vadestøvler

Sande og ilde ord om vadestøvler !

Kan vadestøvler holde til fiskeri ?

Nu har jeg efter hånden haft mange forskellige par vadestøvler og helt ærligt ,så er der ingen der holder længe nok til mit fiskeri. Men det betyder ikke nødvendigvis  ,at det er dårlige vadestøvler jeg har brugt og smidt mine penge efter.

Når vi går og fisker med vadestøvler  så bliver de våde og det skal de naturligvis kune holde til , men problemerne opstår først når de ikke tørrer ordentligt efterfølgende. Fisker man 2 gange om ugen , så når de aldrig at tørre optimalt , de vil altid være lidt våde medmindre man har sådan et tørreskab som der findes i ungernes skole. Det er faktisk meget vigtigt at dine støvler tørrer hurtigst muligt, da de ellers kan gå i opløsning alt for tideligt.

Alle de steder hvor der er brugt lim eller svejsninger vil med tiden løsne sig , når du ikke får dine støvler tørret ordentligt. Du har sikkert set dine filtsåler løsne sig og det er faktisk en normal sygdom ved forkert “opbevaring ” med mindre der natuligvis er en fejl i produktet. Men er støvlen mere end 6-8 måneder og brugt godt , så vil det i de fleste tilfælde være ens egen skyld.

Det lyder lidt hårdt , men ikke desto mindre så er det problemet 9 ud af 10 gange.

 

Kan vadestøvler holde til fiskeri ?

Fisker man meget så meget er det faktisk nødvendigt, at have 2 par vadestøvler man kan skifte imellem så det ene par kan tørre imens du bruger det andet par. Derved forlænger du holdbarheden på dine vadestøvler med mange måneder og derved spare du både penge og unødvendig energi på frustationer over dine ødelagte vadestøvler.

Vadestøvler kan godt holde til fiskeri hvis man får dem tørret ordentligt og tilmed opbevare dem på den rigtige måde.

Der er ikke mange som skyller deres vadestøvler efter brug i f.eks saltvand ( jeg gør det selv sjældent ) men dette burde du gøre, da du derved får saltvandet væk fra støvlen.

Herefter skal vandet hurtigst mulig væk fra støvlen .

 • Mine erfaringer siger mig, at kan de hænge på hovedet udenfor i tørvejr med masser af frisk luft i natten over , så er det meste vand ude af støvlen.
 • Herefter er støvlen stadig våd og skal derfor tørres et varmt sted med masser af frisk ventilation.Jeg bruger mit kælderrum ved siden af min varmeveksler.
 • Det er vigtigt ,at de ikke får for meget varme ved en brændeovn f.eks , da limen ellers kan smelte og løsne sig  !
 •  Efter ca. 4-6 dage så er mine støvler igen 100 %tørre

Mange smider bare deres vadestøvler i et skur eller i deres kælder og regner med at de derved tørrer .

LAD MIG SLÅ DET HELT FAST MED DET SAMME AT DET GØR DE IKKE ! 

Med denne tids horisont for at tørre et par vadestøvler, så kan man jo kun fiske en gang om ugen og det er nok ikke alle der kan tilpasse sit dette scenarie og derfor vil min anbefaling være at have et par at skifte imellem, så de tørre på skift.

Sande og ilde ord om vadestøvler !

Hvornår er det rimeligt at være utilfreds med sine støvler.

At vadestøvler slides og får brugstegn er jo ikke det samme som et dårligt produkt- Du skal forvente, at dine støvler slides og får mærker og ridser i takst med de ældes og bruges under hårde forhold. 

Jo mere man fisker jo hurtigere slides et par vadestøvler op , men hvornår er det rimeligt at være utilfreds med sine støvler. Har man kun et par vadestøvler og fisker 8+14 timer om ugen , så viser mine egne erfaringer ( + mange kunders )  at mange støvler er slidt op efter bare 12-16 måneder  og de er forøvrigt slet ikke kønne at se på de sidste par måneder.Det vil både være såler og de beskyttende gummikanter der slides hårdt og det må være forventligt med det som man udsætter sine støvler for.

