Aflæsning af Kysten

Aflæsning af kysten kursus med skeptisk fiskeskribent

Af David Nielsen fra Specineers.dk
Mange kystfiskere vil kunne tilslutte sig et eller flere af følgende udsagn:

”Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte mit fiskeri, når jeg ankommer til en kystplads, jeg ikke kender”.
”Jeg er ikke 100% sikker på, hvor jeg skal finde fiskene, så mit fiskeri bliver lidt på må og få, og der bruges mange timer pr. fanget fisk”.
”Jeg har rigtig mange nulture”.
”Jeg har stiftet familie og har ikke længere den samme tid til fiskeri. Det kunne være dejligt, hvis jeg kunne blive mere effektiv på kortere ture”.

Går du med en følelse af, at dit havørredfiskeri ikke er effektivt nok, så kan du optimere det utroligt meget ved at deltage i et kursus med en professionel fiskeguide!

De fleste lystfiskere vil ikke betænkte sig ved at hyre en fiskeguide, hvis de tager på fiskeferie i udlandet. Man er på udebane og kan hurtigt blive godt klædt på af en guide, der har mange års erfaring med fiskeriet i det område, man er kommet til. En guide koster penge, men det er i sidste ende penge, der er givet godt ud, når man får en fiskeoplevelse, man ikke ville have fået på egen hånd.

Aflæsning af Kysten

Sjovt nok tænker vi ikke på samme måde, når vi fisker i den hjemlige andedam. Man er på hjemmebane og har måske fisket langs de danske kyster i mange år. Hvad er der lige at lære af en fiskeguide? En fiskeguide eller et fiskekursus koster også penge. Altså er det i manges øjne unødvendigt. Selvsamme folk bruger uden at tøve rigtigt mange penge på nye fiskestænger, fiskehjul og endegrej. Hånden på hjertet, hvad er sandsynligheden for, at du fanger flere havørreder med nyt grej, hvis du fisker på samme måde, som du altid har gjort?

Aflæsning af Kysten

På kursus med Seatrout Guide Fyn

Ovenstående beskrivelse rammer nok en del lystfiskere, og jeg skal være den første til at indrømme, at den også rammer mig. Min tilgang til fiskekurser har dog ændret sig drastisk efter at have været med på et kursus med Seatrout Guide Fyn.

Én ting er at læse om fisketeori i en bog eller se en video på YouTube, noget andet er at få tingene fortalt og vist i praksis. I det følgende vil jeg dele den oplevelse, jeg havde på kurset: Aflæsning af kysten.
Deltagere på dagens kursus mødes på en parkeringsplads på Østfyn, og hurtigt får vi alle rigget vores fiskegrej til og iklædt os varmt tøj og waders. Mens vi drikker kaffe og spiser basser, byder Niklas Albrechtsen velkommen.

Jeg kan se, at I har fået rigget fluestængerne til, indleder han, men det er ikke planen, at I får dyppet fluerne meget i vandet i dag. I stedet bevæger vi os hen over forskellige typer fiskepladser, og her vil jeg vise jer, hvordan havørreden vil opføre sig, når den kommer forbi og udpege hvad I skal kigge efter på en plads, når I skal vælge de spots, hvor chancen for at støde på fisken er størst. Til sidst skal I selvfølgelig nok få lov til at fiske også, fortsætter han med et smil.
Mange kystfiskere har indgroede vaner, der definerer deres fiskeri. De fanger en havørred i ny og næ, men oplever mange nulture. Man skal lære hele livet og med et kursus i at lære at læse kysten, kan man ændre sine vaner, fiske effektivt og fange flere fisk, fortæller Niklas.

https://seatroutguidefyn.dk/kursus-i-aflaesning-af-kysten/

Da jeg var yngre, kørte jeg bare ud til en kyst strækning og fiskede flere kilometer kyst igennem og havde engang imellem en fisk med hjem. På et tidspunkt tænkte jeg, at når jeg har tre timer til rådighed, så bliver jeg nødt til at være skarp. Så begyndte jeg at køre efter de meldinger, jeg hørte. Det blev til mange kilometer i bilen og ganske lidt fisketid, og det fungerede heller ikke.

Der blev fanget fisk på bestemte lokaliteter hele året, så jeg begyndte at aflure bestemte personer for at finde ud, hvad det var de gjorde. Mange af dem kørte ud til nogle pladser de kendte, og det var på de samme steder, de fangede fisk. De koncentrerede sig ikke om andre steder, for det var her de var vant til at fange fisk, og så fanger man selvfølgelig også fisk. I mange tilfælde var der mange spildtimer, men nogle pladser holdt mange fisk på de gode dage, og så kan man nøjes med to til fem kast for at finde ud af, om der er fisk i området, beretter Niklas.

