Havørred kursus uden fiskeri - Aflæsning af kysten

Havørred kursus uden fiskeri – Aflæsning af kysten

Et havørred kursus uden fiskeri kan det lade sig gøre og får man noget brugbart ud af sådan et kursus , når man ikke får fisket ? 

I de sidste 10 år har jeg afholdt kursusformen Aflæsningen af kysten indpakket i flere forskellige kursusformer tilpasset både fluefiskere og spinnefiskere, der ønsker at blive bedre til at finde og fange havørreden.

Der har været masser af sjove oplevelser med kunder der har fanget havørreder på mine kurser , men de sidste par år har mine kurser ændret sig meget og dagens kursus ændrede igen på , hvordan mine kurser vil blive afviklet på i fremtiden.

Tidligere var det vigtigt for mig at mine kursister fik set og mærket fisk og endnu bedre når det lykkedes en eller flere på kurset at fange en fisk, for så var både min succes og oplevelserne med kunderne langt større.

DSC 5776 21
Aflæsning af kysten fisk

Men når man har fokus på at der også helst skal landes fisk på et kursus , for at gøre det til en “succes” så flyttes fokus fra at lære folk mest muligt på dagen , til blot at blive et kursus hvor der efterfølgende kunne prales med kundernes fangst succes.

Havørred kursus uden fiskeri – Aflæsning af kysten

Når jeg underviser i aflæsning af kysten , så lærer jeg folk at finde og se de bedste pladser på kysten 80 % pladser eller havørred magneter som Thomas Hansen og Claus Eriksen kalder dem.

Min lykke har været stor hver gang en kunde har fanget en havørred på præcist den plads, som jeg har udpeget eller som kunden selv har aflæst sig frem til i forhold til min undervisning og strategi omkring affiskning af de enkelt pladser.

Det beviser jo at mine kurser og teori passer sammen ! 

Men det praktiske fiskeri til deltagerne har altid været meget begrænset på mine kurser , så vi kunne holde fokus på at lære en masse på kurset. Når kurset så er slut så kan man fiske løs og bruge sin nye viden og teknikker til mere succes.

P3270005 e1519504394518
Flot havørred fanget på en 80 % plads på Helnæs strand for et par år siden

 Det er kundens dag når kunden betaler for et kursus eller en guidning

Det har aldrig været min hensigt at kunne prale med en masse fangster efter et kursus og jeg fisker aldrig selv for min egen skyld. Måske viser jeg på nogle pladser hvordan jeg affisker dem , så kunden kan se med egne øjene , hvordan og i hvilket tempo jeg bevæger mig langs vandet.

Uanset om det er guidning eller et kursus , så er det kundes dag, de har jo betalt for min service og derfor vil kunder hos Seatrout Guide Fyn aldrig få den oplevelse at guiden fanger kundens fisk eller skal betale for min fisketur.

Undervisning uden fiskeri

Havørred kursus uden fiskeri - Aflæsning af kysten

Årets første kursus d 24 februar var igen udsolgt og her mødte et hold morgenfriske mænd og kvinder frem til den aftalte plads kl 08.15 klar og parate.

Som du sikker har lagt mærket til så er vejret og vandet rigtigt koldt og det betød at deltagerne kun fiskende i små 15 – 30 minutter denne dag, på vej tilbage til bilerne fra en tur langs stranden med teori af områdets pladser.

Jeg havde ikke tidligere troet på at man kunne holde et havørred kursus helt uden fiskeri, men dette kursus blev så meget bedre af at der slet ikke var fokus på det at fiske.

Faktisk så blev kurset meget bedre da kursisterne selv bidrog til alle emnerne med deres egne oplevelser og deres problemstillinger.

Det betød at der var mange flere emner og vi kom også meget mere i dybden med teorien omkring temperatur og det salte vand – strømforhold og sigtbarhed i vandet m.m.

Inddragelse af kursisterne i undervisningen var et rigtigt godt for både dem og mig selv.

Fremtidens Havørrede kurser hos Seatrout Guide Fyn

Dette kursus har lært mig  så meget ,at jeg i fremtiden vil ændre endnu mere på mine kurser, så kunderne kan få meget mere ud af at booke et havørred kursus  hos Seatrout Guide Fyn.

Det betyder i  praksis at der bliver mindre fisketid under kurset – men det er vel også vigtigere at lære noget på et kursus fremfor at fiske løs time efter time under et kursus.

6 timer aflæsning af kysten med blot 30 min fiskeri – mit til dato bedste kursus 

Hilsen

Niklas Albrechtsen 

Seatrout Guide Fyn 

Tilmeld dig – eller læs mere om dette unikke kursus her

https://seatroutguidefyn.dk/kursus-i-aflaesning-af-kysten/

Kunderne fra kurset har givet mig en anbefaling 

Jeg har spinnefisket en del år, men ikke i stort omfang på kysten. Jeg syntes, at jeg havde en udmærket viden om denne form for fiskeri, men udbyttet har ikke været, som jeg håbede.