Hvis man kun går i sine hverdags sko 5 dage om ugen , så ser de heller ikke godt ud efter bare 6-8 måneder og de er som udgangspunkt slet ikke i vand.. Jeg bruger nok 3-4 par sko om året privat og har nok en forventning til det daglige slid og brug der siger de holder maks et enkelt år. Ofte er de dog så grimme og slidte at de til tider ryger ud langt hurtigere,men det kommer jo også an på hvilke forhold de bruges til.

DET SAMME GÆLDER VADESTØVLER 

Men der findes også produkter ,der bare ikke er lavet godt nok til brug i saltvand !

IMG_3288

Tager man vadestøvler med det smarte og fancy Boa system , så er dette bare ikke noget der er værd at bruge sine penge på og slet ikke hvis man er i nærheden af saltvand og fint sand.

Dette wiresystem holder slet ikke og skal udskiftes alt for hurtigt og hvert wiresystem ( snørebånd ) koster imellem 150 -200 kr uanset brands. Det kan derfor blive en meget dyr affære , når et snørebånd brister efter blot 5-10 fisketure.

Lad det være sagt meget tydeligt..!

Sand og saltvand ødelægger låsesystemet og fylder det med fint sand , imens tandhjul og wire slides alt for hurtigt og det knækker altid imens man går og er langt væk fra bilen. I begyndelsen havde jeg selv reserve wire med på turen og jeg skiftede også flere gange og det bliver man godt træt af imens pengepungen råber STOP !

At det så sprang en dag hvor jeg ikke havde noget reservekit med var dråben for mit vedkommende..

Selve støvlerne er der ikke noget galt med og de har en god og lækker komfort , men de taber alle på dette BOA system.Flere gange har vi hørt fra flere grossister ,at nu er problemet  løst da deres testpersoner i f.eks Skena River  nu har brugt dem i 12 måneder uden nogen  problemer !

Ja flot – men skal et produkt testes ordentligt, så skal det være på vores kyster med saltvand og store sten med muslinger  tilsat fint sand , så vil jeg garantere for , at alle disse Boa støvler vil fejle stort og det er med et kæmpe brag.

Boa – De dur bare ikke til vores kystfiskeri – Uanset mærke og fabrikat !

Fisker du kun i ferskvand , så virker systemet til at kunne holde langt længere og det er en smart og hurtig måde at ” binde ” sine snørebånd på . 

Kan vadestøvler holde til fiskeri ?

På alle vadestøvler kan man finde fejl at fremhæve eller ihvertfald finde plads til forbedringer på det enkelte produkt . Jeg har f.eks været ufattelig glad for mine Simms  Vapor vadestøvle version 1 der kom til Danmark i  2014. De var lette og med en super lækker vibramsål og man kunne gå jorden rundt uden ubehag.

Jeg testede faktisk denne støvle på Grønland ,hvor jeg gik mere end 100 km på en uge med disse støvler på fra morgen til aften.

Efter 6 måneders brug gik støvlen desværre i stykker ( en fejl ) og jeg fik tildelt den nye version der findes den dag i dag.

Du kan for øvrigt se min begejstring lige her

Når det så er sagt , så  har den nye version i den grad skuffet mig !

Simms har på deres nye Vapor støvler , som ellers er sindsyg gode i komfort – pasform – holdbarhed valg at spare på vindingerne til snørebåndet.

Vindingerne på støvlerne er i så ringe en kvalitet, at det undre mig at Simms kan finde på at sætte dette på deres vadestøvler. Vindningerne er lavet i aluminium med en overfladebehandling der er saltvandtbestandig , så længe denne er intakt i overfladen.

DET VIL JEG SÅ PÅSTÅ DEN KUN ER PÅ FØRSTE TUR

Efterfølgende er overfladebehandlingen på vindingerne ridset i stykker og blåtlagt for saltvand der får disse meget tynde aluminiums vindinger til at irre op på alt for kort tid.

De har tilmed lavet hullerne så små ,så snørebåndet ikke kan tørre der hvor det går igennem vindingen . Det betyder at på bare 2-4 måneder starter en tæringsproces der får disse aluminiums vindinger til at gå i stykker på under 6 måneder.

