Når De blanke går amok i Børsteormene…
Når der her i foråret begynder, at komme lidt varme i vandet igen. Begynder der for alvor, at komme liv under overfladen. Bare en kortere periode med sol, kan her i det spæde forår virkelig sætte gang i både byttedyr og ikke mindst i havørrederne. Specielt i vore fjorde og de mere beskyttede revle områder helt kystnært. Her kan der på ganske få dage ske er markant forvandling. En lille temperatur stigning i vandtemperaturen, på bare en enkelt grad kan virkelig sætte skub i det hele under overfladen.. En plads som man måske, har fisket et par dage tidligere. Uden det store liv kan nu eksplodere helt vildt af liv! – Når de første sværmninger af børsteorm starter, siger kalenderen ofte slut februar eller starten af marts. Selvfølgelig kan dette variere ganske meget, alt efter om vi har en hård eller en mild vinter. Og om du er i inderfjorden eller nærmere den åbne kyst. Også din lokalitet kan betyde hvornår det starter, om du er nord eller syd på, og her er faktisk muligt at rykke nord over som varmen kommer.. Der er mange faktore der spiller ind, og det er ikke lige så let at ramme en sværmning af børsteorme som man kunne håbe. Men en ting er sikkert, rammer du dit fiskeri når det hele starter kan du opleve kronede dage.. Dage hvor du ser dykkende måger som tager deres del i festen, børsteorme som svømmer rundt om benene på dig og ikke mindst godt med flex på klingen.
Kommer du derimod, et par dage inde i en stor sværmning. Kan du opleve at det hele koger af orm og måger, men at der ingen havørred er.. Her er dog med sikkerhed havørred, og ofte mange. Men som os andre kan havørreden også have brug for en pause i dens ædetogt. Besøg pladsen igen næste dag, og du kan være heldig. At opleve at de igen er gået direkte til buffeten..
At ramme en gang bonanza-fiskeri, midt i en sværmning af børsteorme. Er bestemt ikke noget man lige gør, og ofte kræver det meget mere. End blot hårdt arbejde og opsøgende fiskeri. Det kræver også en rigtig god portion held. Men er du opsøgende i dit fiskeri, i netop denne tid af året. Og søger du de steder hvor temperaturen har mulighed for at stige, bare en smule mere end andre pladser. Ja så optimere du dine chancer for succes markant. Om du er for tidligt eller for sent på den, kan være svært at bedømme. Men i de små vige og fjorde, kan du ofte se efterladenskaber fra store sværmninger. Hvor der efter endt parring kan forekomme enorme mængder, af døde orme på bunden og i strandkanten.. Og ja i dette tilfælde, så er du måske for sent på den. Men hvem ved, måske der stadig er gang i både parring/sværmningen og havørrederne. Lidt længere ude på det lidt dybere vand. Det er da et forsøg værd, inden der igen rykkes videre til en lignende plads.
Ofte vil du i fjordene hovedsaligt finde større stimer af grønlændere og nedfaldsfisk. Som efter et besøg i åen nu nyder godt af det store spisekammer. Som nu pludselig er tilgængeligt efter flere måneder, med megen sparsomt fødegrundlæg. Men det er også netop her at der er mulighed for, at støde på de store overspringere. Store blankfisk som nu, kommer mere kystnært for netop at tage del i festen. Specielt kan der i de lave badekar på den åbne kyst, gemme sig nogle helt fantastiske fisk. Ofte er der gode chancer for fisk i den grove kaliber, som ellers normalt går lidt længere fra land og mere jager sild og andre småfisk.. Altså fisk som vi ellers først får kystnært senere på foråret. Når de store tobisstimer kommer kystnært for at gyde. Men her i det tidlige forår hvor mængden af føde er forholdsvis lav. Vil disse større fisk nu, søge kystnært og tage del i de massive mængder af orm. Og mellem de mindre fisk som ofte er først over fluen, vil du kunne opleve rigtig fine overraskelser.
https://seatroutguidefyn.dk/guidet-fisketur-paa-kysten-efter-havoerred-faellestur/
Der findes mange lækre kreationer af børsteormsfluer. Og der kommer hele tiden nye fluer til. Det jeg søger i en effektiv børsteormsflue er, at den skal have volume og det rigtige svæv i vandet. Derud over er det for mig utrolig vigtigt, at den er forholdsvis let og nem at kaste. Jeg vælger derfor ofte fluer som er lavet af syntetiske materialer, som ikke suger vand. Og derved gør fluen unødvendig tung at kaste med.. Med en lang men let børsteorms imitation, kan jeg stadig uden problemer. Stadig fiske med en lille farvefuld ophænger flue i form af en loppe eller lignende. Og vel at mærke stadig, lægge pæne kast ud med min 6´er stang.
