DSC 5776 21

Nu begynder efteråret at påvirke havørrederne

Har netop lige afsluttet det sidste Fly Fishing Master Academy i år og jeg må bare sige ,at fiskeriet i den grad er startet …

Kursus.Master

Efter alt for lang tid med alt for meget varme og med lummeret fiskevand , så sker der noget i den rigtige retning i disse dage. Efter en september måned der slog ny varme rekord i Danmark , så er nattekulden og blæsten begyndt at komme tilbage , hvor den afløser septemberdage med 23.-27 graders varme.

En af de første ting vi kan se på dette typiske vejrskifte fra sommer til efterår , er det fænomen der hedder morgentåge der ligger lavt på kørebanen på de kolde morgner.Det er jordens varme som afgiver disse dampe da luften er koldere en jordoverfladen og derfor ser vi disse tågebanker i starten af efteråret. Denne type  kaldes også for Udstrålingståge.

Har du lyst til at læse lidt mere om tåge så kan du gøre det her 

Fiskene mærker tydeligt denne foranding og de  er i den grad våget og er på ganske få dage gået fra totalt inaktive til meget aktive fisk.

Dette års sidste kursus blev afholdt fredag aften , hvor teorien om 80 % pladserne blev gennemgået , så det ikke efterlod nogen tvivl hos deltagerne om hvad det præcist vil sige..

Det er på de pladser hvor du finder havørreden på kysten hurtigst og mest effektivt , uden at spilde en masse tid på 20 % pladserne hvor der er langt imellem fiskene.

Efter endt foredrag og masser af god mad og hygge på Denmark Fishing Lodge , så skulle lørdag frem til middag bruges på at fremvise og lære kursisterne at omsætte teori til praksis ude ved fiskevandet .

Jeg må jo indrømme at når fiskeriet spiller og man ved hvor man skal lede ( 80 % pladserne) ja så er det kun et spørgsmål om at være effektive , når chancerne byder sig.

dsc_5769-2
Frank Hansen er effektiv på en 80 % plads

 

 

Fiskene som det ses på billedet elsker at rode rundt inde imellem de lange og til tider trælse fioliner også kaldet”snørebånd”.De står og hygger sig imellem disse lange snørebånd og kan ubesværet indtage den føde som de lyster. Modsat fiskene så hænger vores fluer konstant fast og til tider kan man tro at man har et hug, når fluen rammer en af disse lange og trælse snørebånd.

 

Et godt råd til at fiske effektivt med flue i bælterne af snørebånd

Når du fisker din flue igennem et sådan bælte med fioliner , så vil din flue med 100 % sikkerhed hænge fast og når du trækker til eller giver modhug, så river du fiolinerne løs og du må pille dem af krogen. På den måde kan fisken ikke indtage din flue og mange har med mere eller mindre succes fisket med en flue, der har monteret en grødebeskytter af et lille stykke nylon der dækker krogen .

Ulempen ved den løsning er desværre også at krogspidsen er gemt væk , når fisken hugger og din krogningsrate er piv ringe.

Min egen løsning er meget nemmere og kan bruges på alle dine nuværende fluer du har i æsken.Rammer du et kraftigt bælte af fioliner , så kan det være en fordel at du piller din ophænger af , så du kun fisker med en flue af gangen. Er det derimod et område med spredte områder af disse lange fioliner , som ofte efterlader blankt vand på overfladen, selvom resten af vandet er dækket af små bølger eller krusninger.

Så kan du sagtens fiske med begge fluer på forfanget under sådanne områder. Når du indtager din flue og mærker en stille opstramning af linen , så ved man at krogen hænger fast i et af disse lange snørebånd og ofte så er det jo også der fisken opholder sig. I stedet for at give et modhug, så du hiver snørebåndet  op. Så prøv at trække stille og roligt og lade krogbøjningen gliden hele vejen op af snørebåndet. På den måde vil fluen pludselig stille og roligt glide af og ofte så udløser det et hug, når fisken kan se fluen  hænge frit imellem alle disse snørebånd.

Netop dette scenarie prøvede jeg selv ved muslingebanker på Helnæs i lørdags og da fluen slap sit tag i snørebåndet kom et hårdt hug.Det viste sig dog hurtigt at være 2 undermålere der havde taget hver sin flue, men de blev fanget på en 80 % plads og tilmed hvor der var masser af snørebånd i vandet.

 

Fiskeriet

Dette kursus er ikke tiltænke en masse fiskeri , men det giver naturligvis nogle minutters fiskeri i løbet af dagen, når pladserne er analyseret og gennemgået , så den rette angrebsvinkel kan igangsættes på fiskepladsen. Dette hold var faktisk ret så gode til at finde de bedste pladser ( 80 % pladserne ) og de fik landet 5-6 fisk men de var ikke de mest effektive , så de smed lige så mange på de få timer der blev fisket . Men det er utroligt positivt at man kan få kontakt med så mange fisk på så kort tid.

Som sagt så var det meget tydeligt, at fiskene også var mere aktive og der blev også observeret flere jagende fisk i området af Torø.

Jeg er sikker på ,at fiskeriet de næste 14 dage kun bliver bedre og bedre i takt med at temperaturen falder yderligere nogle grader og specielt når den kommnede uge byder på noget rigtigt efterårsvejer med regn og rusk.

Hvis du selv vil deltage på et lyn kursus ,der lære dig at finde de bedste fiskepladser så læs mere her 

Du kan også bestille en plads på den store Master udgave her 

 

 

Nyd lige Frank Hansen igen med anden fisk på en 80 % plads

dsc_5776-2

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.