I min egen terminologi opererer jeg med begreberne 80 og 20 procent pladser, og det er dem I skal lære at finde. 80 procent pladserne er her, hvor man ofte vil træffe 80 procent af fiskene, og de er ofte afgrænset til områder på max 10 meter i radius.

Alt det andet kalder jeg 20 procent pladser, og dem skal man bare springe let og elegant hen over for det er spildtid.

Det man ofte gør, når man kommer til et stræk man ikke kender, er at kaste sig hovedkulds ud i 20 procent pladserne, hvor der ikke er fisk. De senere år har mit fiskeri været meget mere effektivt, fordi jeg har koncentreret mig om pladserne, der holder fisk. At fange fisk på dette kursus er ren bonus, for det handler om at I skal have nogle værktøjer med hjem, så I efterfølgende selv kan aflæse kysterne, siger Niklas.

Niklas starter med at beskrive den plads, der ligger lige nedenfor parkeringspladsen. På strækket har vi et å udløb til den ene side, og ferskvand trækker fisk til, særligt i vintertiden. Der er et fredningsbælte ved udløbet, hvor vi ikke må fiske, så vi skal orientere os den anden vej.

Når vi kigger på kystlinjen her, er det et langt lige stræk, hvor der kun stikker nogle små spidser ud. Hvad skal gøre forskellen her? Er der noget sted, der er bedre at starte? Spørger Niklas.

Aflæsning af Kysten

Umiddelbart kan svaret være nej, men jeg vil vise jer nogle ting på min telefon. Google Earth er genialt, når man skal finde de gode fiskepladser. Havørreden er en kystnær fisk, og når den kommer trækkende forbi her, vil den hellere gå tæt på kysten end langt ude. Det er fra vandkantslinjen og 25 meter ud. Man skal tænke, hvad er det der vil gøre, at den vil stoppe her? Der er et langt mørkt bælte hele vejen, og det er en 20 procent plads.

https://specineers.dk/category/havoerredfiskeri/

Et stykke hernede drejer kysten skarp, og der dannes nærmest en tragt. Man kan kalde det en flaskehals, hvor havørrederne nærmest bliver presset ind i en kanal. Lige her slutter den kystnære mørke bund, og det går over i sand. Det er de sidste 50 meter, fiskene bliver fanget.

Der kan fanges fisk hele vejen derhen, men hvorfor gå og fiske der, når man kan gå hen og fiske den bedste plads først? Så kan det godt være, der ikke er fisk, og så kan man tage plan B og fiske tilbage over strækket, men man kunne også fiske på den næste 80 procent plads.

Havørrederne trækker kystnært, og de stopper op ved selv små forhindringer. Det kan være en lille stensætning, der går lidt ud i vandet. Fisken er under vandet og kan kun følge bundens struktur, og kan ikke se længere frem som os.

Aflæsning af Kysten

Polaroidbriller er et must, hvis man vil læse en kyst. Hvis man aftenen inden en kysttur ved hvilke pladser, man vil besøge, så tag et kig på Google Earth/Google Maps med satellitvisning og se strukturen på det sted, hvor du vil fiske, opfordrer Niklas. Dette er især en god ide, hvis det er en ny plads, du skal besøge. Man vil ofte kunne forstå, hvorfor det er på bestemte pladser, man plejer at fange fisk.

Vi går oppe på en skrænt og spejder ud over området, og Niklas peger og forklarer om bundforholdene og havørredens adfærd. Han beskriver, hvad det er, der kendetegner de områder, der får havørrederne til at standse op. Undervejs giver han mange gode fif. Mange af disse råd kan man også læse sig til, men det giver bare god mening, når det samtidigt bliver sat op mod en større helhed, og man kan få udpeget eksempler lige foran øjnene på én.

 

Aflæsning af kysten kursus med skeptisk fiskeskribent

Da vi kommer forbi pynten, bliver vi instrueret i, hvordan man griber fiskeriet i badekar an. Derefter bliver alle mand sluppet løs, så vi selv kan forsøge at finde de gode pladser og se, om vi kan fange en fisk. Niklas går rundt til hver enkelt deltager og retter lidt på kastestil og giver gode råd til fluevalg og svarer på de spørgsmål, der dukker op.

Aflæsning af Kysten

 

Lidt længere henne ad stranden finder vi et klassisk rev. Mange begår den fejl, at de går direkte ud på revet og starter deres fiskeri, fortæller Niklas. Start ud med at finde ud af hvilken retning strømmen løber. Havørreden vil ofte stå på den side af revet, hvor strømmen kommer ind på, og ikke som mange tror, på den anden side fortsætter han, mens han illustrerer det med en tegning i sneen.

