DSC 0321

Bornholm er en klippeø med et revir af pladser der lugter fælt af havørreder bag hver en sten.

Jeg besøgte for første gang Bornholm for mange år siden , da jeg i 6 klasse var på lejrtur til Gudhjem vandrehjem med 30 andre børn. Turen bød på krøllebølle – rokkestenen – røgeri – og badelands besøg og det har altid været det som Bornholm har indeholdt i mine tanker når jeg hørte navnet Bornholm.

10 år efter begyndte jeg at læse artikler om denne unikke klippeø og de store og mange havørreder der var i de kolde perioder af året. Som ung og uerfaren lystfisker, så tager man ikke bare til Bornholm for at fiske havørreder, men drømmen var der i mange år og den blev ikke mindre da Claus Eriksen i Fiske Avisen skrev den ene artikel efter den anden om dette paradis i åerne 1997- 2000.

Bornholm en klippeø fyldt med Havørreder

 

Bornholm en klippeø fyldt med Havørreder

Der skulle gå hele 16 år yderligere før, at jeg fik min dåb på Bornholm.

Da jeg fyldte 40 år ( ligner en på 28 )  fik jeg i gave af 3 rigtige gode kammerater en fisketur til Bornholm, hvor vi i 3 hele dage skulle kæmpe og fiske  det vand , som jeg så ofte havde drømt om i mere end 20 år.

Nu da turen er overstået , så er det jo helt igennem pinligt og dumt, at jeg har ventet så længe på at udleve drømmen om at fiske havørreder på Bornholm. Jeg kan kort og meget præcist sige til dig der læser dette indlæg ,  at du ikke skal gøre samme dumme fejl som jeg….!

DSC_0140
På vej til Bornholm – med fiskefilm på bagsædet

 

Bornholm er et stykke unikt havørred revir i Danmark

Vejret og forventninger til turen

Jeg behøver vel ikke at fortælle, at vi ramte turen til Bornholm med stiv kuling i 4 dage , hvor vinden ville nå at dreje 360 grader på de få dage vi skulle fiske havørreder ….?

Det er aldrig optimalt med sådan noget vejr, men nu var vi jo på vej til Bornholm og de berømte havørreder.Undskyldningerne kan jeg godt pakke væk og vi var da også fuldt motiveret til trods for vejret. Indlogering og klargøring – mad – vin og hygge på første aften sender ens forventninger til den førstkommende fiskedag helt til tops og gjorde nattesøvnen noget mere urolig end den burde..

Telefonen kimer med sin normale “stå op tone”  men jeg havde været klar længe og telefonen blev hurtigt slukket og jeg hoppende nærmest ud af sengen , som havde det været en brandalarm der skulle få bygningen ryddet for personer.

Grejet var klartgjort for længst og det galt kun om at komme afsted i en fart , men her var jeg nok også den eneste der havde den ide om, at vi skulle afsted hurtigst muligt …!

De andre var noget mere rolige og jeg måtte indfinde mig i den uvante situation, at stå magtesløs og uden egen bil så jeg selv kunne bestemme farten. Lad mig sige det meget kort, det blev en meget lang morgen for mig ,men vi kom da ud til vandet kl 10.15, hvilket var hele 4 timer efter jeg var vågnet med ild i røven i bare spænding.

 

Første plads – Første fisk

Første plads 6 mand i 2 biler og totalt ukendt terræn ..

Den var den sitation jeg var blevet placeret i og fra fynske kyster til Bornholmske klipper, så var jeg godt nok på udebane med en fiskefeber der lå noget over de andres ..

Jeg måtte forsøge at holde mig tilbage og og suge lidt informationer ud af Erik der var guide på denne plads. Jeg blev sendt ud på nogle klipper , som jeg hoppede rundt på som en anden bjergged og kastede ud over det klare og dybe vand.Efter blot 10 min var min tro til dette klippefiskeri ikke længere tilstede, det havde intet med de Fynske kyster at gøre og det var besværligt at flytte sig.

Mine tanker om at her skulle man have stået med en spinnestang blev afbrudt af en febrilsk stemme i walkietalkien  , der hang placeret på min frontlomme ….Hjælp stor fisk …!

Det var Ruben der havde placeret sig i en lille vig imellem de store klipper og jeg stod placeret mere end 200 meter væk og han var helt tydelig i stemmen om, at jeg skulle få fingeren ud af Rø.. .

Her kommer min fordel som sprinter i store sten på de Fynske kyster til min fordel , for selvom Ejnar og Erik stod placeret halvvejs mellem Ruben og jeg, så ankom jeg kun 10 sekunder efter de andre..

DSC_0173

Ruben stod med fuld flex på klingen af en stærk fisk , der ikke havde tænkt sig at give op lige med det samme. Sådanne oplevelser er fantastiske at dele og den flotte men store nedgænger blev håndteret af Ejnar i “bedste alternative stil”

DSC_0180

DSC_0188
Ruben Jepsen genudsætter stor nedgænger fra Bornholm

Vejret og Bølger på Bornholm

Fiskeriet på Bornholm er rigtigt godt i store bølger og vandet er næsten altid klart , men det kræver sin mand at kæmpe mod disse enorme bølger og dønninger,men jeg tænkte bare, hvor svært kan det så lige være…?

