Æbelø

Det mærkeligste havørred forår i 100 år

Det er måske en stor overdrivelse , men ikke desto mindre så har vi  et meget anderledes forår !

IMG_3023
Målsfisk fra Æbelø – der gav en håndfuld af de små, normalt i april er der masser af fisk med størrelse på ….

Vi har haft det vi kalder en grøn vinter , hvor vi ikke har været dækket til i sne og frosne farvande igennem hele vinteren og derfor var det ret nemt i det meget tidlige forår , at finde frem til de kære havørreder.

Da temperaturen i vandet i februar og marts lå på 2-4 grader, der træk de indre fjorde og vige en masse lystfiskere til huse og det gav flotte og mange fangster. Dette er det typiske scenarie under sådanne forhold og fiskene kunne også findes på yderkysten i de mindre badekar og her fiskede alle dem som hader mudder og bløde bundforhold.

Denne bløde og mudderende bund kan være hård at færdes i , da man konstant hænger fast og må holde sine fødder i bevægelse, for ikke at ende med begge ben dybt i fjorbunden.

Netop disse 2 forskellige pladstyper fisker rigtigt godt , når vi har en grøn vinter og specielt de mindre badekar på de åbne kyster kan i den grad fiske godt og ofte langt bedre end fjordpladserne siger mine erfaringer.

Da vi ramte midt i marts begyndte der at komme alger til Fyn og som altid er det et tegn på at naturen giver os en advarsel, om at vi udleder alt for meget kvælstof.

Du kan læse meget mere om algerne omkring Fyn lige her 

Den grønne vinter blev til et koldt forår

En lille film fra 2015 fra en grøn vinter 

Normalt med sådanne varme og grønne vintre  , så stiger temperaturen hurtigt og i april måned kan temperaturen sagtens når langt over de 8 -13 grader. Dette er de ultimative temperature når vi snakker havørredfiskeri og der vil under sådanne betingelser være fisk på alle typer af fiskepladser og fødeemner vil står i kø , for at blive ædt af de jagende havørreder.

Da vi rammer april måned er vi alle 100 % sikre på ,at nu går det hele snart totalt amok derude og vi får meget nemt ved at finde havørreden og få den lokket til at hugge på vores agn.

Men da temperaturen selv her d. 17 april kaster flere dages nattefrost af sig ,  så forbliver temperaturen i den lavere ende og når temperatur stigninger i vandet udebliver påvirker det vores fiskeri.

Jo vist sker det at der fanges fisk i perioder og på bestemte områder, men fra at have nogle gode dage med jævnt fiskeri, så slår det pludseligt om til at være svært og næsten umuligt at bare finde en fisk.

En kombination af alger som fiskene bestemt ikke er vilde med og de lave temperature i vandet , gør at fiskene ikke er hvor de burde være her i april. Det gør at mange fiskere rundt omkring Fyn river sig fortvivlet i håret og føler at de har tabt den røde tråd i fiskeriet. Det er aldrig sjovt at få nulrture i den bedste fiskemåned ( april) når man normalt fanger mange fisk i denne periode, men fortvivl ikke der er en grund til din manglende succes.

Fiskene er flere steder trukket væk fra de områder hvor der er en høj koncentration af alger, da både sigt og manglende fødeemner gør det svært at blive i disse områder.

Det kystnære vand plejer at vælte med byttedyr i april og tanglopper -rejer-tobiser m.m er at finde langs alle vore pladstyper, men nu når vejret forbliver i den kolde ende, så er dette mekka  med fødeemner slet ikke kommet i gang og derfor er havørreden slet ikke at finde i det antal som den plejer at være i denne periode tæt på kysten.

alger

 

Når fødeemner udebliver i sit høje antal og der tilmed er alger i nogle områder, så opholder den sig bare slet ikke her pt. Hvis vi have noget at spise og kølediskene er tomme i Føtex , så forbliver vi jo heller ikke der hvor maden ikke er. Nej så forsøger vi nok Netto eller andre supermarkeder og når vi først finder føden, så bliver jo helt sikkert i nærheden af dette.

