Vinteren og kulden er måske på vej og får vi en kold vinter , så kan du gøre et par ting der vil give dig mere succes i dit fiskeri .
Du skal søge imod områder med mindre saltindhold og finde de steder der har ferskvands udløb som f.eks åer eller bække.Her vil havørreden gerne opholde sig når vandet kommer tæt på de 2-3 grader. Det lyder jo nemt nok , men hvad betyder det der salt egentligt for havørreden..?
Se lige hvor stor forskellen er på disse 2 målinger af saltindhold på kun 14 dage..
Har vi en meget høj saltpromille og koldt vand, så vil havørreden faktisk udtørre og død , hvis den ikke finder varmere vand eller områder med mindre saltindhold.
Du kan læse en super artikel omkring dette emne ,som Torben Melgaard har udgivet på sin hjemmeside Seatrouting.com.
Når du har læst Torbens artikel, så har du nu fået baggrunden , for hvorfor det er vigtigt at finde de rigtige steder at fiske , når vandet bliver rigtigt koldt derude på kysterne.
Hvordan finder man steder der kan være gode
Jo man kan jo læse i f.eks 117 Fiskepladser på Fyn, eller man kan aflæse vandet og selv finde nye fiskepladser, som ikke står nævnt i bogen eller som ingen andre har fundet frem til.
Tager man ind i fjorden og hvis man ved der er å udløb i nærheden så er man på rette plads, men hvad gør man så lige hvis man ikke lige har en stor å elle ligende i nærheden…?
Jeg giver dig her et par eksempler på nogle faktorer der fører dig på rette vej.
- Siv
Man kan se om vandet er mere fersk hvis der f.eks er mange siv langs vandkanten eller ude i vandet. Områder med en høj saltkoncentration gør det meget svært for siv at overleve og kun de siv som står højt oppe på land overlever.Mange siv er altså et godt tegn på at vandet er mere ferskt og her kan du træffe flere havørreder, når vandet bliver koldt.
- Drænrør
Du har sikkert set det syn på stranden, at der stikker et drænrør ud et sted på kysten hvor vandet til tider fosser . Det vand der kommer ud af disse rør er ferskvand som i den grad kan holde på et par fisk. De steder hvor der kommer meget vand ud kan du på nogle dage nærmest se at vandet ude i et stort område er mere blankt og skiller sig ud fra det mere salte vand. Er en havørred inde unden kysten i jagt på føde vil den hurtigt finde frem til dette mere ferske område og her kan du have rigtige gode chancer . Min gamle ven Jan Sørensen viste mig dette ved selvsyn for mange år siden på en kold og frysende periode i januar.
Vi fiskede efter store overspinger på Sønderhjørne med wobler og Jan fortælte mig at vi skulle fiske ved netop sådan et udløb. Det kunne ikke betale sig at fiske resten af kysten af for kom der en overspringer ind under kysten, så var det her den ville komme….! sagde han . Efter bare 15 min gad jeg ikke fiske mere samme sted og jeg fløj rundt til både venstre og højre side langt væk fra Jan, for nu skulle jeg vise ham hvordan man fandt en stor fisk….!
Da jeg kom tilbage en lille time senere uden at have set en eller haft et enste hug, så sad Jan og drak kaffe på en sten ved det samme udløb . Jeg så det som et godt tegn og var sikker på at han ikke havde fået det mindste … Har du fået noget råbte jeg da han var inde for rækkevide …..? Jeg har lige tabt en råbte han og drak videre af sit kaffekrus. Fedt tænke jeg , så havde han da heller ikke fået noget.
Jeg tabte den lige derude mit i det blanke vand , men jeg fik da den der for en halv time siden sagde han og pegede over på noget tang der lå bag os….. ! Her lå den flotteste og fedeste havørred jeg længe havde set og fisken var lige over 4 kg mener jeg….
Behøver jeg at sige mere….. ?
Dette er ikke første gang jeg har oplevet dette og jeg går aldrig forbi disse udløb unden at fiske dem af først…
Svømmefugle
Fugle kan være endnu et godt eksempel på at der er mindre salt i vandet . Nå det bliver koldt så samles specielt svaner,gråænder,blishøns og sortænder gerne i områder med mindre salt . Her tænker jeg ikke på de steder hvor du tager ungerne med ned for at smid brød ud. Nej det er de steder i fjorden eller de små vige hvor de kan ligge i ro for folk. Et andet godt tegn kan være at du skræmmer flere hundrede fugle i sådan en vig og så ved du, at du er den første lystfisker der er kommet forbi der i flere timer.
Det er altså altid mere spænden at være den første over et jomfrueligt fiskevand , fremfor at være nummer 8 i rækken af ivrige lystfiskere.
Bundforhold
Det er helt klar at blød og mudderet bund er en klassikker , men områder med muslinger og ålegræs holder også på fisk i denne periode . Når vandet bliver koldt så vil havørreden svømme stille og roligt rundt og æde de mange rejer og børsteorme / sandorme der gemmer sig i denne bløde bund.
Faktisk så vrimler disse områder lige nu med store fede rejer (2-5 grader) og det betyder dage med fisk der er proppet op med store lækre rejer
De bedste Vinterpladser på Fyn
Jeg giver dig her alle mine egne gode vinterpladser og du skulle tage at prøve et par stykker af dem, som du eventuelt ikke kender i forvejen.. Du finder dem her på siden
Grøn Vinter
Skulle vi få en “Grøn Vinter ” så se lige denne lille film jeg lavede sidste år , hvor det slet ikke var nødvendigt at droppe de åbne kyster…
Håber i alle får et godt vinterfiskeri
Hilsen
Niklas Albrechtsen
Certificeret Fiskeguide
Skriv en kommentar