Skjern Å.

”Sponsoreret indlæg”

Det at fange en dansk laks er den ultimative fangst i mine øjne og rusen efter at opleve dette trækker mig rundt med søvnløse nætter i nogle dage op til premieren. Jeg er kystfluefisker med hang til havørreder, men i de senere år er april / maj byttet ud med våde drømme om store laks og synet af bagline og skumsprøjt fra en hårdt kæmpende laks i specielt Skjern Å.

Laksefiskeri i Skjern Å -Udlev drømmen om den danske Laks

Laksefiskeri i Skjern Å -Udlev drømmen om den danske Laks

Som altid så er den danske laksepremiere d. 16 april og her venter mange at man må kaste snøren ud den først dag.Personligt har jeg i flere år været et smugle afventende , da jeg ikke kan forenes med et så stort fiskepres langs åen.Jeg vil hellere være lidt afventende og derved får jeg også syn for sagen, om det bliver et godt lakseår og jeg kan vente til det største pres er aftaget langs åen i Skjern.

Laksestop
KVOTESTOP AF STORE LAKS

Dette år var igen undtagelse , men da vi rundede de første 14  dage var kvoten for store laks næsten opfisket og en lyntur blev planlagt til laksefiskeri i Skjern Å.Da vi ankom om morgnen blev vi mødt af dette syn på samtlige parkeringspladser langs åen.

Derved kunne vi så endegyldigt konstatere at fiskeriet i 2017 i den grad havde været mere end fantastik i Skjern Å. Jeg kan faktisk ikke mindes ,at kvoten for store laks er blevet lukket så tidligt efter bare 14 dages fiskeri. Dette fiskeri er altså langt bedre end mange andre steder i den store verden.

Ikke desto mindre så betyder dette skilt at mange bliver væk fra Skern Å,når de nu ikke kan hjemtage de store laks de eventuelt vil fange. På dagens første fiskedag med kvotestop betød dog også at vi ikke mødte ret mange lystfiskere langs det nedre Skjern Å system. Ved Borris strække ved Kolbøl mødte vi vist kun 2 andre den dag, så der var masser af plads til at fiske langs dette fantastiske laksevand.

Denne dags fiskeri gav et enkelt hug som hurtigt var overstået , da jeg stod og sov da laksen endelig huggede på min flue langs egen bred. Jeg nåede lige ,at gøre min kammerat Rasmus opmærksom på krogningen da min runningline kom flyvende op i ansigtet på mig.

Laksefiskeri i Skjern Å -Udlev drømmen om den danske Laks

Et enkelt nederlag skal ikke slå ens laksedrøm i stykker og blot en lille uge senere stod vi igen ved Skjern Å med fluestængerne samlet og laksefeberen uden på tøjet i silende regnvejr.

De laks som jeg har fanget i Skjern Å er alle blevet taget på dage , hvor regnede væltede ned i Odense ved afgang og denne dag d. 16 maj stod regnen ned hele dagen. Jeg var ekstremt tændt og selvom Rasmus havde sovet over sig og at vi først landnede ved åen kl 8.45 kunne ikke stoppe min tro til dagens fiskeri.

Vi startede ved landevejsvinget og fiskede ned imod gården på den højre side af åen og , når man drømmer om laks i hvert enste kast, så er laksefeberen i den grad i kroppen og mit hjerte bankede gang på gang i troen på hugget af den store laks.

Skjern Å blev forvandlet til en gyngede og skumsprøjtende overflade

Pludselig stoppede fluen i midten af åen og efter bare 5 sekunder blev det blanke vandspejl i Skjern Å forvandlet til en gyngede og skumsprøjtende overflade med en blanklaks placeret i centrum .. !

Det var det jeg havde ventet på i hvert eneste kast og nu stor jeg spændt op med endnu en blanklaks fra Skjern Å imens Rasmus kom løbede imod mig ( jeg mener at han gik) han siger at selv at aldrig har han løbet så hurtigt. Rasmus blev udstyret med min Nikon D500 og fik besked på at holde knappen i bund under hele fighten, så jeg måske fik nogle brugbare billeder af dette lakseeventyr.

DSC_0937

 

DSC_0939 DSC_0955 DSC_0976

Laksefiskeri i Skjern Å -Udlev drømmen om den danske Laks

Efter den gode fight med masser af mindre hårde udløb hvor min Hardy Zephrus 12,6 #7/8 i den grad blev bukket sammen imens mit nye Hardy Fortuna 8000 fluehjul ikke lod laksen styre noget som helst , men gjorde det til en ren leg at fighte denne blanke laks fra skjern Å .

Landingen er altid den sværeste del, men da jeg hellere ville have Rasmus til at tage billeder , så ville jeg lande laksen selv med et fast greb om halen. Da laksen kom forbi anden gang fik jeg roligt placeret min hånd om halen og laksefangsten og det tilhørende lakseråb blev foreviget ud over engene langs Skjern Å ,imens det knaldede og bragede oppe fra Borris lejeren. At kroge og håndlande sig egen danske laks er det ultimative kokain en lystfisker kan få og den uovervindelige følelse og stolthed kroppen får er en følelse kun en rigtig laksejunkie kan forstå.

DSC_1063
Laksen er landet og holdes i det våde element til måling og afkrognig.

 

DSC_1035
Et hurtigt løft op af vandet inden afkrogning i det våde element.

Laksefiskeri i Skjern Å -Udlev drømmen om den danske Laks

Endnu engang havde Skjern Å givet mig en blanklaks og taknemmligheden for dette eventyr vil blive husket til evighed. Laksen var måske ikke den største, men de 82 cm skønhed var en præmie af den flotteste slags og størrelsen betyder intet når man oplever sådanne fangster.

Fluen – Flynder´s Blue Spring Salmon

Dette mønster fik jeg af Dennis Flynder Rasmussen ,som havde fået 2 flotte laks i det jyske og han var ikke i tvivl om effekten.

Denne Beis farve er uhyggelig populær i til laks og havørrder, men med dette blå hoved bliver fluen bare den rene magnet til blanke laks i bla. Skjern Å- Gels Åen samt Gram Å , hvor fluens effekt i den grad har vist sit værd.

Jeg bandt en håndfuld i 6 cm længde med en tynd taperet kanin strips, der får vingen til at danse igennem vandet imens det blå Sonic Disc sørger for turbulens i vandet , som er med til at gøre opmærksom på fluen eksistens i vandet.

Fluens materialer gør fluen særdeles holdbar selv efter en hel dags fiskeri og et styk landet laks fra Skjern Å  , så ser fluen sådan her ud og kunne sagtens bruges meget mere.

IMG_3266
Fluen – Flynder´s Blue Spring Salmon – Ligger nu ved de andre fluer i skabet , som jeg har fanget laks på i Skjern Å

 

Læs mere om Skjern Å her på siden

Følg Skjern Å og se alle fangstene her 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.