Skærmbillede 2015 03 03 kl. 10.01.40

Vi kender det alle sammen ..! at stå ved kysten og lige pludselig er man i tvivl om hvor det der fredningsbælte starter ….Det ville være så ærgerligt at blive beskyldt for at fiske ulovligt – eller endnu værre at blive taget i at fiske ulovligt.For det første så vil det sikkert koste 2500,- kr som kunne være gået til lækkert fiskegrej, men endnu værre ville det være at blive stemplet og hængt ud som tyvefisker

DETTE ER IKKE EN SITUATION SOM MAN ØNSKER SIG

Heldigvis så findes der en masse fine bøger med både fiskepladser og fredningsbælter vi kan læne os op af, når tvivlen eller den nye fiskeplads skal afprøves første gang.Bruger man Havørred guiden 117 pladser på Fyn, så finder der en masse flotte oversigtskort som viser hvor man cirka må fiske til på de enkelte pladser. Bogen har jeg selv benyttet i mange år og den ligger endnu fast i min bil  når  nye eller gamle fiskepladser igen skal afprøves.

GUIDEBOG

 

Desværre så er bogen udgivet i 2007 og der er sket meget siden.

Bogen er blevet trykt i 10.000 eksemplar og det kan godt tage nogle dage at få solgt sådan en omgang hæfter. Det betyder at der er kommet mange nye fredningsbælter foruden at der også er sløjfet nogle stykker. Bogen er altså ikke brugbar og opdateret på fredningsbælterne, så ved at følge bogen kan du altså risikere at fiske ulovligt, selvom du faktisk forsøger at holde dig på den rigtige side.

Der er i skrivende stund en ny udgave på vej ( dato vides ikke endnu)

 

 

Der udkom d. 28 februar 2014 en ny bekendtgørelse som har ændret meget ved fredningsbælterne omkring på kysterne og det kan godt være noget langhåret tekst at pløje sig igennem. Det er de færreste der læser hele rapporten igennem før eller under en fisketur.

Du kan selv læse den fulde bekendtgørelse her

 

 

En af mine gode venner ringende den anden dag og fortalte at han havde fisket hele dagen ved Fredskoven ( en til tider sikker plads på østfyn) Plads 32 i den omtalte 117 pladser på Fyn. Jeg kunne så fortælle ham ,at han havde fisket ulovligt hele dagen, da der med den nye bekendtgørelse var kommet fredning på pladsen… Nej det er der ikke påstod han , for han havde kikket i bogen og der var absolut ingen fredninger her… !

Se selv her eller kig i din egen bog.

Plads 32 i bogen
Plads 32 i bogen og uden fredningsbælter noteret.

Det er jo tydeligt at der ikke er nogen fredningsbælter på pladsen ifølge bogen fra 2007 , men der er fredninger ifølge den nye bekendtgørelse fra d. 28 februar 2014.Det kan med andre ord være svært at være lystfisker og skulle overholde alle regler , når man har en bog man lige har købt.

Min kammerat blev naturligvis meget flov over situation og jeg lovede ikke at sige hvem han var ( han skylder vist en omgang øl eller 2 ) endnu…!

 

Men det viser bare hvor svært det hele til tider kan være for os lystfiskere derude, men så tænk lige på alle de fisketurister der gæster vores lille land med fiskestangen en eller flere gange om året.

Det er jo i mine øjne umuligt for dem at holde sig opdateret på de forskellige regler , når vi som lokale kan have svært ved det. Vi skal huske på, at vi ikke er bange for at invitere dem op på fiskeferie hvor vi  gerne fortæller om alle de fisk de kan fange, hvorefter vi lader dem i stikken i forholdt til de seneste opdateringer af fredningsbælter.

 

Jeg har en drøm som jeg vil fortælle jer om lidt senere i dette indlæg ..

 

Hvad kan man så gøre for at sikre sig ..?

 

Fredskoven
Her ser man tydeligt fredningsbælter på plads 32 efter den seneste bekendtgørelse….!
Luftfoto -Plads 32 med fredninger
Luftfoto -Plads 32 med fredninger

 

Det er jo tydeligt, at der kan findes nogle oplysninger , der modbeviser de ting som står i Guide bogen fra 2007 og derfor er der jo ingen undskyldninger for det eventuelle ulovlige fiskeri på fiskepladsen..

 Havørred.com

Den absolutte bedste måde at finde de mest opdaterede fredningsbælter er en hjemmeside som Troels Holstein Kaa har udviklet.

Når du går ind på hjemmesiden , så er siden opdateret med den nyste lovgivning og endnu bedre den viser hvor du stå placeret. ( hvis der er dækning på din telefon)

 

Du finder hjemmesiden her  Havørred.com

Jeg forventer faktisk at du kikker på siden når du læser denne tekst. Her kan du selv  tjekke det hele ud og det er meget nemt at navigere rundt på siden. Klik på et fredningsbælte og der kommer info frem omkring fredningsbæltet med det samme. Når du giver siden lov til at bruge din position ,så vil den vise sig meget præcist med en lille rød nål der fortæller hvor du befinder dig på kysten.

Husk at gemme denne hjemmeside direkte på din mobiltelefon, så tager det max 1 min at finde frem til hvor du står placeret i forholdt til eventuelle fredningsbælter.

Det er helt utroligt hvor præcist den viser hvor du står placeret på kysten og det er et undværligt stykke værktøj til alle lystfiskere der vil holde sig på den rigtige side af loven.

