62688 1510145244978 4176994 n

Verdens bedste laksefiskeri

Ja det ved jeg faktisk ikke om det findes …..det kommer vel an på med hvilke øjne man ser det med og hvilken pengepung man har til rådighed. Jeg har prøvet det dyreste af sin slags 40.000 kr for 4 dages fiskeri og det mener jeg personligt ikke var pengene værd, nej så hellere 7 år til Mörrum, men igen det er min pengepung og min familie der taler med også. DSC_1150

 Mörrum et rent paradis …

Det er dog helt sikkert at Mörrum i Sydsverige for mange år siden ( 1992) slog benene helt væk under mig som bare 15 årig fluefisker , da jeg som en lille og totalt umoden knægt blev trukket med til åen af min onkel. Tænk hvilken betydning den invitation har haft for hele mit lystfiskerliv..   Her krogende jeg som bare 15 årige en stor laks på fluestangen og den fisk gav mig den ultimative lyst til år efter år at 16,5 kg hybridvende tilbage i forsøget på at fange flere laks. Der er blevet fanget og mistet mange laks igennem årerne og jeg har selv været så privilegeret, at jeg har lært andre at fiske åen og har stået på sidelinen når de har fået deres vildeste drømme opfyldt.. Disse følelser er nemlig det det hele drejer sig om og det kan kun folk med hang til laks forstå tror jeg.   I år var jeg igen afsted og denne uge ( 38 ) slog igen atter mine ben væk under mig og efterlader mig tilbage med tomhed og fortvivlelse over at der går et år igen før jeg står ved åen.. Når det er sagt så får jeg jo nok sneget en smuttur ind som ikke er aftalt med fruen i huset endnu. Jeg kan bare ikke vente et helt år med at komme tilbage til disse store fisk og den atmosfære der er i og omkring Mörrum.DSC_1173   De sidste par år har jeg boet på Mörrum River Loge under mine besøg og det vil jeg i fremtiden blive ved med, for dette er det absolutte bedste sted at bo , når man gæster åen i et forsøg på at fange en af åens kæmper som er på den rigtige side af de 20 kg. Lodgen ligger i midten af byen og med direkte adgang til pool 17 og få minutterns gang til nogle af åens absolutte bedste fiskestræk. Prisen er meget fornuftig når man tænker på at fiskekortet er inklusiv i prisen. Tjek stedet ud her Skærmbillede 2015 09 28 kl. 21.37.16 Selve fiskeriet blev i år ekstra svært da vandføringen faldt drastisk lige før ankomst fra 16 kubik til underkanten af de 10 kubik og det er bare ikke optimalt når vandet endnu er på 13-14 grader. Som laksefisker er det vigtigt at have undskyldninger på plads inden man begynder, for hvis man nu ikke fangede noget , så havde man jo selv sagt at det var nået nært umuligt og man ville derved ikke tabe ansigt over for ens fiskevenner der ikke var med på turen. DSC_1267 Når det er sagt og skrevet så vil jeg faktisk påstå at netop Mörrums åens laks og havørreder af en eller anden grund er verdens sværeste fisk at få til at hugge sin fluer. Hvorfor ved jeg ikke men igen steder jeg har besøgt har jeg set så mange fisk både store + 10-20 kg og mindre fisk springe rundt omkring hvor man fisker og stadig er de umulige at få til at hugge.. De første par år kastede jeg febrilsk til alle fisk jeg så indtil jeg fik læst lektien, at dette var totalt håbløst og det mest stressende fiskeri der fandtes.   Jeg har med årerne lært at slappe af og nyde elven – fiskene og naturen og tage fangsterne som en ekstra bonus. Det betyder skam ikke at jeg ikke kæmper for det , nej tværtimod så giver jeg den Maks gas hele dagen, men uden at stresse over manglende fangster og hug. Det lyder lidt feesent når jeg fortæller folk det , men jeg tror på hvert eneste kast jeg ligger ud og håber at en fisk vil tage min flue, men når alt kommer til alt så er det bare fantastisk at være tilstede ved åen.   Dette års tur blev ikke anderledes og der skulle både kæmpes og prøves nye ting af i forsøget på at finde nøglen til succes. Der skulle gå hele 3 dage før en laks i pool 17 tog min flue i allerførste kast, ja jeg smed faktisk bare fluen ud i åen med hånden og så røg baglinen afsted.. Hvor svært kan det egentligt være og hvorfor er det så vigtigt at kaste så langt hele tiden..?DSC_1184 En fin fight gav den lille laks (+60 cm vil jeg gætte på ) og den blev hurtigt genudsat efter et par billeder og den kvitterede da også med et flot skumsprøjt i ansigtet da den røg tilbage i åens mørke vand. At så lille en laks kan give så meget ro i sjælen lyder måske sært ,men netop det at disse Mörrums fisk er så svære at overliste uanset om de er store eller små må være svaret på denne forløsning. Måske fordi det var min fødselsdag denne dag , var det med til at give mig laksen eller var det bare fordi at fluen landede som den skulle , ja det ved vi jo ikke rigtigt .Men den fødselsdags Steak vi fik serveret på terrassen om aftenen på Lodgen lige oven over pool 17 fuldendte denne dag perfekt. DSC_1218 Både min onkel og Niels Bolt havde flere chancer til laks med desværre var de ikke helt så skarpe og de stod desværre af efter et par minutters fights, men bare det at have mærket fisk er succes hos både dem og mig ,så vi var alle lykkelige og nød venskabet og beretninger fra mange års fællesture. Når man fisker langs Mörrums´åen så møder man mange mennesker fra ind og udland og fælles for alle er det gode humør og den hyggelige snak der er en oplevelse værd i sig selv. Ved åens breder ser man også nogle af de bedste fiskere ved åen og det kan godt betale sig at snakke lidt med dem eller aflure deres teknikker, når de fisker en pool af. Mange gode pladser har jeg selv lært at kende på denne måde og det ville tage årtier at finde disse pladser selv. Selv de bedste af de bedst er ikke bange for at dele ud af deres viden , så værd ikke bange for at spørge andre om råd. DSC_1167 DSC_1273 Min sidste fight blev i pool 18 lige opstrøms pumpehuset , hvor en god fisk tog min lille flue hårdt og brutalt. Efter en par rulninger og et højt spring fri af vandet var det tydeligt for både mig og en anden fisker der stod på modsatte side af åen, at fluen sad hvor den skulle. Han var endda så flink at råbe det ud over åen imens han fortalte at det var en flot havørred jeg havde på krogen.. Den sprang så også kun 2-3 meter fra hvor han stod, så han havde det perfekte udsyn til fighten. Fighten gik fint med flere mindre udløb men blev pludseligt besværet af at fisken begyndte at rulle voldsomt i overfladen og fisken blev pludselig helt anderledes at fighte.. Det viste sig hurtigt at den lille krog var sluppet sit tag fra munden og var røget ud og sat sig i rygfinnen under de voldsomme rulninger i overfladen. Det var med stor skuffelse at jeg fik fisken trukket ind , da reglerne forskriver at fisk skal være kroget ordentligt for at kunne indrapporteres på Mörrums hjemmeside for fangster ved åen. (den alle vennerne holder øje med) Mærket i munden og fighten kan igen tage fra mig ,men det er altså præstige at kunne skrive sig i bogen over de dygtige fangere langs åen. Et par hurtige billeder og en flot havørred på ca. 75 cm blev sendt tilbage i dybet og sådan sluttede dette års fiskeri i Mörrum for mit vedkommende. DSC_1256   Jeg er dog i skrivende stund ved at gøre mig klar til næste års tur til åen og det er sådan laksefiskeri skal være i mine øjne….   Jeg er solgt for livet til dette fiskevand og måske du selv skulle prøve at opleve det. 3-4 timers kørsels fra Odense så er du ved den elv ,som har nogle af verdens største laks og havørreder svømmende og hvert år får nye eller gamle lystfiskere deres vildeste drømme opfyldt i form af fights og store laks og havørreder. Laks over 10 kg fanges ofte og chancen for 13-15 er meget stor så det kun et spørgsmål om du skal være den heldige der får denne oplevelse…