Dette kunne de meget nemt have undgået hvis de lyttede og fik monteret messingbeslag der ikke irrer pga af saltvand.Jeg ved ikke hvor meget de sparer i denne produktion med de billigere beslag , men det er simpelthen tosset at spare de få kroner det drejer sig om.

IMG 0525

Denne støvle kan jeg så ikke længere anbefale til brug i saltvand og jeg mener det er en ommer for Simms. Fisker du derimod kun i ferskvand , så vil du blive sindsyg  glad for denne vadestøvle fra Simms.

Hvis du nu vil have en vadestøvle fra Simms der i den grad kan bruges i saltvand, så har jeg intet dårligt at sige om deres nye Simms G4 vadestøvle .

Den kan du læs meget mere om den lige her 

Vindninger i plast eller Aluminium på vadestøvler

 • Plast har fordele i forhold til saltvand, men de sidder bare ikke så godt fast og kan med tiden pga. kulde og slid knække uanset prisen på støvlerne .
 • Aluminum er ikke sagen og alle producenter burde droppe dette projekt.
 • Nylon vindninger kan rives i stykker under snøring af støvlen, da de kan være svære at få sat gost fast på støvlen.

Hvad er så løsningen på dette lille problem -der rammer alle vadestøvler ?

Det er meget enkelt og helt ufatteligt at flere grosister gik væk fra denne løsning.

vadestøvler-

Tag nu disse vadestøvler der har gået jorden rundt i saltvand -mudder-sne-regn-sand-grus- muslinger m.m , de er slidt op på den gode og rigtige måde.

De er nu er så ufattelige grimme og alt for løse , så der kan komme grus og sten ind i støvlen,der med tiden vil ødelægge dine  neopren sokker.

Men at de er hele 3-4 år gamle og er meget jammerlige at se på er en ting ,men tjek lige de messingbeslag der har holdt til dette fiskeri og de mange snøringer, der er blevet gjort et utal af gange i både tør og våd tilstand.

De fremstår som var de nye uden fejl og uden anmærkninger !

Denne model var en af mine bedste vadestøvler til dags dato og jeg kan ikke forstå at ingen grossist ikke tager disse messingbeslag op igen. Det vil uden tvivl tage både mig og alle andre med storm , når man finder ud af hvor godt dette messing holder år efter år.

 Andre fejl på Vadestøvler

IMG_7713

Det sker at der laves vadestøvler der bare er lavet så dårligt, at de ikke kan holde til noget som helst og dette her er et godt eksempel.

Denne støvle er brugt under 10 gange og skilte lige pludselig af og den var ikke den eneste af sin slags. Et sådan produkt burde slet ikke kunne komme ind i nogen butikker , men hvis man kun vil give 200-500 for et par vadestøvler, så er det nok dette man skal forvente inden for de første 3-6 måneder.

Man får dem med sikkerhed bytte hos sin forhandler , men man gider jo bare ikke at går med sådan noget skidt , der skiller af konstant og det ender ofte med en opgradering til følge.

Dårlig limning på vadestøvlen

Det kan ske for alle ,at der er en smutter imellem alle de tusindevis af støvler der produceres , men her er et ret tydeligt eksempel på en vadestøvle hvor limningen ikke er gjort ordentligt.

Det starter ofte med et lille slip i kanten  hvorefter det går stærk med at sål / støvle løsner sig fra hinanden. Jeg fik en ny støvle og har nu haft den i over et år og er stadig vildt glad for denne model .

Du kan se mere her til min nuværende støvle 

IMG 7736 e1495569871939

 

 

Forskellen på billige og dyre vadestøvler

Der findes billige vadestøvler ( 500-1000) kroner der ofte kan være gode nok og du vil sikkert ikke opleve ,at de går hurtigere i stykker end et par der koster det dobbelte. Men jeg må også være ærlig og fortælle dig ,at du nok skal lede lidt længere i høstakken før at du finder de støvler der holder til det hårde slid ,som dine  vadestøvler udsættes for uge efter uge. Fisker du 1-4 gange om måneden , så vil du helt sikkert være helt ud tilfreds med disse støvler.