 

Du har sikker også observeret at mange blanke havørreder der burde været i deres bedste kondition hen over foråret har manglet lidt sul på koppen. De er blanke og stærke med ikke fede, de er lidt mere torpedo formede og flere af disse overspringere kan faktisk mangle et par gram for at kunne holde en konditions tabel i en fiskekonkurrrence. Det er også  et godt tegn på den manglende føde som den normalt vælter sig rundt i her i marts og april.

 

Nøjagtigt på samme måde opfører havørreden sig også og derfor er den der hvor føden er lige nu..! 

Hvor er det så lige at den opholder sig lige nu ?IMG_2977

Som sagt der hvor føden er og det er på det lidt dybere vand på 6-10 meter dybde , hvor den kan æde løs i både børsteorm-
sandorm-sild-rejer – tobiser m.m .

På denne dybde er foråret i den grad startet.

Temperaturen på disse dybder ligger måske på 6-9 grader hvor den tæt på kysten blot ligger på 4-6 grader. Det betyder at herude på det dybe vand der er der masser af føde, men da havørreden helst opholder sig kystnært , så stikker den engang imellem ind for at tjekke hvordan forholdene er tæt under land.

Der er derfor at der fanges fisk herinde den ene dag , for at virke totalt støvsuget for fisk flere dage efterfølgende. Kikker man på de fisk der generelt fanges på kysten lige nu, så er det mindre blanke fisk og ikke så mange er over 50 cm og der er meget langt imellem de store fisk. De opholder sig på det dybe vand og har ikke behov for at opholde sig tæt på kysten, hvor de skal kæmpe for at finde en lille tangloppe eller en enkelt reje.

IMG_3053

Det første foto viser tydelig, at fisken har opholdt sig på det lidt dybere vand, hvor den har indtaget en større hvilling.Da den begyndte at nærme sig kysten fandt den sikker 2 rejer som den indtog lige før at den blevet fanget. Dette billede taler sit tydelige sprog ,at fiskene er på det dybere vand , men at den engang imellem tager en tur ind til kysten for at se om køleskabet er fyldt op, så den kan blive herinde.

Billede nummer 2

Kan sagtens være en fisk som har været på rov på sandorme på det lave vand, men den kan også have fundet et område på det lidt dybere vand , hvor den har fundet et aktivt område med mange sandorme den kunne svømme rundt og plukke..

Hvad så nu med april og den bedste måned til fiskeri efter havørreder ?

 

Når man kan opholde sig på nogle af Fyns bedste fiskepladser i hele  3 dage uden at fange en fisk i april måned, så skal man bestemt ikke sælge sit fiskegrej og overveje at begynde et spille golf istedet. ! ( Du ved selv hvem du er )

 

Æbelø
4 Norske gutter på deres første tur til Æbelø i april gav en håndfuld små blank, men normalt er april en konge måned netop her. Tjek for øvrigt det varme tøj ….

Jeg vil nok vælge at tage kampen på en anden måde og udnytte den til sin egen fordel , for der venter et godt fiskeri lige om lidt. April måned når nok aldrig at blive den april som vi alle husker og håber på, men når vi har dette lange og kolde forår , så plejer maj måned at blive helt formidabel.

Normalt så hader jeg maj ,for denne måned kan være uhyggeligt svært at fiske havørreder, da de lige pludselig bliver enormt selektive pga  at de kan vælge og vrage imellem det de vil spise.

Nu er det som om at april er ved at være væk men lige om lidt er maj det nye april , altså her hvor havørreden igen indfinder sig langs kysten og fødeemnerne begynder at vrimle frem.

Når det sker , så skal du være på plads og ja du kommer til at fange hornfisk, men bare rolig havørreden skal nok overhale de lange og hurtige hornfisk når den skal indtage dit agn.

Lige nu kan jeg slet ikke vente på at det bliver maj

Hilsen Niklas

Seatrout Guide Fyn

2 kommentarer

  1. Anders

    Rigtig god artikel, som passer udmærket her i Skåne også.
    Tak

  2. Per Pedersen

    Fin tilgang til fiskeriet – hvis man overvejer at sælge sit grej pga manglende fangster – så har man glemt hvorfor vi fisker.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.