 Min egen placering

 

Her er jeg selv ved at være tæt på et fredningsbælte ..!Jeg var for nogle uger siden ude på en gammel plads og her var jeg ved at nærme mig en frednings zone , så jeg tænkte at jeg lige ville tjekke denne hjemmeside hvor præcis den egentligt var.

Her på dette billede kan i selv se min placering i forholdt til det fredningsbælte jeg var ved at nærme mig i Helnæs bugten.

 

Det er efter min mening det absolutte bedste redskab til at tjekke om der er fredningsbælter i det område man befinder sig i.

Som med alt andet så skal sådanne sider også opdateres før de viser den rigtige data, men pt. så har Troels holdt siden opdateret til UG efter min mening.

Finder i fejl på siden, så tøv ikke med at skrive til Troels som herefter vil rette fejlen..

 

Gør dig selv og andre en god tjeneste og del dette indlæg , så vi får flest mulige til at blive opmærksomme på disse problemer og ikke mindst at der kommer flere der benytter Havørred.com ..

Derved kan vi hjælpe hinanden, så vi undgår at fiske ulovligt.

 

 

 

 

 

 

 

Min Drøm i Fremtiden

Efter at have fisket i syd Sverige efter havørreder på kysten , så jeg hvor nemt  god skiltning kunne praktiseres, så man ikke kom til at fiske ulovligt. Overalt  på kysterne er det ved fredningsbælter monteret hvide flagstænger med røde striber på . Det er faktisk så nemt ,at køre man over en bæk eller en å , så kommer der 500 meter efter en flagstang ved kysten som signalere at nu må du fiske. Derved er det næsten umuligt at komme til at fiske ulovligt , selvom man ikke kender området eller fiskepladsen.  Det er altså både nemt for lokale og alle de besøgende fisketurister ,at se hvor man må og kan fiske lovligt i nærheden af en å.

Det er en start og et skridt i den rigtige retning

 

Vi har mulighederne i forvejen, men skal bare have det gjort til en lov at der ved alle fredningszoner bliver opsat skilte med de rette informationer.

Havørred Fyn har fået bevilget 324.000 kroner fra NaturErhvervsstyrelsen og Fiskeri LAG Fyn til opsætningen af i alt 80 informerende skilte ved kendte fiskepladser. Disse skilte er A3-store kortborde i rustfrit stål. De har information om den enkelte fiskeplads – med blandt andet dybdekurver, fredningszoner, sårbar natur, toilet og p-pladser, mindstemål, og QR-kode til websides, på både dansk, tysk og engelsk.

Skærmbillede 2015-03-03 kl. 10.01.40

 Fyn et forbillede for andre

 

Tænk hvor nemt det ville være hvis der ved alle fredningszoner var opsat skilte på begge sider, så alle der gik langs vores strande kunne se sådanne oplysninger. Det gælder ikke mindst alle vores fisketurister som det kan være noget nært umuligt  for at finde de rigtige oplysninger i dag. Det er naturligvis ikke billigt ,men jeg mener også vi har en pligt over for vores fisketurister og ikke mindst de mange tusinde af lystfiskere, der bare tager på en hyggefisketur et par gange om året ved kysten , at vi får dem informeret bedst muligt om hvor man kan og må fiske lovligt.

 

Med andre ord , så håber jeg at der sidder en minister eller 2 der vil bakke op omkring dette, så vi kan få tilført de midler der skal til. Fyn er er mange steder helt i front når det gælder om at få garn ud af vores fjorde , så vi kan tiltrække fisketurister der lægger mange flere penge end vores garnfiskere gør pr. kg havørred.

Dette skilte projekt kunne afprøves på Fyn og måske udbredes til hele landet, så vi kan markedsføre os som den ultimative fiske destination ,hvor det er nemt at finde de rigtige informationer når man nu er ude og fiske på kysterne.

Jeg håber og tror at det en dag vil lykkedes at få sat de nødvendige og vigtige skilte op.

 

Jeg har sendt en e-mail til vores fødevareminister Dan Jørgensen , hvor jeg beskriver mit ønske og ikke mindst de mangler vi har vedrørende skiltning.

 

Hilsen Niklas Albrechtsen

HOF_

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. kim christensen

  Hej Niklas – SÅ godt at du tager dét op med fredningen. Håber inderligt at der kommer noget afmærkning ude ved kysterne. Både for os selv og turisterne. Jeg synes det det er en rigtig god side I har – stor ros til jer. Kim

 2. Kasper Thomsen

  Mega genialt indlæg, Niklas. Jeg har brugt havørred.com længe, og jeg kan kun give dig ret i, at det er det bedste bud pt. I øvrigt stort tillykke til dig og Mads med jeres certificeringer. Det er stort! Mvh. Kasper T.

 3. Søren Slot

  Hej Niklas

  Super indlæg, jeg kan godt lide dine visioner omkring fremtiden, jeg snakkede med Søren knabe omkring dette sidste forår, han mente dog at hvis man satte skilte op så blev de ødelagt. Har også forelagt muligheden for fiskerikontrollen. Det ville være kanont godt hvis vi fik flagstænger som i sverige eller endnu bedre, bøjer i vandet 500 m på begge sider af et udløb. Dette kan gøres for en overskuelig sum. Man kan så gøre det at på helårsfredningerne er bøjerne skrigende orange og på havlårs fredningerne kan de være skrigende gul/grøn. (bare mine tanker)

  Knæk og bræk derude 🙂
  Søren Slot

 4. Morten Jepsen

  Hej Niklas, kunne man lave kortet så de udsnit med pladser på kan printes ?

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.