Men skal du have nogle vadestøvler hvor pasform- komfort- støttte og føling med sten og den overflade du træder på , så får du ikke dette i et par billige støvler. Når du køber vadestøvler fra priser imellem 1000-2000 kr , så får du altså noget ekstra for dine penge i for af disse faktorer. Disse egenskaber kan være ufattelige vigtige hvis du søger den rette støtte i støvlerne til lange gåture eller til steder, hvor du  måske går på meget store sten dagen lang.

Køber man de billige, så kan du opleve hvordan du vrider rundt i dine fødder på skrænter og imellem de store sten uden i vandet og du øger dine chancer for at vride rund med skader til følge. Går du på samme underlag med en bedre støvler med rette støtte og med en sål du kan bevæge, så du kan mærke underlaget i en fjederne føling,så står du langt bedre fast og du får ikke ondt i dine ankler og fødder efter en lang dag i vandet.

Jeg tror det er vigtigt at man køber sine støvler udfra de behov man har og så er det jo ikke sikkert at de dyreste er det bedste par lige til dig. En ting er sikkert og det er at hverken de dyre eller billige holder deres flotte udsende for evigt ,så er spørgsmålet bare  hvilket par der holder længst præcist til dig.

Husk at tørre dine støvler – så holder de langt længere

 

Hilsen Niklas 

SeatroutGuideFyn 

Jens Nielsen en fast læser på Seatrout Guide Fyn har sendt dette billede af sine vadestøvler ( 7 år gamle + de nye i baggrunden)
18699470 1822454337768398 2924886007708818925 o
Jens Nielsen en fast læser på Seatrout Guide Fyn har sendt dette billede af sine vadestøvler ( 7 år gamle + de nye i baggrunden)

8 kommentarer

 1. Jesper Homann

  Tak for gode artikler.
  Jeg har en kommentar ift. Boa snørebånd.
  Jeg køber mine ved en cykelhandler. Der kan jeg få et snørebånd til ca. 45 kr. Det er en god løsning hvis man kun mangler et enkelt snørebånd og ikke værktøjet eller “skruen” til at stramme snørebåndene med.
  Hilsen Jesper

 2. Niklas Albrechtsen

  Hej Jesper
  Det lyder som en billig og god løsning 🙂
  Men lidt træls med alt det der går i stykker i løbet af et år ..
  Hilsen Niklas

 3. Michael Greffel

  Nu er der jo faktisk livstids garanti på boa systemet, så man kan bare skrive til dem, de sender nye uden problemer, det er der bare ikke mange forretninger som oplyser..så koster det ihvertfald ikke noget..mine Korkers boa støvler har holdt i 2 år indtil videre, og bruges både i salt og ferskvand, men skylles og tørres også altid efter brug, og det er stadig det originale boa system som sidder derpå..
  Mvh Michael Greffel

 4. Niklas Albrechtsen

  Hej Michael
  Du har helt ret i at Boa giver livtids garanti på Boa systemet og man kan selv kontakte dem lige her https://www.theboasystem.com/repair
  Desværre så er alle ikke helt tilfredse med at blive henvist til et udenlandsk firma for at få hjælp.
  De fleste kommer direkte til den butik hvor de har købt støvlen og er stærk utilfredse med at de knækker mange gange i løbet af et år.
  Jeg kender nok 2-5 personer som igen problemer har med deres Boa system, men jeg har nok kendskab til de første hundrede kunder , der absolut ikke er tilfreds med deres Boa system.

  Jeg er også en af dem der ikke gider det mere da systemet fyldes med fint sand og skal renses efter 2-5 kystture.
  Du er nok også en af de få der behandler dine støvler rigtigt og får dem tørret som jeg også anbefaler man skal.

  Der er natuligvis både positive og negative oplevelser med alle produkter 🙂

  Men det er altid dejligt at høre de positive .
  Tak fordi at du læser med på siden og smider en så dejlig besked til mit indlæg :
  God weekend
  Niklas

 5. Mads Orla Andersen

  Gode artikel med nogle gode tanker og erfaringer med vadestøvler. Jeg er selv i den heldige situation at jeg købte et par simms for nogle år siden der holder super godt og har messing føringer til snørrebånene.

