FullSizeRender

Thomas Hansen

2010-5-juni-OF-031-11Manden og ikonet fra Havørredens hemmeligheder 1-3-5

Der er meget få lystfiskere, der ikke kender Thomas fra enten film eller en af de mange artikler han har bidraget med igennem åerne i de store fiskemagasiner. T.Hansen som han også kaldes, er blevet et ikon for mange lystfiskere og når Hr. Hansen deler ud af sin viden , så går det stærkt..

Der findes snart ikke mange havørreder, der ikke har set ham ovenfor vandet , eller når de har jagtet hans blink og i sidste øjeblik vender rundt for at skynde sig væk. Thomas har med sit kastefiskeri fra båd gjort sit fiskeri endnu mere effektivt end han selv havde turde drømme om. 5 kast på en plads og manden er på vej til den næste havørred magnet og hurtigt findes der pladser, som denne dag holder en eller flere fisk…

 

Følg Thomas Hansen  og sug til dig af den viden han deler med dig…

 

images

Tvivlsomme lystfisker teorier og gentagene selvmodsigelser skaber succes.

Jeg har fisket havørreder i saltvand i snart 35 år, hvor jeg indædt har kæmpet for at finde de vises sten omkring fiskeriet . Når man som jeg hele tiden udfordrer og undersøger nye ting i forhold til mit fiskeri, så kan det ikke undgås at jeg igennem årene løbende har måttet justere mine teorier og overbevisninger.

Thomas Hansen

Det er efterhånden blevet til en ” perlerække” af selvmodsigelser i tidens løb.

Et eksempel:

Jeg fiskede for 8-9 år siden med en gæv gut på Sjælland, som jeg lærte alt hvad jeg dengang med usvigelig ”sikkerhed” viste omkring komplicerede strørmforhold, månefaser og vindretningers betydning for havørredfiskeriet. Den gæve gut ” slugte” alt hvad jeg fortalte ham som en sulten labrador, han var meget taknemmelig for at han nu havde T.Hansens vise sten omkring havørredfiskeri. Efterfølgende mistede jeg kontakten til ham, men i dette forår, ringede min telefon og en meget beslutsom person sagde: Hej Thomas. Kan du huske mig? Du lærte mig jo alt om havørredfiskeri for 8-9 år siden. Han fortsatte ufortrødent, jeg har ikke fisket i 6-7 år og vil gerne i gang med fiskeriet igen, så jeg har lige et par spørgsmål, der skal genopfriske min hukommelse.

Da jeg efter ca 15 min havde svaret på spørgsmålene, sagde han pludselig !! DET VAR SKU` DA IKKE DET DU LÆRTE MIG DEN GANG!!! Sig mig engang, har fiskene ændret adfærd, eller fylder du mig med løgn?

Hertil måtte jeg jo erkende, at der nok ikke var noget galt med fiskenes adfærd, men at det nok mere var mig, der var blevet klogere og at jeg igennem årene havde set mig selv ”tvunget” til at justere lidt på de dengang så sikre teorier.

Pas på med at køre ”fast”

Hvis man år efter år ønsker at have stabil succes med sit havørredfiskeri året rundt , uanset hvordan vejr og vind arter sig i de enkelte år, skal man passe på at man ikke ”drunkner” sig selv, i sine egne og nærmeste lystfiskerkammeraters ”bibelske” teorier omkring fiskeriet. Rigtig mange lystfiskere finder sammen i mindre flokke og skaber deres egen interne trosretninger omkring agn, vejr, strømforhold osv. Det er vigtigt i en sådan mindre hyggelig lystfisker forsamling, at der er nogen i gruppen, der tør  tage chancer og udfordre de interne havørred profetier, således at der hele tiden sker en udvikling i fiskeriet.

Jeg kunne nok skrive en hel bog omkring sjove og finurlige brud på mine havørredteorier , men et af de helt store ”slag” over fingrene fik jeg for ca 8 år siden. Jeg havde dengang i flere år haft succes med fiskeri tidlige sommer morgener på et fladvandet område, som støder op til en dyb sejlrende. Det var nu ikke bonanza fiskeri, men jeg kunne stor set hver morgen, overliste en enkelt eller to 55-60 centimeters havørreder på det lave vand. Der var masser af fisk på pladsen hver eneste morgen, men de var meget svære at overliste. Min fremgangsmåde på pladsen havde i flere år været små tangloppe og rejeimitationer, grundet det at stort set alle de fisk jeg rensede fra pladsen altid var stopfyldt med rejer og enkelte tanglopper. Nå, men det gik jo egentlig ret fint med imitationsfiskeriet på det lave vand, i hvert fald lige indtil den juli morgen, hvor jeg besluttede mig for at slæbe svigersønnen med ud på pladsen.

 

Taktik info til ”amatøren”

Inden vi startede fiskeriet forklarede jeg ham lidt om taktikken; at vi måtte snige os lidt ind på fiskene og fiske lidt forsigtig med de de små fluer. Jeg bad ham derfor om at skifte hans store 28 grams forårs pirk ud med et mindre bombardaflåd og et 3-4 meter langt forfang monteret med to af mig nøje udvalgte små fluer. Han insisterede dog på, at han lige så godt kunne starte med ”pirken” og så kunne han jo altid skifte til bombarda hvis den ikke gav noget. Jeg grinede højlydt og sagde at det selvfølgelig var ok, men at han nok ville få store problemer med den tunge agn, på det lave vand med de højtstående tangbuske.

