Flyderingen er et godt redskab
når sommerhavørreden skal findes.
Vacuum i København.
Luften står helt stille, ikke en vind rører sig og termometereret på altanen nærmer sig de 25 grader, og solhungrerende københavnere valfarter til Amager strand for at få de første UVstråler på de stadig vinterblege kroppe.
Vejret indbyder ikke ligefrem til havørred fiskeri, men drømmen om den store sommerørred raser i min krop. Tankene om fluefiskeri efter disse fede sommerbomber er for mig noget af det sjoveste fiskeri, fiskene er i topform, luftture, udløb, og stærke “deathrolls” er hvad man kan forvente. Sommerørreden er heller ikke en fisk der lige smager på fluen, den bliver resolut inhaleret og banen er kridtet op til en kamp mellem mand og fisk, det er måske lidt romantisk og metafor søgende, men man kan, når man sidder i sin flydering alene på den blanke overflade, med en god fisk for enden af linen føle sig hensat til pasager i Hemmingways: Den gamle mand og havet.
Vel ankommet, bliver flyderingen pumpet og søsat. Flere steder på østkysten kan man finde steder hvor 2 meter kurven er helt inde under land, og vadefiskeri med fluestangen er nærmest umuligjort af den høje kalkklint der tårner sig op i baggrunden.
I mens jeg padler ud viser der sig en mindre fisk i overfladen, og efter et par kast er en lille tyk sommerørred oppe på siden af flyderen, hurtig afkrogning i vandet og så ellers fortsætte fiskeriet.
En død periode på 1-1,5 time afslører for mig at den første fisk nok bare var en af dem der bor i området. Jeg har en teori om at steder som skrænter, badekar eller huller altid huser en fisk, det er de fisk jeg kalder for dem der bor der. Ofte får man den i de første par kast og derefter opstår en død periode.
Tiden går, solen bager og livet i flyderen er dejligt trivielt på den fede måde, kaste, trække hjem, kaste…
Pludselig springer en rigtig god fisk ud af vandet ca 15 meter foran mig, anslået over de magiske 3 kg. Heldigvis er jeg næsten færdig med at tage fluen hjem så inden for få sekunder ligger min tobisflue lige til venstre for der hvor fisken hoppede.
Der er noget sindsygt pirrende ved at vide at ens flue er på skærende kurs med en havørred, uanset størrelse så er kast efter sete fisk bare voldsomt nervepirrende og voldsomt vanedannende.
Fluen, en stor flatwing bliver fuldstændigt ignoreret og ikke så meget som et lille nap. Et kast mere på højre side, stadig intet, et kast henover og lidt længere distance giver heller ingen reaktion, tankerne snurrer alt imens jeg pisker området til skum. Solen er kommet lidt længere ned på himlen og skyggerne er så småt begyndt at blive længere, det er dog slet ikke i nærheden af aften/natfiskeri. Flere fisk viser sig i overfladen, et hurtigt flueskift til en streamer (Sandstorm) som ellers altid er det sikre bud, bliver ignoreret på det groveste.
Nyt flueskifte, en lille unselig tangloppe som i det tidlige forår og sen efterår har sikret mig en god del fisk, kommer for enden af forfanget.
Tidligere har jeg oplevet fiskenes adfærd hvor de bare viser sig i et meget roligt head and tail, skal have en lille tangloppe fisket ekstremt langsomt, ofte tager jeg loppen hjem i nymfegreb.
Hugget falder i første kast efter flueskift og en rigtig sommerbombe tager fluen.
Til dem der tvivler på at havørreden ikke kæmper alvorligt har jeg kun at sige at man snyder sig selv for nogle fede oplevelser ved at fornægte flyderingen, lidt mere vand under bugen på ørreden giver nogle dejlige udløb, selv fra fisk i 45cm segmentet.
At man samtidig har mulighed for at fiske over dybere vand og kunne padle sig i stilling til sete fisk der ellers ville have været uopnåelige, har ofte resulteret i succesture.
Turen i sommervejret ender tidligt omkring kl 20. med at 5 fisk har været oppe og vende, alle som en har de nuppet min lille tangloppe, en dejlig Sommerørred på 55cm hænger i stringeren og glimter om kap med solens afspejlinger i vandoverfladen.
På vej hjem snakker jeg med en tysker som ikke har haft nogen kontakter. På mit gebrokne tysk blandet med en del engelske gloser, får jeg forklaret ham at han skal prøve en lille loppe, fisket meget langsaaam.
Jeg er så heldig at møde ham igen 2 dage efter hvor han giver mig hånden og siger tak for tippet, han havde landet en 60cm fisk efter jeg var smuttet, på en lille loppe imitation fisket meget langsaaam.
Prøv selv når du ser fiskene være aktive på den der lidt dovne måde i sommermånederne, ofte vil de have loppen i forhold til de mere normale mønstre som tobis og reje imitationer.
Har du selv lyst til at prøve dette effektive fiskeri fra en flydering , så kan du bestille en flydering lige her
Tangloppen jeg bruger er et ikke noget mesterværk rent bindeteknisk, men den er yderst effektiv, den har visse ligheder med Lars Juels kobberbasse som efterhånden har bevist at selv store fisk gerne samler en lille flue op.
Selve tangloppen har ikke noget navn, men vi kan vel for god ordens skyld kalde den for AO Loppen.
Step by Step bindevejledning:
Materialer:
Krog: kamasan B170 i str 6 eller 8 afhængig af temperament. Bestil dem her
Bindetråd: UTC Hot rød, anden tråd virker også, så længe den er rød. Bestil den her
Krop: Spirit River UV2 i farven scud shrimp brown stone. Jeg tror ikke på den store effekt af UV materialet, jeg er bare glad for farvesammensætningen og strukturen i UV2 materialet.
Falsk hackle: Spirit River UV2 Scud shrimp brown stone. Spundet i dubbingløkke.
Tørn bindetråden ned så bobbinholder flugter henover modhagen.
Dub bindetråden på normal vis og lav en let taperet krop frem til 3mm før krogøjet, giv kroppen en lille tur med dubbingnålen for at frigøre lidt fibre.
Lav en dubbingløkke og læg en lille smule UV2 i løkken, twist løkken og brug dubbingbørsten til at trække fibre ud af dubbingløkken.
Få artiklen som PDF HER
Lidt om Allan Overgaard
Skrevet af Morten Jensen
Allan Overgaard: Er en passioneret fluefisker helt ind til benene. Jeg har efterhånden fisket med Allan på mange ture, og han er blevet en tæt makker, når der bliver brugt timer ved vandet.
På disse ture bliver jeg altid mødt med nye ideer. Nogle ideer er helt skøre, men hvis vi ikke søger det nye og skøre, så udvikler vi os ikke som lystfiskere. Det er varemærke som går igen i Allans tilgang til fiskeriet.
Gennem diverse refleksioner, søger han nye måder at innovere sit fiskeri på. Jeg har altid betragtet Allan som en gudsbenådet kystfluefisker, og at han så behersker andre teknikker, bidrager uden tvivl til hans store og kontinuerlige fangstrate på kysten. Allan og jeg har brugt mange timer på kysten, klædt flydering og fluestang. Denne type fiskeri kan stille andre krav og byde på nye udfordringer til fluefiskeriet, for hvilken Allan har stor erfaring med. Det er altid en fornøjelse, at drage på eventyr med ham.
Skulle der være spørgsmål modtager jeg gerne dem på
facebook eller Mail : Surferallan@gmail.com
Du kan altid følge Allan her på Facebook
Skriv en kommentar