Kom med til Mörrum i 2016

Jeg vil i 2016 forsøge at arrangere en tur til Mörrums´åen ( bliver måske i uge 37-38 ) Søndag  til onsdag  hvis der er nogle der kunne være interesseret . Vil skal bo på den nye Lodge og have 3 -4 fiskedage med kort til alle stræk af MÖrrums’åen Pris kommer senere, men er du interesseret, så skriv dig op til nærmere info , så vil jeg sende dig pris og mere konkret når dette er på plads.  Tilmeld dig mere info her

Læs eventuelt mere om en tur efter blanklaks i Mörrum her

Med Laksefeber Hilsen Niklas Albrechtsen.   DSC_1161 DSC_1187 DSC_1127

3 kommentarer

 1. Jan

  Kender kun den følelse du har der Niklas alt for godt. Har man været der en gang, og har været så heldig, at mærke suset, så har man tabt sin sjæl til den å for evigt❤️! Måske vi ses i pool 18 til næste år

  • Niklas Albrechtsen

   Hej Jan
   Både du og jeg ved vi ses deroppe igen før eller siden…. Vi kommer aldrig væk derfra 🙂

 2. Tag med til Mörrum i 2016 | Seatrout Guide Fyn

  […] Læs om min egen tur til Mörrum i september  2015 her  […]

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.