Vi startede samtidig med at kaste i nogenlunde samme retning og efter ca 1 times fiskeri var det nu ikke svigersønnen, men mig der havde fået store problemer og jeg var forlængst stoppet med at grine. Da han bankede den femte fuldfede havørred imellem 55 og 65 cm i nettet, uden jeg vel og mærke havde haft et eneste hug på mine små fluer, måtte jeg simpelthen krybe til korset og finde blink æsken frem. Jeg startede med et mindre 15 grams blink, men lige lidt hjalp det, først da jeg fandt en af de helt store ”pløkker” fra blink æsken frem, lykkedes det mig redde min ære og landet to fine 55cm havørreder.

Et skoleeksempel

Episoden ændrede mine tanker om havørred fiskeri radikalt, således at jeg i de sidste 8 år har  været meget opmærksom på mit agnvalg i forhold til, hvad jeg mener burde virke på de enkelte pladser. Det er også et skoleeksempel på, at fiskene bare ikke altid vil have agn, der imiterer det, de spiser, men nogen gange hellere noget helt andet . Nogen vil måske sige, at det er mystisk at en havørred fyldt med rejer nogen gange fortrækker et stort blink, men efter 8 dages ferie i udlandet, hvor jeg har levet af røde bøffer, foretrækker jeg sku` også et stykke rugbrød med leverpostej, når jeg lander i DK.

Thomas fisker ikke kun fra båd

Tankevækkende

Hvis jeg lige skal afslutte og gøre forvirringen total, kan jeg fortælle, at jeg netop har været på den før omtalte plads på samme tidspunkt på året som dengang for 8 år siden. Jeg fiskede som jeg med stor succes har gjort de senere år på pladsen, højt og hurtigt hen over det lave vand med et stort blink. Bortset fra en enkelt følger på ca 40cm, så og mærkede jeg intet.

Fordi jeg så mange gange har lært lektien om, ikke altid at tro at jeg ved, hvad der virker under givne forhold, skiftede jeg til bombarda og flue. Jeg fiskede efterfølgende bombarda og Pattegrisen hen over pladsen, hvilket overraskende nok resulterede i 3 flotte fede havørreder på 51-53-63 cm. Jeg syntes at det er er helt fantastisk, at det ikke er os, der styrer tingene, men stadig er fiskene der i bund og grund driver gæk med os, det gør jo at der hele tiden åbner sig muligheder for nye ide`er og tanker hos alle os fanatikere.

Thomas Hansen

Den største hemmelighed afsløres her ( sorry Claus )

Jeg fisker i perioder meget alene og har altid en nuværende overbevisning omkring det jeg gør, men jeg søger konstant at bryde mine nuværende teorier og jeg holder øje med alt og alle, jeg lytter, husker og i baghovedet noterer jeg mig konstant tidspunkter for andres fangster, pladser, årstider, agnvalg mv.

Det kan være meget svært at beskrive præcis hvordan min lettere ”autistiske” lystfisker hjerne fungerer, men den tanke adfærd jeg har tilegnet mig, er ubetinget den vigtigste del i mit fiskeri. Jeg har altid arbejdet med mit fiskeri på denne måde, altså huske huske huske så meget som muligt og så kæde tingene sammen til en større enhed. Jeg har ikke altid selv været bevidst om at det var denne tanke gang, der på den lange bane gav mig fangst succes, det blev faktisk jeg først rigtig opmærksom på i de første film i rækken af Havørredens Hemmeligheder.

Her begyndte jeg at fiske mere og mere sammen med den altid så ”heldige” flue frø fra Go Fishing Claus Eriksen.

Efter et par hårde påtvungne fiske år med ham kunne jeg pludselig se, at det, der primært gjorde Claus til en dygtig lystfisker, var at han benyttede sig af den samme teknik som mig, når der skulle findes havørreder altså, huske huske huske og kæde tingene sammen år efter år. Jeg har mødt og fisket med rigtig mange dygtige lystfiskere, der mere eller mindre ubevidst, bruger samme teknik når der skal findes havørreder, men ingen af dem jeg har mødt har som Claus virkelig været helt bevidst om, at det er netop denne fremgangsmåde der skaber de stabile fangster år efter år. Mig bekendt skriver Claus lige som jeg ikke noget af dette ned, det ligger efterhånden på rygraden, og alle info er lagret et uvist sted i vores hjerner. Skulle en af os, gud forbyde det, blive ramt af tidlig demens, må vi nok se os selv sidde på Nyborg molen, med et forfang og en bøtte sandorm og håbe på der kommer en venlig sjæl forbi og giver et par gode tip.

Citat T.Hansen : HUSK DET NU, HUSKE HUSKE HUSKE!!!

 

Hvis du vil købe et par fiskefilm , hvor Thomas viser hvordan det skal gøres ude ved vandet , så kan du købe Havørredens Hemmeligheder 1-3-5 lige her

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Krævede felter er markeret *

Du kan bruge HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.