Et par børsteorms fluer som virker for mig er, mindre fluer opbygget med chenille på kroppen. Og monteret en livlig hale i form af en wiggle tail, marabou fjer eller lignende. Men min absolutte favorit flue, når vi snakker børsteormsfluer i foråret. Er uden sammenligning en Alive børsteormsflue. En flue som med sin længde, lethed og stor synlighed. Har alt hvad der skal til for at lokke havørreden til hug. Og ikke mindst er fluen udstyret med den velplacerede krog bagerst på fluen. Som gang på gang sikre mig en korrekt krogning af fisken. Det er helt rigtigt at der findes mange ormemønstre på markedet med tandem krogsæt. Et setup som selvsagt kan optimere krognings procenten. Men med den rette teknik til at sætte krogen i fisken, undgår du en masse kludder i kastene, hvor tandemsættet vil hægte op. Når jeg fisker med Børsteormsfluer, fisker jeg anderledes langsom indtagning end med eks. Fiske og rejeimitationer. Her med ormen for enden af forfanget, er mine indtag meget langsomme og ofte ekstremt lange. Jeg kan holde nogle gode lange pauser i indtagningen. Hvor fluen bare hænger og svæver i vandsøjlen, nøjagtig som en rigtig børsteorm kan gøre..
Når så jeg mærker det mindste pilleri i fluen, er det med ikke at give et resolut modhug. Da det så ofte vil resultere i at størsteparten af fiskene vil slippe fluen, og ikke blive siddende. Nej her er det vigtigt blot at fortsætte med, at strippe fluen ind i et godt langt træk. Hvor du ofte vil mærke tyngden af fisken, og så kan du sætte krogen ordentligt med et modhug. Disse havørreder som har indstillet jagten på de lækre og velfede orm. Jager ikke deres bytte som vi normalt oplever havørreden kan gøre det. Havørreden er udmærket klar over at, når de ser en orm. Ja så er måltidet sikret.. Nu svømmer en børsteorm jo meget langsomt i vandet, og er et sikkert og let bytte. Så imod normalvis, når en havørred kommer med fuld fart. Og resolut angriber en traditionel kystflue. Ja så er det her helt anderledes med en børsteormsflue. Her vil havørreden nærmest bare samle byttet op, sikkert og ufortrødent.. Mærker havørreden den mindste modstand her. Slipper den blot sit tag i fluen, og fortsætter stille og sikkert. Mod næste svømmende orm, som der jo netop i denne tid, kan forekomme i ret så store mængder, specielt i vore fjorde.
https://seatroutguidefyn.dk/go-fishing-seatrout-master-academy/
Når De blanke går amok i Børsteormene…
Når jeg fisker her i denne tid, hvor chancen er størst for at opleve en flok havørred. En flok havørred som udelukkende er sporret ind på kun at æde orm. Altså fisk som er blevet fuldstændig selektive i deres fødevalg. Er det her selvfølgelig vigtigt altid et have en orm for enden af forfanget. Og det er hvad enten du fisker med flue eller bombardaflåd som spinnefisker. Er du mere til blink, vil jeg anbefale et blink med lidt længde og gerne i brun, oliven eller sorte nuancer. Fælles for alle disse børsteorms imitationer er at de er forholdsvis neutrale i farven og ikke vækker den store opmærksomhed derude. Det er derfor vigtigt altid at fiske med en mere synlig ophænger flue. En ophænger flue i form af, en lille reje eller tangloppe i pink eller hvid. En søge-flue som kan fange fiskenes opmærksomhed, og lokke dem nærmere ormen. For rammer du et område med stor koncentration af børsteorme, kan det være svært at gøre netop din flue mere lokkende end alle de ægte, der svømmer rundt derude.. og det er netop her at en farvestrålende flue kan gøre udslaget.. Jeg har faktisk haft god succes med at fiske en hvid børsteormsflue når alt andet svigtede og jeg viste der var fisk inde på pladsen.
Køb dine børsteorms fluer lige her – stort udvalg i de rigtige modeller
Husk! – Børsteormene er der året rundt, og er altid på havørredens menukort. Måske optræder børsteormene ikke i så store mængder året igennem, som de gør her i det tidlige forår. Men ser en havørred eksempelvis din børsteormsflue en sommer dag, kan den med sikkerhed huske den fra ta´ selv buffeten i foråret! Og derfor er en børsteormsimitation altid værd at prøve. Hvis du ved at fiskene er på pladsen.. Måske er det netop i år at du, som en af de første rammer en sværmning.. Ja måske har du allerede hørt om andre. Der nu har set børsteorme i vandkanten, eller måske fanget en havørred. Med mavesækken fuld af orme.. Ja så er det netop nu du skal rykke, efter disse meldinger hvis du skal ha del af kagen..
Knæk & Bræk!
Måske ses vi derude til en gang ormefest.
Jesper Andersen
Skriv en kommentar