DSC_0247
Ren fralandsvind ved Nexø med dønninger fra dagen derpå
IMG_2720
Ren fralandsvind ved Nexø med dønninger fra dagen derpå

DET ER ALSTÅ IKKE FOR BØRN

Det må være lektien ,da jeg på en anden fiskeplads blev løftet fra bunden og flyttet 3 meter imens , bølgen slog hen over hovedet på mig hvor hætten hang placeret på ryggen. Det siger sig selv, at det giver vand indenbords og jeg blev i den grad budt velkommen til Bornholm på førstedagen i min jagt på de store havørreder som øen er så berømt for.

At dagen ikke gave mere betyder ikke så meget , når man kan vende hjem til sommerhuset og tænde op i brændeovnen og nyde en kold lokal pilsner, imens der snakket om morgendagens fisketur og de andres mange ture og oplevelser til øen.

Sne &  Kulde på Bornholm

At dagen derpå skulle byde på nattefrost og sne , var i den grad ikke en del af den planlagte tur , men vi begav os ud til vandet i 2 biler og fordelte os på pladsen.

Jeg må indskyde ,at jeg har det særdeles svært med at komme ned til en fiskeplads og så dele den med 5 andre  der også vil fange fisk. Det giver mig stress og er imod alle mine principper om at være så få som muligt på en fiskeplads.

Det siger sig selv ,at det at fiske først og over friskt vandt er totalt umuligt efter bare 10 minutters  fiskeri. En ellers perfekt plads der kunne tage en time eller 2 var på bare 20 min fisket færdigt af 4 fluefiskere og 2 spinnefiskere der alle gav den maks gas, for at fange en af de berømte havørreder.

DSC_0223
Claus,Ruben,Erik,Kim og Ejnar med 5 Underberg til holde varmen på en kold Bornholmer fiskeplads ved skydebanen
DSC_0232
Kim lander fin blankfisk

Efterladt og fortabt på Bornholm

Det lyder som en krimi , men sådan kan det går når man har lidt mere damp end de andre i biler og gerne vil bestemme over pladserne og det på trods af, at det er første gang han besøger Bornholm.

JA jeg har mine ideer og mine meninger om pladser og om hvor mange man kan være på en fiskeplads af gangen. Det  betød at jeg pludselig blev efterladt uden mad og kaffe imens bilen var langt væk fra parkeringspladsen hvor vi ellers havde parkeret den sammen .

Vi besøgte Arnager -en plads der lugter så fælt af store og grove havørreder ,at hvert enste kast er en chance der ikke må forspildes og ødelægges. Det var i hverfald de tanker jeg havde ,da jeg fiskede i bugten med store bølger og vind ind fra den forkerte side, imens Ejnar og Ruben var på idyllisk skovtur på læsiden med grumset vand.

Ejnar og Ruben havde besluttet sig at de ville prøve en anden plads og ville samtidigt give mig en lærestreng , fordi at  jeg konstant modarbejde deres ideer om dages forløb.

Heldigvis så var min redning kun få hundrede meter borte, da Dennis Flynder også havde indfundet sig på pladsen i sin lejede bil. Dennis og jeg må siges at passe godt sammen  og det var selvom at bilen var alt for lille og upraktisk til fiskeri og våd beklædning.Aldrig har en så lille bil oplevet så meget gejst og damp i kabinen i et tempo der ville slå pusten ud af enhver sportudøver.

Vi fandt flere nye og spændende pladser der blev gennemfisket med ihærdighed og nærmest uhyggeligt teamarbejde , som også udløste kontakter til fisk på 4 ud af 5 pladser, som vi aldrig havde prøvet før.

DSC_0200
De bornholmske vandløb tiltrækker mange havørreder
DSC_0282
Dennis Flynder med fin lille blankfisk fra Bornholm

Mad og hygge på Bornholm

Tilbage i sommerhuset blev dagens oplevelser i stormen og de hvide bølger drøftet og tilsat dagens fiskehistorier blandt de andre deltagere.Maden og rødvinen blev skyllet ned i et jævnt tempo mens  jakker og waders hang til tørre tæt på den varme brændeovn , så tøjet var klar til en ny omgang fiskeri dagen derpå.

Jeg kunne skrive så meget mere om denne tur og jeg kunne berette om alle vores tabte fisk , men i stedet vil jeg fortælle dig hvorfor jeg skal tilbage til Bornholm igen .

De første 40 år af mit liv var Bornholm ikke en del af mit fiskeri, men det er helt sikkert at de næste mange år vil Bornholm og de flotte kyster tilsat de unikke havørreder blive en del af mit fiskeliv.

Kysterne -bølgerne -naturen- klipperne – vinden og ikke mindst de Bornholmske havørreder trækker så meget i mig , at jeg ikke kan vente på det næste eventyr på solskinsøen

Lidt billeder fra turen og så en kæmpe tak til alle de andre andre på holdet , for nogle vilde og gode oplevelser på Bornholm som jeg ikke vil glemme…

DSC_0327

DSC_0371 DSC_0375

DSC_0288

Bornholm 2017 på Film- Derfor tager man til Bornholm efter havørreder

2 kommentarer

  1. Mikael

    Hej Niklas. Super flot film. Ser hamrende godt ud.

  2. Lystfiskerper

    Det ser meget godt ud,men der skal lidt mere Dennis i de der film der.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.