Havørreder

De sociale medier giver et forvrænget billede af fiskeriet

Kan du huske for bare 5-10 år siden ,at du kun kendte 5-8 forskellige som du udvekslede dine fangster og erfaringer med…?

Det var dengang hvor man følte ,at man var noget og at en fisketur med 1-3 fisk på krogen var en rigtigt god fiskedag.Netop disse dage gjorde dig lykkelig og du havde en følelse af, at du kunne gå på vandet når du kom hjem fra sådan en fisketur.

Jeg mindes 3 rigtige gode venner som jeg selv  havde tæt inde på mit fiskeri og det samme var jeg hos dem. Det betød at jeg vidste præcist hvornår der var fisk og hvor de blev fanget og jeg kunne glæde mig til den kommende fridag , hvor jeg  selv skulle afsted igen. Denne dialog foregik ved telefonopkald eller når jeg så dem i den fiskeklub, hvor vi over en øl fik en snak om fiskeriet og hvor den kommende weekends fiskeri skulle planlægges til.

 

De sociale medier giver et forvrænget syn på fiskeriet
Ejnar og jeg med dagens 2 eneste  fisk fra Avernakø engang i 1993 

Alt dette er slut nu…

I dag benyttes kun de sociale medier og du er ” venner ” med  over tusinde andre, som man reelt må erkende at man absolut ikke kender noget som helst til …De er kommet snigende ind af bagdøren i takt med at man melder sin ind i diverse fiskeforums på f.eks facebook eller andre sociale medier.

Tænk hvor dyrt det ville blive hvis de alle skulle inviteres med til dine fødseldage ;)……!

Alle disse såkaldte venner som er spredt ud over hele Danmark er med til at give et meget forvrænget billedet af hvordan fiskriet skal være eller hvordan det faktisk  reelt er….

Du kan i dag ikke åbne din Facebook eller Instagram uden at det vælter ind med fangstrapport fra alle dine såkaldte venner eller fra en af de mange grupper du er medlem af.

Fangster på 10-30 fisk læses der om dagligt og her syner din egen lille målsfisk sku ikke af meget , ja det begynder jo nærmest at være pinligt ,at man kan være glad for fangst af kun en lille fisk. I gamle dage talte alle fisk og alle kunne glædes over en medfiskers nyfangede fisk , som må lige stod og beundre et par minutter imens man snakkede med den heldige…

De sociale medier giver et forvrænget syn på fiskeriet

I dag kan man ligefrem risikere at få skæld ud eller blive hånet, hvis man tager en nedfaldsfisk eller en mindre fisk med sig hjem.

Jeg høre jævnligt ,at folk kommer med undskyldniger ,når de fortæller om en mindre fisk eller om en fisk der ikke var tyk som en kanonkugle og som de de har taget med hjem til køkkenet.Hvorfor skal man undskylde for dette når man bare overholder de mindstemål og fredninger som er gældende, så er det i min optik op til den enkelte at vælge om hvad man vil spise og nyde…

Jeg har faktisk langt større respekt for ham der tager en nedfaldsfisk med hjem og laver en gourmet middag til familien imens han beretter om sin fangst end ham der tager en masse fisk som han bare forære væk.

Du kan sikkert nikke genkendende til følgende….

Hvor meget fisketid har du selv til rådighed  i løbet af ugen , når der skal hentes børn og de skal gå til sport m.m  og du har måske også en have og ikke mindst  en partner som skal passes lidt. Alt dette skal gøres ved siden af dit fuldtidsarbejde og så kan man hurtigt se hvor lidt tid der er tilbage med fiskestangen.

Når du så kan se på de sociale medier ,at der er nogen som kan fiske konstant og næsten hver eneste dag , ja så kan man altså godt hen og blive lidt deprimeret over sin egen manglede tid og succes ude på kysterne.

 

Jeg tror at vi lige så godt kan slå det 100% fast med det samme…!

Det bliver aldrig hverdag, at man skal kunne fange 10-30 havørreder pr. tur og hvis man har en ide om at dette burde være muligt , så skal du nok slå over på medefiskeri fremfor havørredfiskeri.

Du skal fremfor at fokusere på andres fangster genfinde din egen indre ro og tilfredsstillelse med den tid du har til rådighed og komme tilbage til glæden ved at fange ” bare” en enkelt fisk… Det må være det der er det vigtigste i fiskeriet ,nemlig det at man genfinder sin egen glæde i fiskeriet uanset størrelse eller antal af fisk…..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Det bliver aldrig nemt at fiske havørreder og tiden er en vigtig rolle …!

Som havørredfisker må man forvente at bruge meget tid på kysterne for at kunne høste de blanke og smukkeste frugter som der findes. Har du hver uge kun 4-6 timer til rådighed så skal man i den grad have hjælp til at finde de pladser der fisker godt netop den dag man er afsted. Man har simpelhen ikke råd til at skulle søge rundt efter godt fiskeri med så få timer til rådighed, da det kun  vil give mange nulture….

Du bliver nød til at alliere dig med nogen som kan hjælpe dig lidt på vej …..!

Her kan de sociale medier være gode, hvis du kan spotte nogle af de pladser som brugerne ligge rapporter op fra, så kan du få lidt nemmere ved at finde fiskene….