 6. sune

  Bruger selv dykkerstøvler til at vade i.
  De holder til (meget)saltvand og misbrug 😉
  Jeg bruger Whites Evo3 (tørdragts versionen), som holder til lidt af hvert. Men Simms har og lavede nogle der hedder Simms Flats Boot der kan holde til saltvand, men begge koster lidt!.

 7. Margriet Kloppenburg

  Hej Niklas,

  Jeg kom forbi din artikel på google, og jeg er da ked af at du har haft sådan en dårlig oplevelse med BOA systemet. Jeg vil vil med det samme gøre opmærksom på at jeg ikke fisker, men da jeg arbejder for BOA ved en del om systemet.

  Som Michael siger tilbyder BOA livstidsgaranti og kan de kontaktes direkte af kunden.
  Den direkte kontakt gør at et eventuelt problem bliver løst meget hurtigere en hvis det skal gå igennem en butik og distributør. Det skal dog siges at butikker også kan gennemgå denne process for kunden og at distributørerne meget gerne har nogle reservedele liggende fra sko producenten. Så ingen behøver at købe noget.

  Systemet er lavet af rustfrit stål og plastik, og den rusfrit stål snor er dækket med nylon for ekstra beskyttelse. Så hvis det skyldes af grundigt efter brug skulle du helst ikke have nogen problemer med rust eller erosion. Hvis du skylder grundigt efter skal fin sand også gerne skyldes ud af systemet. Og hvis du vil være meget grundigt kan du altid blæse det ud med luft (højt tryk).

  Der er også mange fordele ved at bruge BOA systemet. Systemet giver dig lov til at finde den perfekte pasform til din fod. Systemet kan finjusteres og når du har valgt hvor stram skoen skal være ændrer dette sig ikke, som ved almindelige snørebånd. Også er der færre trykpunkter på selve foden, som klart medvirker til ekstra komfort. Udover det kan skoen også hurtigt og nemt justeres hvis nødvendigt. Og det kan alle sammen gøres med tykke handsker på så du behøver ikke at få kolde hænder ned i vandet.

  Jeg vil sende dit indlæg videre til mine kolleger og forhåbentlig kan vi informere butikkerne i Denmark så de kan giver deres kunder en bedre service.

  Jeg håber du har lyst til at give vores system, som vi videreudvikler konstant, en change til og hvis du har flere spørgsmål så vil jeg gerne svare på dem.

  Med venlig hilsen
  Margriet Kloppenburg

  THE BOA FIT SYSTEM

  • Seatrout Guide Fyn

   Hej Margriet
   Tusind tak for din deltagelse i denne Boa debat 😉
   Jeg ved godt at Boa tilbyder reservedele til deres kunder, men det ændre ikke på at systemet ikke holder til denne for for fiskeri .
   Jeg arbejder selv i en butik hvor vi har solgt mange støvler med Boa systemet og jeg fik også gratis reservedele til lager fra Boa i begyndelsen.
   Men efter 4 gange at have bestil dele , så ophørte hjælpen til os i butikken.
   Herefter kunne vi kun henvise kunderne til at selv at kontakte Boa eller købe dele i butikken via vores grossist https://flyfisheurope.com/ hvilket vi fik sure kunder over , når de skulle betale 150-300 kr for et sæt til støvlerne.
   Hvis du mener at Boa systemet virker , så vil jeg naturligvis stå til rådighed for at teste det og dokumentere de problemer der opstår med både saltvand og sand , så i kan se hvor stort en problem Boa har med dette system.
   Det skal naturligvis siges , at det er super nemt at betjene så fodtøjet sidder perfekt – men kun så længe det holdes væk fra saltvand og sand.

   Det skal natuligvis ikke være sådan, at man skal skilledet systemet af efter hver gang man har været på fisketur, for at rense det for sand og salt.

   Men har du lyst til en få det testes så skriv til mig på niklas@seatroutguidefyn.dk , så står jeg til rådighed.

   Hilsen Niklas

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.