P1010280

Hvorfor gøre det mere svært en højst nødvendigt….?

Mange lystfiskere jeg møder eller har på kursus , gør det ofte alt for svært for dem selv når de fisker ..

Det er ikke ikke nemt at fange havørreder, hvis man først har ødelagt det bedste område ved at vadefiske forkert.

Dette lille kapitel kommer til at vise hvordan man bedst affisker et badekar og ikke mindst hvordan mange gør det forkert…

Er man først kommet til en lækker kyst med badekar , så er det vigtigt at man starter sit fiskeri rigtigt og derved opnår de bedste chancer , for at liste en eller flere fisk ud af badekaret..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De flotteste og fedeste badekar som dette holder mange fisk

 

Forkert affiskning af et badekar

Det næste billede viser hvordan mange affisker et badekar og derved gør det noget nært umuligt for sig selv at fange en fisk. På billedet ser vi 2 lystfiskere med mange års erfaring affiske / ødelægge det bedste område for sig selv.

De 2 lystfiskere er gået igennem badekaret ( det mørke område) og stå nu lige på kanten til sandet ,hvorefter de forsøger at kaste ud til det næste badekar ….!

Forkert affiskning af et badekar
Forkert affiskning af et badekar af 2 lystfiskere

 

I dette tilfælde kan de på ingen måde kaste ud til det næste og de affisker faktisk kun sandet, hvor der ingen havørreder er.

Havørreden opholder sig gerne i det mørke og lidt dybere badekar imellem revlerne og de kommer kun af nød eller i jagten på føde ud på sandet for en kort bemærkning.

Derfor skal man så vidt muligt ikke gå i eller på kanten af badekaret, for det er her havørreden jager sin føde. De fleste hug kommer ofte lige hvor fluen eller blinket nærmer sig sandkanten. Havørreden vil helst indtage sit byttet inden det kommer ud på sandet fremfor at havørreden fortsætter sin jagt ud på sandet og  derved synliggøre sig selv og det  gør den både usikker og sårbar.

 

Det bedste resultat på dette billede var ,at blive inde under land og lave små korte kast på bare 10-12 meter, så havde man haft lang bedre chancer…

 

Den rigtige måde

På næste billede ser man hvordan en kursist har lært den rigtige affisknings metode

Han holder sig små 5-6 meter fra kanten af badekaret og han kan stadig med kast på 15-20 meter afdække hele badekaret perfekt.

Den rigtige måde at affiske på
Den rigtige måde at affiske på

Ved at holde sig 5 meter væk fra badekaret,  skræmmer man ikke fisk i badekaret og man observerer ofte fisk, som forfølger blinket eller fluen lige ud på sandet, hvorefter den stikker af og tilbage i badekaret igen uden at have tage agnet.

Disse følgere ville man aldrig have set , hvis man stod helt ud til kanten af badekaret og fisken ville sikkert også være skræmt bort. Et hurtigt kast i den retning som fisken svømmede vil ofte resultere i et hårdt og kontant hug og du har nu fundet en fisk i badekaret.. Specielt i foråret og efteråret er der flere  fisk samlede og nu skal man være skarp…

Fine blanke fisk fra Østfynsk badekars kyst
Fine blanke fisk fra Østfynsk badekars kyst

 

I foråret er det tit en blanding af små blanke fisk på 40-45 cm samt større nedfaldsfisk, som går i mindre flokke i badekaret.I det sene forår kan disse nedfaldsfisk sagtens både være blanke og bum stærke, men når man først har landet fisken , så er man ikke længere i tvivl om at det er en blank nedgænger..

Stor nedgænger fra let lille nordfynsk badekar.. C & R
Stor nedgænger fra let lille nordfynsk badekar.. C & R

I perioder er det ikke så sjældent at man har flere fisk på af gangen ( fisker med 2 fluer) og det giver ikke bare sjove oplevelser men det øger fangststatistikken hurtigt og væsentlig.

Giver 2 fluer på forfanget ikke flere knuder..? Jo det gør det nogle gange.. Men når du måske øger dine fangster med 50 %, fordi at du præsenterer 2 fluer for fisken og giver den en ekstra mulighed og at du nogle dage kan tælle flere dubleer SÅ ER DET DET HELE VÆRD …..!!!!!!!! 

 

Hvordan affisker man så et badekar..?

Når man har styr på at holde den rette afstand til kanterne, så er det ikke så svært længere..

Sørg for at kaste på tværs af badekaret og i den retningen du vadefisker, dvs lige på kanten af sandet og badekaret.. Her vil du ofte blive overrasket over hvor mange fisk du fanger og det er vel at mærke der, hvor du ville have været gået om ganske  få minutter.

Kan du lave et kast der lige dækker den bageste kant, når du holder den anbefalede afstand på 5-6 meter, så er der ikke langt til succes.Nu er det bare bevægelsen der skal sættet op, så du i hvert kast ligger fluen i nyt vand         

      ( så længe du ikke har set / mærket fisk, så skal du ikke kaste i samme område)

 De bedste områder i et badekar

På denne måde får du meget hurtigt fisket mange meter badekar af og det drejer sig jo om at finde det område hvor fiskene befinder sig.

De bedste områder af et badekar er ofte i enderne , hvor havørreden er stoppet da den ellers skulle begive sig ud på sandet… Det samme gør sig gældende når vi snakker gennembrud af disse badekar . Et gennembrud vil sige at det mørke badekar har en eller flere steder hvor det brydes af sand eller mere lavvande områder..

badekar

 

De bedste årstider for badekars fiskeri er uden tvivl forår og efterår, hvor havørrederne ofte finder ind på kysterne i deres søgen efter føde. Andre faktorer som kan spille ind er trækket til og fra åerne. Netop trækket til og fra gydepladserne er de bedste eller mest hotte perioder at fiske på. Kan man finde disse trækruter og tilsætte fiskeri i nogle badekar, så er du ikke langt fra de store oplevelser med mange fisk.

Nogle dag kan man opleve sindssygt fiskeri, hvor selv store og blanke forårs fisk er på jagt efter både børsteorm og rejer…

Det er på disse dage at drømme kan blive til virkelighed..

Se bare denne lykkelige lystfisker, som fik sit livs oplevelse..

Du kan læse Marcus egen beretning  og se flere billeder her

3,5 kg & 4 kg Fynske drømmefisk til Marcus
3,5 kg & 4 kg Fynske drømmefisk til Marcus

 

 Håber at du nu efter at have  læst denne lille artikel har 100 % styr på, hvordan du nu skal angribe dit badekars fiskeri …
 
Knæk & Bræk
Niklas Albrechtsen

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.