Læs eventuelt mere om dette her ….

Nu håber jeg, at du vil være med til at dele dette indlæg så vi i fællesskab kan genskabe glæden over alle fangster store som små og få det rigtige billede frem af det fiskeri vi har derude som faktisk er ret godt …..

 

Ps. Du får et godt lille råd som mange godt kunne bruge i disse dage…..Sluk de sociale medier i bare 3 dage….!

Det vil give dig meget mere ro i hverdagen og du vil sikkert genfinde din egen indre ro igen 🙂

Hilsen

Niklas Albrechtsen 

Der selv har har været deprimeret over det forvrænget billede af fiskeriets som der findes på nettet…  

 

 

 

9 kommentarer

 1. Preben Dynesen

  Rigtigt flot skrevet, og du helt ret i det du skriver.

  • Niklas Albrechtsen

   Hej Preben
   tak for din respons på mit indlæg som i den grad har givet en livlig debat 😉
   God Påske derude med fiskestangen .
   Hilsen Niklas

 2. Claus

  Kan kun gi dig fuldstændigt ret i hvad du skriver. Man bliver helt febrilsk af at læse om de mange fisk folk fanger rundt omkring. Havde den anden dag selv Held til at finde en stor stime fisk og fik over 20 fisk på 3 timer. I dag var jeg med en kammerat på samme plads med 3 mindre fisk til hver. Der var klart flere fisk på pladsen men de nøjes med at følge med ind og vende om… konklusionen må være at træerne ikke vokser ind i himlen og vi var egentlig godt tilfredse med de 3 fisk under mål vi hver fik…

  • Niklas Albrechtsen

   Hej Claus
   Dejligt at du nyder dine fangster selvom de ikke lever op til de sociale ” normer ” af antal og størrelse af fisk 😉
   Vi skal huske at nyde det man har og ikke fokusere så meget på det man ikke har …
   God Påske og Knæk & Bræk
   Hilsen Niklas

 3. Torben

  Hvor har du ret… Jeg har selv været rigtig langt nede, til tider så langt nede, at jeg, i længere perioder, helt har mistet interessen for fiskeriet, på grund af mine utallige nulture. Det har ikke gjort det nemmere når man dagligt kan læse på facebook, om folk der meget ofte er ude og som hver eneste gang fanger mellem 5 og 15 fisk…
  Jeg har egentlig ingen grund til ikke, at stole på det de skriver, men mener alligevel nok, at hvis man virkelig er så heldig hver eneste gang man er ude, så må det betyde, at man fisker midt i et dambrug… Ikke desto mindre er det pisse deprimerende, undskyld sproget, at læse om folks evindelige kæmpefangster, når finsken kun sjældent hugger på ens eget endegrej og man ellers godt ved hvad det drejer sig om…
  Måske man skulle lytte til dit råd og klappe fjæsbogen i, i en periode…
  Knæk og bræk.

  • Niklas Albrechtsen

   Torben – Tak fordi at du giver dig tid til at skrive til mit indlæg.
   Jeg tror den rigtige vej er at ” lukke ” lidt ned for det sociale og genfinde sig selv igen og nyde sit eget fiskeri , fremfor at se sig blindt på alle andres succes derude…
   God påske og jeg er sikker på at næste gang du kommer afsted , så får du også fisk ,)

 4. Bård Thoresen

  Godt indlæg.
  Der bliver daglig lagt op fiskebilleder i min nyhedsstrøm. Jeg har valgt at blokkere for dem der lægger rigtig mange billeder op da det ganske rigtig ikke gør noget godt for ens fiskeri. Jeg henter inspirationen til mit fiskeri i erfaring og i vind og vejr.
  Man skal bare huske at for hvert trofæbillede der bliver lagt op er der måske 5000 mand der har været ude…Der giver nettet desværre et urealistisk billede. Det der giver noget er at lære af sine egne erfaringer og at finde ud af hvad og hvor det spiller for en.

 5. René

  Virkelig godt skrevet med stof til eftertanke. TAK.

 6. John Mortensen

  Godt skrevet, Niklas og du har jo ret i at man får en masse fisk lagt op på de forskellige sider på nettet. Det kan selvfølgelig godt være irriterende at se på, hvis man ikke selv lige fanger de mængder. Men det problem har vel altid været der. Før i tiden fik man det bare kun fortalt en gang om måneden, nemlig i de fiskeblade, der var på markedet, kontra i dag hvor man ser det på nettet en time efter fisken er fanget. Når der var en historie i bladene, om nogle der havde fanget en stor fisk, eller var løbet ind i noget bonanza fiskeri, så kunne man de næste 14 dage ikke komme til på de pladser der var nævnt i bladene. Det slog aldrig fejl, at hver gang der blev fanget en stor fisk, her på Nordkysten hvor Kern og jeg slog vores folder, var der ikke til at komme til at fiske, fordi folk havde læst om en stor fisk, der var fanget. Men i dag er informationen ude, næsten med det samme fisken er på land. Jeg tror på at det bedste, for at få fisk på krogen, er at kende en 5 – 10 pladser som sin egen bukselomme, og så ellers fiske dem alt efter vind og vejr.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.