DSC 2622
Her bliver deltagerne meget overraskede, da de alle tror, at fiskene vil stå på den anden side. Der er en lomme, hvor der ingen strøm er. Her kan fiskene stå og plukke det, de har lyst til at spise. De fleste vader direkte ud på revet og risikerer derved at skræmme de fisk, der står på siden. Starter man 50 meter før revet og fisker hen imod det, så gør man det korrekt og vil ofte have fanget en fisk, inden man når revet.

Der er som regel en dyb og en sandet side på et rev. Det er for det meste den dybe side, der fisker bedst hele året. På revet kaster man i vifteform og læsiden kaster også en fisk af sig i ny og næ. Så find ud af hvilken retning, strømmen løber inden I går ud i vandet, så er halvdelen af kampen vundet på forhånd, slutter Niklas sin forklaring om fiskeri på revene.

Sidst på dagen er der igen mulighed for at prøve teorien af i praksis. Niklas iagttager kursisterne, mens de svinger fluestængerne, og da alle til slut samles igen, spørger han, om de har fisket badekarret rigtigt af?

Aflæsning af Kysten

Grunden til spørgsmålet er, at Niklas har bidt mærke i, at fiskerne har stået på samme sted og kastet og slet ikke har fisket enderne af badekarret af.
Disse er ellers 80 procent pladser. Selvsikkert proklamerer Niklas, at han lige går ud og napper den fisk, som vi andre ikke har fundet!

Han tager fire-fem kast, og så er der bud efter fluen. Stangen bøjer vildt, og fisken går til overfladen og i næste nu ryger den af.

Vandoverfladen er stadig urolig efter den undslupne fisk, da Niklas vender sig om og kigger på sine måbende kursister. Det står malet i vores ansigter, at vi ikke har gjort, som vi blev undervist i. Niklas beviser med stor tydelighed, at aflæsning af kysten virker, men kun hvis man gør det rigtigt hele tiden!

Dette illustrerer hele budskabet om ikke at fiske på 20 procentpladserne.

Niklas Albrechtsen er certificeret fiskeguide gennem Havørred Fyn og Danmarks Sportsfiskerforbund. Det er typisk fisketurister fra Tyskland, Holland, Belgien og Norge, der booker Niklas som guide.

De har få dage til rådighed og vil gerne have vist de pladser, der er hotte for tiden. Danske lystfiskere har mere behov og gavn af kastekurser og kursus i aflæsning af kysten.

Der er mange lystfiskere af den ældre generation, der godt kunne have brug for at bryde med gamle vaner og tænke ud af boksen og fiske på en anden måde end man gjorde i halvfemserne, hvor der var flere fisk, mener Niklas. Fiskene opfører sig anderledes, og de skal findes i andre områder, og det skal man agere efter.

Book et kursus i aflæsning af kysten her 

Aflæsning af Kysten

Er man nybegynder ud i havørredfiskeri, er der mange ting at lære ved at deltage i et kursus, hvor man lærer at læse kysten. Den uerfarne lystfisker vil virkelig kunne skyde genvej til fangst af flere fisk og få en viden, der ellers skal mange års praktisk fiskeri til at opbygge.
Hvis man har fået blod på tanden og har fået lyst til at deltage på et kursus i at lære at læse kysten, hvordan vil en kursusdag så forløbe?

Vi vil starte om morgenen på et aftalt mødested, der vælges i forhold til vindretningen, siger Niklas. Typisk er det et sted med mange forskellige pladser tæt på, så man har flere typer af kyst indenfor i kort radius. Pladserne vi besøger er ofte med rev, fjord, revlekyst, badekar og yderkyst.

Aflæsning af Kysten

Vi får en kop kaffe og præsenterer os for hinanden, og folk fortæller om deres formål med at være med på kurset, og hvad de forventer at få ud af det. Så går vi i gang med at lære at aflæse de forskellige pladser. Vi kører rundt til tre-fire forskellige pladser, så de kan se alle typer af pladser, og vi får gået 10-15 kilometer på sådan en dag.

Ofte afholdes kurserne i den gode tid på året, hvor der er aktive fisk. Så får kursisterne lov til at fiske en lille smule, og det hele går op i en højere enhed, når de fanger fisk på de steder, de har lært at finde fiskene, afslutter Niklas.

 

David Nielsen driver fiskehjemmesiden/bloggen Specineers.dk
Her kan du blandt læse flere fede artikler om havørredfiskeri: 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.