Jeg havde læst om kurset ’Aflæsning af kysten’ og deltog sammen med 7 andre nysgerrige i kurset lørdag den 24. februar 2018. Vi mødtes kl. 8:15 på P-pladsen ved Bo Bakkerne på Helnæs. Temperaturen var omkring frysepunktet med en pæn vind, med skyet vejr, som dog hurtigt blev fortrængt af en dejlig sol.

Niklas forklarede om kurset indhold og sagde, at – på grund af en vandtemperatur på en til to grader – skulle vi ikke forvente at fange fisk, men det primære formål var jo også at lære så meget som muligt. Snart vandrede vi op på toppen af klinten med udsyn til fiskevandet under os. Undervejs gjorde vi holdt og Niklas forklarede, hvordan havørrederne trives og færdes i vandet. Vi lærte hurtigt begreberne ’80% fiskepladser’ (eller ’magneter’, som de også bliver kaldt) og ’20 % fiskepladser’. Disse begreber udtrykker sandsynligheden for, at der står fisk på den pågældende plads, så det gælder om at anvende tiden optimalt, hvis man ikke blot skal nyde naturen – som efter min mening dog også er medvirkende til, at jeg er lystfisker.

Vi fik en grundig instruktion i ’aflæsning’ af strækningen. Jeg blev overrasket over, at bare små ændringer på kysten kunne have en stor betydning for éns fiskeri. Men nu blev vi jo også i stand til at se det fra modsatte ende af stangen, nemlig med fiskens øjne, og med viden om dens færden både nat og dag og ved vandringer. På turen tilbage fiskede vi en smule, men ingen kontakter.

Efter et par timer samledes vi ved P-pladsen og besluttede at køre til sommerhusene på sydøstsiden af Helnæs. Vi lod stængerne blive i bilerne og så nu en anden slags kyst, og igen fik vi god viden om, hvordan denne kyst skulle ’læses’. Kurset sluttede her med en opsummering af dagen, og det var så op til de enkelte, om de vil prøve lykken med stangen eller vente til senere, når temperaturerne igen bliver normale.

Jeg fik stort udbytte af dagen, og jeg vil virkelig ændre den måde, som jeg fisker på. Dette gælder også med hensyn til planlægning af ture til en ukendt fiskeplads. Jeg vil fremover planlægge mine ture ud fra flere faktorer, hvor jeg på forhånd – ud fra kort over kysten og anden information – vil prøve at finde 80 % pladserne.

Jeg kan kun anbefale kurset. Hyggeligt og indholdsrigt. Flot natur og god snak med fiskekolleger.

Ebbe Skov


En dag på Helnæs i kulde, som med garanti ikke er en nultur.

Som ivrig lystfisker med et par sæsoners erfaring, har jeg brugt mange timer på kysten og forestillet mig at der må være metoder til at fiske mere effektiv på, og dermed minimere nulturene.

Da jeg så kurset Aflæsning af kysten, tænkte jeg at her er den hjælpende hånd som jeg har ledt efter.

Den 24. marts mødte vi Niklas på parkeringspladsen ved Bo Bakker, og mine forventninger var høje. Nu kunne jeg forhåbentlig finde ud af hvad hvordan jeg kan gøre mine mange nulture til plusture.

Niklas fortalte at dagen ville byde på besøg til flere fiskepladser hvor variationer i terrænet kan observeres og analyseres.

Det var bidende koldt, da vi begav os op på klitterne for at se ud over vandet. Med en af de flotteste udsigter over det sydfynske øhav introducerede Niklas begreber som badekar, revler og muslingebanker, og delte gavmildt ud af sine mange erfaringer.

Vi fortsatte videre til næste observation, hvor vi blev introduceret til hvordan havørrederne bevæger sig og hvordan man derfor bør fiske dem. Disse informationer gav mig inspiration til hvordan jeg kan fiske de fiskepladser jeg plejer at fiske på en anderledes måde, som forhåbentlig giver flere fisk.

Dagen fortsatte med god snak og kyndig vejledning til de mange spørgsmål som blev stillet.

Hvad nu? Jo, min målsætning er at bruge 2018 på at afprøve de nye tips og forhåbentlig minimere mine nulture.

Tak for en rigtig god dag til Niklas og til de øvrige kursister som bidrog til den gode stemning. Jeg kan varmt anbefale alle som ønsker ny inspiration til deres fiskeri at booke sig ind på kurset

Tak for en rigtig god dag Niklas, jeg ser frem til at komme ud og afprøve de nye metoder 🙂

Hilsen Carsten

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.