Vinter Fyggi Kystfluen

Vinter Fyggi Kystflue

En Fyggi flue har en lang historie, som en del af de absolutte bedste kystfluer som fluefisker på Fyn igennem tiderne har fanget et utal af fisk på. Ikke bare en effektiv kystflue men en kystflue med egen fiskeklub, hvor nogle af de største og mest anerkendte Fynske fluefiskere er samlet i.

Du kan læse mere om den eksklusive fiskeklub her 

Den korte historie om navnet på fluen og klubben Fyggi

 Klubbens navn ”Fyggi” kommer af at alle medlemmer fisker med fluen ”Fyggi”. Fluen der blev skabt af Claus Eriksen nærmest samtidig med klubben er en af de meste effektive havørredfluer. Den kan bindes i alle størrelser og farvekombinationer så den er i forskellige udgaver en helårs favorit på Fyn. Fluen blev døbt af en af klubbens gamle medlemmer Kaj Fugl. Da han så fluen første gang pegede han grinende på de lange gummiben og udbrød ”det er jo en Fygi”. En Fygi er et fynsk slang ord for et kondom. I halvtredserne lå der en fabrik i Odense der hed Fyns Gummivarer Industri forkortet; Fygi. Virksomheden producerede blandt andet kondomer, og alle byens unge gik rundt med Fygi’er i lommen. En fynsk flue med gummi kan derfor ikke hedde andet end Fygi. Da det også blev et klubnavn ændrede stavemåden sig lidt og Fyggi fluen og Fyggi klubben var dermed navngivet.

Vinter Fyggi Kystflue

VINTER FYGGI KYSTFLUEN

Fluen har for længst bevist ,at den kan fange fisk på mange årstider, når havørreden æder tanglopper, men at den kan være uhyggelig effektiv om vinteren var nok de færreste klar over.

Når du fanger en stålblank havørred om vinteren og vandet virker koldt og uden det mindste liv, så vil du opdage,at ret så ofte vil der være tanglopper i maveindholdet på disse fisk.Selvom du kikker i vandet så ser du dem ikke, men begynder du at rode i planterne , så vil du engang imellem finde et par stykker af disse tanglopper, som havørreden elsker og som er med til at give det røde kød, som vi kender, når fisken renses.

Fanger du en rigtig sildeæder af en havørrede, så vil du opleve at kødet er helt hvidt og det er fordi at den hovedesagligt har levet af fede sild og brisling på dybere vand. Fanger du en fisk stor som lille og er den rød i kødet, så er det et tegn på at den har indtaget et hav af tanglopper og rejer der er med til at give fisken denne smukke farve i kødet.

Det er netop disse fisk at Fyggi fluen er tiltænkt og gerne i form af en ophænger på dit forfang, hvor en fiskefinder af en større fluen vil tiltrække fisken. Når fisken ser Fyggi fluen , så er det ualmindeligt svært ikke at indtage denne lille lækre tangloppe , der med sine lange gummiben giver et fantastik hop og svæv igennem vandet under indtagningen.

Min egen erfaring med denne Fyggi flue er at havørreden ofte slår til ,når man lader fluen svæve i et kort sekund før den næste indtagning. De lange gummiben på Fyggi fluen er med til at give fluen et rigtigt godt svæv i vandet og det kan være svært at modstå , selvom der hænger en langt større flue på forfanget.

Faktisk så er mine observationer at denne flue fisker bedst sammen med en fiskefinder der tiltrækker fisken og gør den opmærksom på Fyggi fluen. Jeg har personligt meget få fangster på Fyggi fluen , hvor jeg har fisket denne helt alene og uden en  større synlig fiskefinder.

 

Vinter Fyggi Kystfluen

Floucerende Gummiben

Den originale Fyggi flue er bundet med brune gummiben , men en effektiv og dødbringende Fyggi om vinteren er bundet med floucerende gummiben. Det gør fluen endnu mere synlig i det kold vand om vinteren og Claus Eriksen har haft voldsom succes med denne variant til sit vinterfiskeri på Bornholm.

Bindeopskrift på Vinter Fyggi Kystflue

Krog: Heavy Grub Hook size 8-10

Ben: Grizzly Barred Rubber Legs/ el. Sili LegsFire Orange

Krop:  SLF Root Beer Dubbing 

Krop: Oval cobber tinsel  ( 3 tørn )

Binde tråd: Sort 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.